Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022

Ο βιολογικός καθαρισμός στην Ειρηνούπολη. Άρθρο του Τάσου Καραμπατζού

 


Τη συνένωση των δυνάμεών μας ως παλιά επαρχία Νάουσας. την παλέψαμε το 2011 όσο τίποτε άλλο. Άκουσα προσωπικά και ακούσαμε τότε ως Δημοτική Παράταξη, τα μύρια όσα. Κι ας δώσαμε τεράστια βαρύτητα και σημασία στην πραγματική ΕΝΟΤΗΤΑ, μέσα από  την ισόρροπη ανάπτυξη της πόλης με τα δημοτικά της διαμερίσματα. 

        Βεβαίως, τέτοια μεγάλη και τόσης έντασης άρνηση στο σχέδιο "Καλλικράτης" από μια μεγάλη μερίδα των συμπολιτών μας του λεγόμενου "κάμπου της Νάουσας", δεν υπήρξε πουθενά στην Ελλάδα. Είχαν φαίνεται τους λόγους τους οι αντιρρησίες. 

        Μόλις λοιπόν το 2011 ξεκινήσαμε να συνενώνουμε τις δυνάμεις μας και να οργανώνουμε τον νέο Δήμο Νάαουσας, προσωπικά ως τότε δήμαρχος κι επειδή πίστευα ειλικρινά στην ΕΝΟΤΗΤΑ, κατέθεσα  την ψυχή μου και πολύ, μα πολύ  φιλότιμο. 

        Παράτησα για μεγάλο διάστημα μια σειρά έργων που εξελίσσονταν  στη Νάουσα, μόνο και μόνο για να ΑΠΟΔΕΙΞΩ σε όλους τους αρνητές της συνένωσης -άρα τους θιασώτες του ...."διαίρει και βασίλευε....", οτι τόσο εγώ προσωπικά ως Δήμαρχος, όσο και σύσσωμη η Δημοτική μου Ομάδα, πιστοί στο δόγμα της "Συνένωσης των δυνάμεων", καθίσαμε κάτω και με όραμα  το "αύριο" του τόπου μας, με  σκληρό αγώνα, ατέλειωτες μέρες και νύχτες δουλειάς, μεθοδική προσπάθεια  και πολύ  μόχθο, βάλαμε μπροστά όλα τα μεγάλα ζητήματα του τόπου μας. 

     Κι αυτό το έκανα  γιατί ένας Δήμαρχος,  οφείλει να αποδεικνύει στην ΠΡΑΞΗ και όχι στα λόγια και με ψεύτικες υποσχέσεις -όπως δυστυχώς απεδείχθη στη συνέχεια- τις αρχές και τα "ΠΙΣΤΕΥΩ" του. Να μπορεί να βλέπει μπροστά με όραμα ,τα μεγάλα πράγματα που μπορούν να φέρουν θετικά αποτελέσματα στον τόπο του κι όχι τα κοντόθωρα, μικρά και ....ψηφοθηρικά. 

     ........................

     Τα πρώτα έργα λοιπόν που θέσαμε ως προτεραιότητες  το 2011, προφανώς και δεν ήταν ...άσφαλτοι και .....κάδοι σε κάθε αυλή, όπως έκαναν οι παλαιότεροι  που δεν ήθελαν ή κι δεν μπορούσαν να   σχεδιάσουν μεγάλα έργα. 

        Και για όσους τα ξεχνάνε ή σκόπιμα τα αγνοούν, τους θυμίζω οτι ήταν: 

       1) Η ολοκλήρωση των ημιτελών μελετών για το μεγάλο έργο της Αποχέτευσης σε όλα τα χωριά του κάμπου μας. Έπρεπε να τελειώσουμε με ένα τεράστιο θέμα που είχε να κάνει με την υγεία και την ποιότητα ζωής των Συμπολιτών μας  στον κάμπο. Και ξεκινήσαμε με αυτό. Έπρεπε όμως να ....."σπάμε  αβγά" καθημερινά και να είμαστε πολύ αποφασιστικοί, αντιμετωπίζοντας τα χιλιάδες "όχι"  και τις ανέξοδες αρνήσεις "καλοθελητών". 

        Σημειώνω ακόμη, οτι μέχρι το 2010   υπήρχε μια μικρή και ανοργάνωτη "ΔΕΥΑ" μεταξύ των μικρών δήμων Ανθεμίων-Ειρηνούπολης- Δοβρά, η οποία  έφτασε την υπόθεση "αποχετευτικό" μέχρι ένα σημείο και μετά ...σήκωσε τα χέρια ψηλά και  παράτησε το έργο.... Αφήνοντας μάλιστα έξω και την Επισκοπή, την οποία το 2012, βρήκαμε τρόπο και την εντάξαμε κι αυτήν στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Δεν έπρεπε; Παλέψαμε λοιπόν και επειδή ο πρώην Δήμος Νάουσας είχε και την τεχνογνωσία,  τη στελέχωση, τις Υπηρεσίες και την απαιτούμενη 'Πιστοποίηση" (που δεν είχαν οι πρώην μικροί δήμοι),  βρήκαμε τρόπο και εντάξαμε το έργο σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα. 

      2) Ήταν επίσης και το κλείσιμο όλων των παλιών και βρωμερών χωματερών, καθώς σε κάθε χωριό υπήρχε και ένας ή και δύο ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΟΙ   ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟΙ  ! Δεν έπρεπε να ενδιαφερθούμε και γι' αυτό το θέμα υγεία των Συμπολιτών μας; Ποιος αλήθεια από τους παλιούς δημάρχους (που δεν ήθελαν τη συνένωση !!!) νοιάστηκε πριν για αυτά τα σοβαρά θέματα; 

       Και τα δύο αυτά έργα λοιπόν, τα πιάσαμε δυνατά και με όρεξη απ'την αρχή της θητείας μας. Χρειάστηκαν πολύ δουλειά για να ξεκινήσουν. Αφιερώσαμε χρόνο, ατέλειωτες εργατοώρες, προσπάθεια και σκληρό αγώνα με ταλαιπωρίες, πισωγυρίσματα  και προβλήματα. Κι έτσι:  

        1. Το μεν "Αποχετευτικό" καταφέραμε και το εντάξαμε σε πρόγραμμα με 16.500.000€. Την εποχή εκείνη (2012) ήταν το μεγαλύτερο έργο στην Ημαθία. Λίγοι έως ελάχιστοι  στον κάμπο, το εκτίμησαν. Το 2013 ξεκινήσαμε την κατασκευή του. Όλος ο κάμπος ήταν σκαμμένος για να μπούνε οι αγωγοί που θα έστελναν τα λύματα στον Βιολογικό δίπλα στην όχθη της "Τάφρου 66" όπου τον χωροθετήσαμε σε δημοτική μας έκταση.  Το 2014, τα πράγματα άλλαξαν στον δήμο μας. Το έργο αυτό, ενώ έπρεπε να ολοκληρωθεί μέχρι τέλη του 2015, αφέθηκε -όπως και όλα τα άλλα έργα- στην ....τύχη του. Ο λόγος; Εύκολα εξηγήσιμος:  Ήταν έργο ενταγμένο και ξεκινημένο από τον Καραμπατζό και ...   δεν έπρεπε με τίποτε να τον κάνουμε μάγκα !!! Το μόνο λοιπόν που ήξεραν οι επόμενοι, ήταν να μας κατηγορούν ασύστολα, να μας λασπολογούν και να νοιάζονται για τις επιχειρήσεις τους. Το πέτυχαν. Έπεισαν τον κόσμο και τους ψήφισε. Και φυσικά, πρόκοψαν......

      2.  Κλείσαμε επίσης και  όλους τους σκουπιδότοπους σε κάθε χωριό, με κυριότερους αυτούς στην  θέση "Κουτίχα" Μονοσπίτων (και στον "Σκορπιό"), αλλά και στα "Τσαϊρια" Ειρηνούπολης.  Κατασκευάσαμε και τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) έξω από τα Μονόσπιτα και έτσι καθάρισε ο ενιαίος Δήμος μας από τη βρωμιά των απανταχού σκουπιδιών, όπως το μίδιο κάναμε και για τη Νάουσα στη θέση  "Πλακένια".  Συνολικά, τα έργα για τα σκουπίδια (αποκατάσταση χωματερών ΧΑΔΑ, προμήθειες τρακτόρων, κοντέϊνερς, αρπάγης, κατασκευή του  ΣΜΑ, κάδοι κλπ) , ξεπέρασαν τα 8.000.000€ . 

      Και τα δύο έργα μαζί, έφτασαν περίπου τα  25.000.000 €. Υπήρχε περίπτωση, τέτοια μεγάλα έργα με τόσο μεγάλους προϋπολογισμούς να τα σχεδιάσουν ή να  τα υλοποιήσουν οι  πρώην μικροί δήμοι; ΠΟΤΕ. 

     Να λοιπόν, γιατί παλεύαμε για τη ΣΥΝΕΝΩΣΗ. 

     Και θα προφταίναμε να ολοκληρώσουμε και το Αποχετευτικό, εάν είχαμε έστω λίγο χρόνο ακόμη κι όχι όπως μας έλαχε η πρώτη κουτσουρεμένη "Καλλικρατική" θητεία  των 3,5 ετών. Εάν π.χ. είχαμε θητεία 5 ετών όπως οι επόμενοι, ήταν σίγουρη η Ολοκλήρωσή τους. Και νομίζω οτι το δείξαμε ως δημοτική αρχή με δεκάδες άλλα μεγάλα έργα. 

     Άραγε, αναγνωρίστηκε ποτέ αυτή η τιτάνια προσπάθειά μας; 

     Το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών του 2014, το αντίθετο ακριβώς αποτύπωσε. Ο λαός ήθελε τους άλλους, τους αυτοαποκαλούμενους και ....Κορυφαίους !!! 

     ........................................

         Τώρα, σε ότι αφορά τον "Βιολογικό". Θεωρώ οτι επιβάλλεται άμεσα να ολοκληρωθεί και να μην ολιγωρήσει η Δημοτική αρχή. Σεβαστή κάθε αντίθετη άποψη, αλλά όταν δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά και έχει στόχο  για άλλους μεν   (αντιπολίτευση) να παρακωλύει κάθε  έργο της διοίκησης ώστε να έχει να ...λέει, για άλλους δε (γείτονες)  που  υποστηρίζουν οτι θα τους ....μυρίζει (!!) ο Βιολογικός, θα τους προέτρεπα να έρθουν -γιατί  ΠΟΤΕ  τους δεν έχουν ανεβεί στη Νάουσα.....- να κάνουν μια αυτοψία στον εδώ Βιολογικό ή ακόμη και στου Στενημάχου που κάναμε το 2014,  προκειμένου να διαπιστώσουν "ιδίοις όμασι" οτι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ δυσοσμίας, μόλυνσης κλπ. 

       ...................................

       Επομένως: 

       Κύριε Δήμαρχε και κύριε Πρόεδρε της ΔΕΥΑΝ.    Παρακολούθησα τα τεκταινόμενα στο Δημοτικό Συμβούλιο και θέλω να σας πω ένα πράγμα μόνο: 

       Προχωράτε μπροστά και ολοκληρώστε το σημαντικό αυτό έργο  για τους Οικισμούς μας και του Συμπολίτες μας. Μικροσυμφέροντα και ....μικροπολιτικές πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν. Ο κόσμος και ο τόπος, προχωράει μπροστά  μόνον με μεγάλες και ρηξικέλευθες αποφάσεις.  Σε τέτοια  σημαντικά έργα  πρέπει να τολμάς, να είσαι ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΣ και να βλέπεις μακριά  το μέλλον κι όχι το σήμερα. 

      Η Ιστορία (και η τοπική) γράφεται μόνο με μεγάλα ΝΑΙ και με μεγάλα ΟΧΙ. Τώρα λοιπόν,  είναι η ώρα του ΝΑΙ  ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ "ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ", όπως ακριβώς έχει χωροθετηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου