Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024

Γιώργος Τασιώνας: Βιώσιμη διαχείριση του δάσους του δήμου Νάουσας

 


Το PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification) είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους οργανισμούς πιστοποίησης δασών, διασφαλίζοντας την  αειφορική διαχείριση των δασών. Η δημιουργία και υποστήριξη ενός Εθνικού Οργανισμού Διαπίστευσης (NGB) PEFC στην Ελλάδα θα βοηθήσει στην προώθηση της βιώσιμης διαχείρισης των δασών της χώρας. Παράλληλα θα ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη, καθώς τα προϊόντα που θα φέρουν την πιστοποίηση θα αποκτήσουν αναγνωρισιμότητα σε διεθνές επίπεδο και την περιβαλλοντική προστασία καθώς θα γίνεται έλεγχος για την τήρηση των διαχειριστικών μελετών στα πιστοποιημένα Ελληνικά δάσοι.

Η χώρα μας βρίσκεται στην αρχή αυτής της προσπάθειας και ζητάει από δασοκτήμονες της χώρας μια επιστολή υποστήριξης (support letter) ώστε να ολοκληρώσει την αρχική αίτηση. 

Ο Δήμος μας αρχικά θα στηρίξει την όλη προσπάθεια με μια τέτοια επιστολή. Απώτερος στόχος όμως είναι πρώτον το Δημοτικό δάσος να αποκτήσει πιστοποίηση και τα δασικά προϊόντα που προέρχονται από αυτό να αποκτήσουν μεγαλύτερη αξία και δεύτερον να αρχίσει ο Δήμος να έχει έσοδα από την αποθήκευση άνθρακα, ανάλογα με την ποσότητα που δεσμεύει το Δημοτικό μας δάσος.


Ο δρ. Γιώργος Τασιώνας είναι σύμβουλος του Θόδωρου Σκυλακάκη στο υπουργείο περιβάλλοντος και ενέργειας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου