Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024

Η Άννα Ασλανίδου για την παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας


 Η 10η Οκτωβρίου είναι αφιερωμένη στην ψυχική υγεία. Έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα για την ψυχική υγεία. Κάθε χρόνο ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας, επιλέγει να αναδεικνύει συγκεκριμένο παράγοντα που επηρεάζει την ψυχική υγεία. Το 2024 η μέριμνα του ΠΟΥ επικεντρώνεται στην ανάδειξη της προτεραιότητας της ψυχικής υγείας στους χώρους εργασίας: “It is Time to Prioritize Mental Health in the Workplace”.


Σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν την ψυχική υγεία των ανθρώπων:


·       η φροντίδα της σωματικής-οργανικής υγείας


·       η βελτίωση της αυτοεκτίμησης-αυτοεικόνας


·       το ευρύτερο κοινωνικό-κοινοτικό περιβάλλον


·       το στενό υποστηρικτικό- φιλικό περιβάλλον


·       η εργασία ή η δυνατότητα εργασίας-ανεργία


Είναι κοινά αποδεκτό ότι η διασφάλιση όλων των παραπάνω παρόντων είναι δύσκολο επίτευγμα, διότι συχνά, στην πορεία ζωής τους οι άνθρωποι καλούνται να αντιμετωπίσουν σοβαρά ζητήματα όπως οικονομική δυσχέρεια, ανεργία, κοινωνική απομόνωση και απουσία υποστηρικτικού πλαισίου.


Το φετινό μήνυμα:  Ήρθε η ώρα να δώσουμε προτεραιότητα στην ψυχική υγεία στους χώρους εργασίας” επικεντρώνεται σε εκείνη την εργασιακή πραγματικότητα στην οποία υπάρχει υψηλή πίεση και απαιτήσεις, παράγοντες που οδηγούν συχνά σε υπερβολικό άγχος και ψυχικές δυσκολίες.


Οι έρευνες δείχνουν ότι τα προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη και το άγχος, επηρεάζουν σημαντικά την παραγωγικότητα, την παρουσία και την απόδοση των εργαζομένων. Η σημασία της συνεργασίας και της συλλογικής δράσης για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας στον εργασιακό χώρο είναι πρώτιστης σημασίας. Η ψυχική υγεία στους χώρους εργασίας είναι κρίσιμη όχι μόνο για την ευημερία των εργαζομένων αλλά και για την επιτυχία των οργανισμών.


Ο Δήμος Νάουσας δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο ευαίσθητο θέμα της ψυχικής υγείας και διασφαλίζει με τις δομές του, την πρόσβαση του πληθυσμού σε παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών για την υποστήριξη των δημοτών που βρίσκονται σε ανάγκη.


 


Άννα Ασλανίδου                                                   


Αντιδήμαρχος σε θέματα Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης & Εθελοντισμού


MA-MSc Ψυχολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου