Πέμπτη 20 Μαΐου 2021

Αντώνης Λιόλιος: Θρομβόλυση με εξαιρετικά αποτελέσματα σε ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια, στο Νοσοκομείο Βέροιας


 "Καλησπέρα σας! Παρακάτω βλέπετε την Μαρία Σούμπουρου και τον Γεώργιο Γεωργακούδα, νευρολόγους του Γενικού Νοσοκομείου Βέροιας.  Τους βλέπετε να κάνουν μια θρομβόλυση.  Οπότε σήμερα θα συζητήσουμε για μια ακόμη σημαντική υπηρεσία του Γενικού Νοσοκομείου Βέροιας και τους ανθρώπους πίσω απ'αυτήν,, την ΘΡΟΜΒΟΛΥΣΗ ΣΤΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ! 

Με απλά λόγια λοιπόν:

Τα εγκεφαλικά επεισόδια χωρίζονται πολύ αδρά σε δυό βασικές κατηγορίες, στα αιμορραγικά (στα οποία ένα αγγείο "σπάει" μέσα στον εγκέφαλο) και στα ισχαιμικά (όταν ένα αγγείο "βουλώνει" από διάφορες αιτίες και δεν δίνει αρκετό αίμα στον εγκέφαλο). 

Στα ισχαιμικά εγκεφαλικά λοιπόν, όταν ένα αγγείο βουλώνει από "πηγμένο" αίμα (ο λεγόμενος θρόμβος), τα τελευταία χρόνια οι γιατροί δίνουν από τη φλέβα ένα φάρμακο που διαλύει γρήγορα τον θρόμβο. Κάτι παρόμοιο κάνουμε και στο έμφραγμα. 

Είναι ένα φάρμακο δυνητικά σωτήριο, αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο ίσως φαίνονται. 

Το φάρμακο πρέπει να το δώσει ειδικά εκπαιδευμένος γιατρός ο οποίος θα γνωρίζει αν ΠΡΕΠΕΙ να το δώσει, ΠΟΤΕ πρέπει το δώσει και τι προβλήματα μπορεί να δημιουργηθούν ΑΦΟΥ το δώσει. 

Το εξαιρετικά σημαντικό όμως είναι, αυτού του είδους το εγκεφαλικό να διαγνωσθεί ΓΡΗΓΟΡΑ, επειδή αυτή η θεραπεία είναι αποτελεσματική για τεσσεράμισι ώρες μονάχα μετά το ξεκίνημα των συμπτωμάτων (όπως είναι η δυσκολία στην ομιλία ή στην κίνηση, "παραμόρφωση" του προσώπου και άλλα). 

Επίσης, πριν την θεραπεία, πρέπει να γίνει επείγουσα αξονική τομογραφία εγκεφάλου για να είμαστε σίγουροι ότι δεν πρόκειται για αιμορραγία (οπότε δεν δίνουμε αυτό το φάρμακο). 

Καταλαβαίνετε λοιπόν τον συντονισμό και την εξειδίκευση που απαιτεί αυτή η θεραπεία. 

Το ευχάριστο λοιπόν, είναι ότι στο Νοσοκομείο μας η θρομβόλυση στα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια γίνεται εδώ και δύο χρόνια με πολύ καλά αποτελέσματα! 

Κάτω απ'την ενθάρρυνση και συμπαράσταση του διευθυντή της παθολογικής κλινικής κ. Χρήστου Κούτρα, οι δυό εξαίρετοι νευρολόγοι μας, η κ. Μαρία Σούμπουρου και ο κ. Γεώργιος Γεωργακούδας έχουν λάβει την σχετική μετεκπαίδευση και χορηγούν την θρομβόλυση lege artis, όπως πρέπει να χορηγείται. Να σημειώσω εδώ την συμβολή του διευθυντή της καρδιολογικής κλινικής κ. Ιωάννη Βογιατζή, δεδομένου ότι οι θρομβολύσεις γίνονται στον χώρο της Καρδιολογικής Μονάδος, όπως πρέπει. 

Ποιοι είναι οι μελλοντικοί σκοποί και στόχοι;

1. Να γίνει μια εξειδικευμένη Μονάδα αντιμετώπισης και - το κυριότερο - παρακολούθησης εγκεφαλικών στην Βέροια. Ήδη απ'όσο γνωρίζω έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες. 

2. Να μπορεί να παρέχεται 24ωρη δυνατότητα αντιμετώπισης των εγκεφαλικών. Απ'όσο γνωρίζω, ήδη γίνονται κινήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση, μεταξυ των άλλων και με την πρόσληψη ενός ακόμα ειδικά εκπαιδευμένου νευρολόγου

3. Η ενημέρωση του κοινού αλλά και των εξωνοσοκομειακών ιατρών για την γρήγορη αναγνώριση και διάγνωση του εγκεφαλικού, μην ξεχνάτε ότι όλα πρέπει να γίνουν μέσα σε πολύ τεσσεράμισι ώρες! Με χαρά σας ενημερώνω ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας βοήθησε στο παρελθόν αλλά και θα βοηθήσει ουσιαστικά προς την κατευθυνση αυτή, όπως θα διαπιστώσετε σύντομα. Ευχαριστούμε τον πρόεδρο του ΙΣΗ κ.  Βασίλης Διαμαντόπουλος  για το συνεχές ενδιαφέρον του. Επίσης, ο δήμαρχος Βέροιας κ. Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης  με διαβεβαίωσε ότι θα συμβάλλει ενεργά στην προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού, τον ευχαριστούμε θερμά. Είμαι σίγουρος ότι παρόμοια ανταπόκριση θα δείξουν και οι υπόλοιποι δήμοι της Ημαθίας. 

Αγαπητοί φίλοι, είναι πολύ σημαντικά πράγματα όλα αυτά που συμβαίνουν στο νοσοκομείο μας, οι υπηρεσίες αυτές μαζί με την θρομβόλυση αλλά και την αγγειοπλαστική για τα εμφράγματα, σώζουν ζωές, προλαβαίνουν βαριές αναπηρίες!!! Και το νοσοκομείο Βέροιας ανήκει στα λίγα επαρχιακά νοσοκομεία που παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες πανελληνίως! 

Και αν ευοδωθεί η ευγενής προσπάθεια των εμπλεκομένων ώστε να υπάρχει μονάδα εγκεφαλικών και 24ωρη δυνατότητα θρομβόλυσης στα εγκεφαλικά (αλλά και αγγειοπλαστικής -"στεντ, μπαλονάκι "- στα εμφράγματα) τότε πλέον η Βέροια μπαίνει στην πρωτοπορία!

Πόσες ζωές θα σωθούν, πόσες σοβαρές αναπηρίες θα προληφθούν... 

Πέραν λοιπόν των ευχαριστιών μας προς όλους όσους συμβάλλουν στην ευγενή αυτή προσπάθεια βελτίωσης της δημόσιας υγείας, ας αναρωτηθούμε και πως μπορεί να συμβάλλει ο ΚΑΘΕΝΑΣ μας προσωπικά. Υπάρχουν τρόποι, λίγη φαντασία και καλή διάθεση χρειάζεται 🙂".

Η ανάρτηση του παθολόγου-εντατικολόγου γιατρού, Αντώνη Λιόλιου. Ευχή όλων το Νοσοκομείο Βέροιας να κατορθώσει να παράσχει τα όσα αναφέρει ο κ. Λιόλιος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου