Η Αγία παρθενομάρτυς Μαρκέλλα είναι η πολιούχος του μυροβόλου νησιού της Χίου και η μνήμη της εορτάζεται στις 22 Ιουλίου.
Η αγαπητή αυτή κόρη της Βολισσού, χάρη στις πολλές αρετές της, αναδείχτηκε σε πολύτιμο πετράδι
που στολίζει το ολόλαμπρο περιδέραιο των Αγίων της Εκκλησίας μας.Υπάρχει διαφωνία μεταξύ των ιστορικών σχετικά με το χρόνο που έζησε η Αγία. Η πιθανότερη εκδοχή είναι ότι μαρτύρησε περί το 1.500 μ.Χ.
Η Αγία Μαρκέλλα γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βολισσό, ένα κεφαλοχώρι της Β.Δ. Χίου. Κάποιες πηγές αναφέρουν ότι και οι δύο γονείς της ήταν Χριστιανοί, κάποιες άλλες ότι η μητέρα της ήταν Χριστιανή και ο πατέρας της ειδωλολάτρης.
Η μητέρα της, αρχόντισσα με ευγενικά αισθήματα, δίδαξε από πολύ νωρίς στη Μαρκέλλα το λόγο του Θεού και την αρετή της φιλανθρωπίας. Τα λόγια αυτά εμφυτεύτηκαν στην ψυχή της παιδούλας, άνθισαν κι έβγαλαν ωραίους καρπούς. Η ευγενής μητέρα, ωστόσο, έφυγε από τη ζωή σε νεαρή ηλικία και την ανατροφή της κόρης ανέλαβε ο γεωργός ή κουρσάρος πατέρας της.
Όσο μεγάλωνε η νεαρή κοπέλα γινόταν όλο και πιο ευσεβής, προσευχόταν διαρκώς και μελετούσε τις Αγίες Γραφές.
Τα αμέτρητα χαρίσματά της, η ωραιότητα της ψυχής της και η αγάπη για το Θεό και τους ανθρώπους την έκαναν πολύ ξεχωριστή και όλοι την αγαπούσαν στη Βολισσό. Ο μισόκαλος εωσφόρος, όμως, φθόνησε αυτόν τον επίγειο άγγελο και θέλησε να την πολεμήσει με κάθε τρόπο.
Η Μαρκέλλα στο άνθος της νεότητάς της, σε ηλικία 18 ετών, εκτός από τις πνευματικές της αρετές διέθετε και άφθαστο σωματικό κάλλος. Η απερίγραπτη αυτή ομορφιά ξύπνησε αμαρτωλούς πόθους στον πατέρα της. Όταν η νέα συνειδητοποίησε τι σκεπτόταν το σκοτισμένο μυαλό του ανθρώπου που την έφερε στη ζωή, δεν δίστασε ούτε στιγμή. Εγκατέλειψε το πατρικό της σπίτι και, έντρομη, άρχισε να τρέχει στα βουνά και στα λαγκάδια της περιοχής. Τελικά βρήκε καταφύγιο σε μια μεγάλη βάτο, στο σημείο που σήμερα βρίσκεται ο περικαλλής Ναός της.
Ένας βοσκός αντιλήφθηκε τη νεαρή κοπέλα πίσω από το πυκνό φύλλωμα της βάτου και βοήθησε τον πατέρα της να την εντοπίσει δείχνοντάς του το σημείο όπου κρυβόταν. Τότε εκείνος έβαλε φωτιά για να την εξαναγκάσει να βγει έξω.
Η κόρη, θέλοντας να γλιτώσει, άρχισε να τρέχει στην αμμώδη παραλία κι από εκεί στις πέτρες και στα βράχια. Ο πατέρας, όταν κατάλαβε ότι δεν μπορούσε να την προφτάσει, τη σημάδεψε με τόξο κι εκτόξευσε ένα βέλος που την πλήγωσε.
Το νεαρό κορίτσι, παρά τους αφόρητους πόνους ,συνέχισε να τρέχει με μεγάλη γενναιότητα και θερμή πίστη. Παρακάλεσε το Θεό να σχίσει το βράχο και να την κρύψει μέσα. Πράγματι, ο βράχος άνοιξε και σκέπασε το σώμα της νέας, αλλά όχι το κεφάλι της. Ο σαρκολάτρης κι αδίστακτος πατέρας έκοψε τους μαστούς της θυγατέρας του και την αποκεφάλισε, ρίχνοντας το κεφάλι στη θάλασσα.
Σύμφωνα με την παράδοση, οι επιβαίνοντες σε διερχόμενο πλοίο είδαν την τίμια κεφαλή της Αγίας να εκπέμπει μια ασυνήθιστη λάμψη. Τότε την παρέλαβαν και τη μετέφεραν στην παλιά Ρώμη, όπου πιθανότατα να βρίσκεται μέχρι και σήμερα.
Ο βράχος που έκρυψε το σώμα της παρθενομάρτυρος αναβλύζει ύδωρ θαυματουργό και ιαματικό. Στις 22 Ιουλίου, ανήμερα της εορτής της, χιλιάδες πιστοί από όλη την Ελλάδα συρρέουν στον τόπο του μαρτυρίου της. Γίνεται η λιτάνευση της Ιερής εικόνας με κάθε επισημότητα παρουσία των αρχών του νησιού.
Όσοι προσέρχονται με πίστη στο σημείο διακρίνουν έναν ερυθρό χρωματισμό στα βράχια που συμβολίζει το αγνό αίμα της Αγίας και το νερό να βράζει θαυματουργικά, τη στιγμή που ο ιερέας ψάλλει την Ακολουθία της Ιεράς Παρακλήσεως και απευθύνει δέηση προς τον Κύριο.
Το καύχημα της Βολισσού και των απανταχού της γης Χίων, η παρθενομάρτυς Μαρκέλλα, στέφθηκε με το αμάραντο στεφάνι της θείας δόξας. Τα αναρίθμητα θαύματά της την έκαναν γνωστή στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ενοριακός Ναός της Αγίας έχει ανεγερθεί στη συνοικία του Βοτανικού στην Αθήνα, παρεκκλήσιο στην Κάτω Κηφισιά και γραφικά παρεκκλήσια στις Σπέτσες, στην Άνδρο, στη Σαντορίνη, στη Μήλο και τη Σάμο.
Μάρτυρες των θαυμαστών έργων του Κυρίου και της ένδοξης παρθενομάρτυρος έγιναν σεβάσμιες μορφές της Εκκλησίας μας, όπως ο Άγιος Μακάριος ο Νοταράς, Επίσκοπος Κορίνθου, ο Άγιος Νεκτάριος, Επίσκοπος Πενταπόλεως, και ο βιογράφος και συντάκτης της ακολουθίας της Αγίας Όσιος Νικηφόρος ο Χίος.
Ο Ιερός Ναός της Αγίας Μαρκέλλας βρίσκεται στην αμμώδη παραλία στον ομώνυμο όρμο της Βολισσού. Με το Αγίασμα που αναβλύζει από το βράχο πολλοί ασθενείς θεραπεύτηκαν και ανέκτησαν τη σωματική και ψυχική τους υγεία. Η Αγία προσφέρει απλόχερα τη βοήθεια και τη χάρη της σε όσους με πίστη την επικαλούνται. Εκατοντάδες Χριστιανοί προσέρχονται με ευλάβεια για να προσκυνήσουν, να εκπληρώσουν κάποιο τάμα, να ζητήσουν τις μεσιτείες της, να εκφράσουν τις ευχαριστίες τους. Όλοι αναχωρούν με γαλήνη στην ψυχή, βέβαιοι για τη βοήθεια του Θεού, χάρη στις πρεσβείες της Μαρκέλλας της Χιοπολίτιδος.
Μίνα Σολωμίδου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου