Σάββατο 3 Ιουνίου 2017

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Βέροιας βράβευσε τον Γιώργο Λιόλιο για το συγγραφικό του έργο

Eίναι γνωστός για το ερευνητικό και συγγραφικό έργο του και πρόσφατα μας αποκάλυψε και το σκηνοθετικό του ταλέντο. Ο λόγος για το δικηγόρο – συγγραφέα Γιώργο Λιόλιο, που τιμήθηκε το βράδυ της Τετάρτης, 31/5, από το Δικηγορικό Σύλλογο Βέροιας, για το συγγραφικό
του έργο.
Η τελετή βράβευσης του Γιώργου Λιόλιου πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας, παρουσία πολλών συναδέλφων του, ανάμεσά τους και ο ιστορικός της Βέροιας Γιώργος Χιονίδης και ο ερευνητής Πυθαγόρας Ιερόπουλος και των αρχών του τόπου.
Αιτιολογώντας την τιμητική βράβευση ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας, Δημήτρης Ζυγουλιάνος, υπογράμμισε πως είναι υποχρέωση του Συλλόγου η ανάδειξη συναδέλφων, που έχουν να επιδείξουν πνευματικό έργο. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Ζυγουλιάνος στο βιβλίο του Γιώργου Λιόλιου «Σκιές της πόλης», το οποίο αποκαλύπτει το εβραϊκό παρελθόν της Βέροιας και με βάση μαρτυρίες επιζώντων, τους Έλληνες που κινδύνευσαν με αυταπάρνηση, κρύβοντας Εβραίους και συμβάλλοντας στη διάσωσή τους την περίοδο της γερμανικής κατοχής.
«Εγώ που γεννήθηκα και μεγάλωσα στη γειτονιά αυτή, που κάποτε ζούσαν Εβραίοι, διαβάζοντας το βιβλίο, αναγνώρισα κάποιους από τους Έλληνες, που τόλμησαν ν' ανοίξουν τα σπίτια τους και να κρύψουν Εβραίους. Μέχρι τότε δεν είχα συνειδητοποιήσει πως αυτοί οι καθημερινοί άνθρωποι, οι συμπολίτες μου, ήταν ήρωες. Λίγο αργότερα τα ονόματα των ανθρώπων της πόλης, που συνέβαλαν, ώστε να μην οδηγηθούν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης πολλοί Εβραίοι, αποκάλυψε η Νόρα Γεωργίου, διαβάζοντας αποσπάσματα του βιβλίου.
Λόγω της απουσίας της Δρ. Νομικής Σοφίας Γιοβάνογλου, το κείμενό της διαβάστηκε από τη δικηγόρο Χρύσα Ντίτουρα.
Παίρνοντας στη συνέχεια το λόγο η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, Δρ. Αγγελική Κοτταρίδη, χαρακτήρισε το Γιώργο Λιόλιο ως συνεπή ερευνητή της νεότερης ιστορίας της Βέροιας. «Ο συγγραφέας ψάχνει τις σκιερές γωνιές της πόλης και όχι τις λαμπρές σελίδες της. Με το βιβλίο του ανάστησε τους Εβραίους της Βέροιας, τους έδωσε υπόσταση και τώρα πια δεν είναι σκιές. Σήμερα μελετά το Οθωμανικό παρελθόν της πόλης». Όπως μάλιστα αποκάλυψε η κ. Κοτταρίδη, ο συγγραφέας έχει συγκεντρώσει όλες τις αναφορές, Ελλήνων και ξένων, που πέρασαν από τη Βέροια και σύντομα το βιβλίο με το ιστορικό αυτό υλικό θα εκδοθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων.
Ακολούθησε η βράβευση του Γιώργου Λιόλιου, με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας να του επιδίδει τιμητική πλακέτα και να τον συγχαίρει για το πνευματικό του έργο.
«Με ρωτούν κάποιοι για ποιό λόγο γράφω, για ποιό λόγο ασχολούμαι με την ιστορία», είπε ο Γιώργος Λιόλιος, παίρνοντας το λόγο. «Γράφω, γιατί το παρελθόν δεν είναι νεκρό. Το παρελθόν είναι μία σύγχρονη πραγματικότητα. Ο φασισμός, ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, η μισαλλοδοξία, είναι μία ιστορία, που έρχεται από το παρελθόν και διαπερνά σήμερα τον ιστό της σύγχρονης κοινωνίας. Είναι μία σύγχρονη λοιπόν πραγματικότητα, που όμως είναι και παλιά. Με ρωτούν επίσης, γιατί γράφω λογοτεχνία. Γράφω λογοτεχνία για έναν προσωπικό λόγο. Γιατί δεν μου αρκεί η πραγματικότητα, δε μου φτάνει. Και γι' αυτό το λόγο προσπαθώ να την επεκτείνω. Και επεκτείνοντάς την δημιουργώ καινούργιους κόσμους, δημιουργώ επιπλέον πραγματικότητες».
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προβολή πεντάλεπτης ταινίας, που σκηνοθέτησε ο Γιώργος Λιόλιος και αφορά στην παρουσία των Εβραίων στην πόλη. Η ταινία θα παρουσιασθεί στα Γιάννενα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Αρχαιολογικοί Διάλογοι.

Μ. Δαμιανίδου

Ημερήσια της Ημαθίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου