Σάββατο 3 Ιουνίου 2017

Θεσμοθέτηση ΤΟΜΥ στην πρωτοβάθμια υγεία, μέχρι τον Ιούλιο θα δημιουργηθεί το πρώτο στη Βέροια -Παρουσίαση των αλλαγών από τη Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας, δια του Πέτρου Τσαπαρόπουλου

Μέσα σ' όλες τις αλλαγές που προωθεί και θέλει να προχωρήσει η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στον τόπο, είναι και ο τομέας της υγείας, τις μεταρρυθμιστικές τομές της οποίας παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου, , η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στη Βέροια, δια του γιατρού (καρδιολόγου) Πέτρου Τσαπαρόπουλου.
Ο κ. Τσαπαρόπουλος, αφού πρώτα υπενθύμισε ότι «στο εξωτερικό, αν δεν περάσεις από τον οικογενειακό γιατρό, δεν μπορείς να φθάσεις στο νοσοκομείο», έθεσε ως πρώτη παρέμβαση, η οποία θα πρέπει να γίνει στην πρωτοβάθμια υγεία, το «να στήσουμε την πρωτοβάθμια φροντίδα σε άλλο μοντέλο. Από τη λογική της διαχείρισης πάμε στην ολιστική αντιμετώπιση. Δηλαδή, την πρόληψη,
την αγωγή υγείας, την παρακολούθηση χρόνιων νοσημάτων, τη θεραπεία, την αποκατάσταση κ.α.», επισημαίνοντας συνάμα πως έλειπαν τα κέντρα υγείας αστικού τύπου και το σύστημα έγινε – όπως χαρακτηριστικά είπε - «νοσοκομειακοκεντρικό». Τόνισε δε, πως «είναι σε προοδευτική κατεύθυνση το νέο σύστημα. «Και αυτό γιατί», σημείωσε, «θα αποσυμφορήσει νοσοκομεία και θα δώσει πρόσβαση σε πολύ κόσμο».

Δύο επίπεδα πρωτοβάθμιας υγείας
Ειδικότερα, όπως είπε ο κ. Τσαπαρόπουλος, το νέο νομοσχέδιο για την υγεία κινείται σε δύο επίπεδα πρωτοβάθμιας υγείας. Στο πρώτο επίπεδο τοποθετείται η Τοπική Ομάδα Υγείας (ΤΟΜΥ). Σ' αυτό το επίπεδο θα υπάρχει και ο οικογενειακός γιατρός του κάθε ασθενούς, ο οποίος στη συνέχεια θα απευθύνεται στο Κέντρο Υγείας ή στο Νοσοκομείο. Σ' ό,τι αφορά στο δεύτερο επίπεδο της πρωτοβάθμιας υγείας, εκεί θα εντάσσονται όλα τα κέντρα υγείας- συμπεριλαμβανομένων και των ΠΕΔΥ – με γιατρούς ειδικοτήτων.
Μάλιστα, σε μία προσπάθεια να γίνει ακόμα πιο επεξηγηματικός σ' ό,τι αφορά στα ΤΟΜΥ, ο κ. Τσαπαρόπουλος είπε : «Θα είναι δομές, που θα στεγάζονται στις πόλεις και θα εξυπηρετούν 10.000 πολίτες – θα εγγράφονται σ' αυτά οι πολίτες. Μέχρι τον προσεχή Ιούλιο θα δημιουργηθεί το πρώτο στη Βέροια, το οποίο θα ακολουθήσουν και άλλα τρία. Το κάθε ΤΟΜΥ θα έχει 3-4 γιατρούς. Γιατρούς γενικούς ή παθολόγους, παιδίατρο, κοινωνική λειτουργό, επισκέπτη υγείας και διοικητικό προσωπικό, όπου μάλιστα και το επόμενο διάστημα πρόκειται να γίνουν προσλήψεις».

Χρηματοδότηση συστήματος
Αναφορικά τώρα με τη χρηματοδότηση του συστήματος – σύμφωνα με τον κ. Τσαπαρόπουλο -, αυτή θα γίνει σε αυτή τη φάση από ταμεία της Ευρώπης (για 4 χρόνια), με στόχο στο τέλος του προγράμματος να ενσωματωθούν στο σύστημα υγείας και στον κρατικό προϋπολογισμό.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Τσαπαρόπουλος, «δεν μπορεί το Νοσοκομείο να προσφέρει πρωτοβάθμια υγεία. Πάμε σε ένα νέο σύστημα με αποκεντρωμένες δομές, θεσμοθετούμε τα ΤΟΜΥ (οικογενειακό γιατρό). Πάμε σε μία οργανωμένη φροντίδα με ένα σύστημα ενταγμένο στο σύστημα υγείας».

«Υγειονομική φτώχεια» η κατάσταση στο ΕΣΥ τη διετία 2014-2015 και...
Ξέχωρα από τις μεταρρυθμιστικές τομές στην υγεία, που θέλει να επιφέρει η κυβέρνηση, ο κ. Τσαπαρόπουλος, δοθείσης της ευκαιρίας, προέβη σε αναφορά και στο πως περιήλθε το σύστημα υγείας στη σημερινή του κατάσταση.
Κατά τον ίδιο, το σύστημα υγείας τη διετία 2014-2015 ήταν υπό κατάρρευση, κατάσταση την οποία χαρακτήρισε ως... υγειονομική φτώχεια. Αυτό συνέβη, γιατί, είπε, υπήρξε απώλεια ασφαλιστικής ικανότητας 2,5 εκατομμυρίων πολιτών, φτωχοποίηση των πολιτών και αδυναμία επιλογής ιδιώτη γιατρού, αποδυνάμωση των δημοσίων δομών υγείας, συνεχής οικονομική αφαίμαξη από τον κρατικό προϋπολογισμό και αδράνεια του κράτους στα φαινόμενα διαφθοράς.

... αύξηση της δαπάνης στην υγεία από την παρούσα κυβέρνηση
Παράλληλα, ο κ. Τσαπαρόπουλος επεσήμανε ότι η παρούσα κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να αντιστρέψει την άσχημη κατάσταση στον τομέα της υγείας, προέβη στην αύξηση της δημόσιας δαπάνης σε ένα τόσο δύσκολο οικονομικά περιβάλλον για τη χώρα και προχώρησε και προχωρά σε προσλήψεις, διότι – όπως σημείωσε – η επάρκεια του συστήματος έχει να κάνει με την επάρκεια προσωπικού.
«Η επίλυση των προβλημάτων δεν γίνεται με ένα ραβδί», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε : «Είναι μια συνεχής πάλη του Υπουργείου Υγείας. Έχοντας στρατηγική το Δημόσιο σύστημα υγείας, θέσαμε τρεις κρίσιμες προτεραιότητες, οι οποίες και είναι: α) ισότιμη κάλυψη όλων των πολιτών. Σήμερα 2.500 πολίτες με το ΑΜΚΑ τους έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας. β) Στήριξη του δημοσίου συστήματος περίθαλψης με προσλήψεις προσωπικού, με αύξηση πιστώσεων στα νοσοκομεία. γ) ηθικοποίηση του συστήματος με τη δημιουργία εξεταστικής επιτροπής για τα πεπραγμένα του συστήματος υγείας».

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης

Εφημερίδα Ημερήσια της Ημαθίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου