Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024

Σταυρέ του Χριστού σώσον ημάς τη Δυνάμει Σου

 


Την Ύψωση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, τιμά αύριο η ορθοδοξία. Ήταν 14 Σεπτεμβρίου του 626 όταν ο Αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ηράκλειος, ύψωσε και πάλι στην Ιερουσαλήμ τον Σταυρό που σταυρώθηκε, εν μέσω των δύο

ληστών, ο Θεάνθρωπος Ιησούς Χριστός, μετά από 3 χρόνια από την αρπαγή του από τους Πέρσες. 

Α Κορ. 1,18 Ὁ λόγος γὰρ ὁ τοῦ σταυροῦ τοῖς μὲν ἀπολλυμένοις μωρία ἐστί, τοῖς δὲ σῳζομένοις ἡμῖν δύναμις Θεοῦ ἐστι.

 Διότι το περί σταυρού θείον κήρυγμα εις εκείνους μεν, που απιστούν και επιμένουν να βαδίζουν τον δρόμον της απωλείας, φαίνεται και θεωρείται μωρία· εις ημάς όμως, που το εδέχθημεν και ευρισκόμεθα στον δρόμον της σωτηρίας, είναι, όπως και η προσωπική μας πείρα βεβαιώνει, δύναμις Θεού. μας λέει ο Απόστολος Παύλος.

...1,22   ἐπειδὴ καὶ Ἰουδαῖοι σημεῖον αἰτοῦσι καὶ Ἕλληνες σοφίαν ζητοῦσιν

Α Κορ. 1,23   ἡμεῖς δὲ κηρύσσομεν Χριστὸν ἐσταυρωμένον, Ἰουδαίοις μὲν σκάνδαλον, Ἕλλησι δὲ μωρίαν.

Πραγματικά είναι δύσκολο σε έναν μη χριστιανό να κατανοήσει τη ζωοποιό Χάρη του Τιμίου Σταυρού. Το αναφέρει στην πρώτη προς Κορινθίους επιστολή του ο Απόστολος των Εθνών. Αυτή η δύναμη όμως είναι που έκανε μάρτυρες εκατομμύρια χριστιανούς που διώχθηκαν, βασανίστηκαν και μαρτύρησαν, όπως οι δύο πρωτοκορυφαίοι Απόστολοι, Πέτρος και Παύλος.

Την 14η Σεπτεμβρίου η ορθοδοξία ζει το θαύμα του Σταυρού που από ένα απλό ξύλο γίνεται εργαλείο σωτηρίας για αυτό και Τον τρέμουν οι ενάντιες δυνάμεις. 

Αυτόν είδε στον ουρανό ο Μέγας Κωνσταντίνος έχοντας το Εν Τούτω Νίκα στο πλευρό του.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου