Κάποτε η οικογένεια, το νοικοκυριό, αποτελούσε παραγωγική μονάδα. Σήμερα περισσότερο προετοιμάζει ή επηρεάζει την επαγγελματική επιλογή και την καταναλωτική συμπεριφορά των μελών της. Στις σύγχρονες συνθήκες, η παραδοσιακή οικογένεια υφίσταται ή πιέζεται από πολλές αλλαγές. Η χειραφέτηση της γυναίκας, η έξοδος της από τον ‘’οίκο’’ και η συμμετοχή της στην παραγωγή, η μόρφωση, τα δικαιώματα της αλλάζουν τους υφισταμένους μέχρι σήμερα ρόλους στο σπίτι. Η σύγχρονη οικογένεια χάνει ολωσδιόλου παλαιότερες λειτουργίες της, ενώ άλλες περιορίζονται- όπως η διαπαιδαγώγηση- και ανατίθενται σε άλλους φορείς. Οι δύο μεταβολές αντανακλώνται στο ρόλο αλλά και στη συμπεριφορά των παιδιών . Οι νέοι νιώθουν πιο ελεύθεροι και διεκδικούν ωριμότερα τα δικαιώματα τους.
Η οικογένεια αποτελεί, όλο και συχνότερα, ελεύθερη επιλογή δύο ανθρώπων, περιορίζονται οι σκοπιμότητες που άλλοτε εξυπηρετούσε. Παράλληλα μικραίνει σε αριθμό μελών αποτελείται μόνον από τους συζύγους και τα λίγα –στις δυτικές κοινωνίες-παιδιά τους.
Η επιστημονική πρόοδος, ειδικά στην ιατρική και στη βιολογία, επηρεάζει θεαματικά τον οικογενειακό θεσμό, επιμηκύνει την αναπαραγωγική ηλικία, επιτρέπει τον αυστηρό προγραμματισμό, δίνει λύσεις όπου υπάρχουν φυσικές αδυναμίες.
Πολλές, όμως, από τις μεταβολές γίνονται και αιτίες κρίσης του θεσμού. Βέβαια δεν είναι αιτίες απειλητικές, που οδηγούν στην κατάρρευση, είναι όμως παράγοντες, που πιέζουν το θεσμό, ώστε να ανανεωθεί. Η γυναικεία χειραφέτηση, η ωριμότητα των νέων, η αποστέρηση της οικογένειας από παραδοσιακούς ρόλους προκαλούν εντάσεις και συγκρούσεις, κλυδωνισμούς όσο η οικογένεια εμμένει σε συντηρητικές αρχές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου