Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020

Της Μεγάλου Αλεξάνδρου τα...εννιάμερα!

 


To έργο της "ανάπλασης" της Μεγάλου Αλεξάνδρου πρέπει να διδάσκεται πλέον στα ελληνικά πανεπιστήμια, ως μνημείο νεοελληνικής τραγικότητας. Με τα έργα να "ξεκινούν" λίγο πριν τις εκλογές του 2019 με ένα φορτηγό και έναν εκσκαφέα, να σταματούν λόγω προσφυγών και να επανέρχονται στις αρχές Αυγούστου του 2020 από την παρούσα δημοτική αρχή, η οποία όμως δεν διενήργησε αυτή την διαγωνιστική διαδικασία, αλλά η προηγούμενη. Δεν ξέρουμε τι έκπτωση έδωσε ο εργολάβος του έργου και δεν μας ενδιαφέρει, ως πολίτες, το ζήτημα είναι ότι το έργο μπορεί άνετα να παιχτεί από τους ευρηματικούς ηθοποιούς της "Παλιουφιρμένης"  με τίτλο "Της Μεγάλου Αλεξάνδρου τα...εννιάμερα". Τι μου είπαν σήμερα οι καταστηματάρχες της "παραλίας" που σίγουρα είναι "τυχεροί", μέσα στην ατυχία τους; Φανταστείτε να μην υπήρχε κορωνοϊός και τα μαγαζιά τους να ήταν ανοικτά με αυτό το χάος; Ότι δεν υπάρχει κάποιος που να συντονίζει το έργο. Ο συνδετικός κρίκος του δήμου (σ.σ η ΔΕΥΑΝ όπως είπε ο πρόεδρος της, Γιώργος Τασιώνας στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο, έχει τελειώσει το δικό της κομμάτι και απομένουν μόνο οι σχάρες των πεζοδρομίων), της ΔΕΔΗΕ και του εργολάβου απουσιάζει. Μπορεί να προσβλήθηκαν από κορωνοϊό κάποιοι εργαζόμενοι του, όπως είπε ο αντιδήμαρχος, Βασίλης Τζουβάρας, που στάθηκε στην πολυπλοκότητα του έργου. Ναι, αλλά έχουν περάσει πέντε μήνες για πεντακόσια μέτρα. Ο δήμαρχος, Νικόλας Καρανικόλας, είπε ότι στην μελέτη δεν υπήρχε πρόβλεψη για χρηματοδότηση στεγάστρων και ότι υπήρξε..."προφορική¨" συμφωνία του τέως δημάρχου με τους καταστηματάρχες, ότι θα αποπληρώσουν αυτοί τα στέγαστρα. Πώς και πότε; Δεν γνωρίζουμε.

"Φανταστείτε πια θα ήταν η κατάσταση αν δεν υπήρχε ο ιός και τα καταστήματα ήταν ανοικτά.  Το έργο ξεκίνησε από τον Ιούλιο και οι καταστηματάρχες αγωνιούν ότι το έργο δεν θα τελειώσει ποτέ Είναι απίστευτη  ασυνεννοησία δήμου, ΔΕΥΑΝ, ΔΕΔΗΕ και εργολάβου. Το έργο προέβλεπε την καθαίρεση των παράνομων στεγάστρων και την δημιουργία ενιαίου τύπου. Ακούμε ότι θα παραμείνουν τα στέγαστρα, Μου είναι αδιανόητο να είπε η δημοτική αρχή ότι θα διατηρηθούν οι υφιστάμενες παράνομες κατασκευές" είπε στο συμβούλιο ο επικεφαλής του ΚΟΙΝΟΥ ΤΟΠΟΥ, Νίκος Κουτσογιάννης. Ο ίδιος αναρωτήθηκε μάλιστα αν το πάρκο είναι τόπος πρασίνου ή των καταστημάτων, κάνοντας λόγο για ασύδοτη παραχώρηση του από την δημοτική αρχή το περασμένο καλοκαίρι. 

"Το έργο ξεκίνησε Αύγουστο .Είναι πολύπλοκο, δεν  το σχεδιάσαμε εμείς, ούτε κάναμε την διαγωνιστική διαδικασίας το βρήκαμε με πάρα πολλά κωλύματα, ξεμπλοκάραμε ότι μπορούμε. Πουθενά στην μελέτη  δεν υπάρχει ο οικονομικός όρος για τα στέγαστρα. Οι καταστηματάρχες μας λένε να τα κάνουμε εμείς, αφού αυτοί δεν μπορούν. Μου είπαν ότι είχαν συμφωνήσει προφορικά  με τον τέως δήμαρχο. . Θα δανειστώ εγώ για να γίνουν νέα στέγαστρα; Πώς θα περάσουν από το δασαρχείο; Η σύμβαση έχει κι άλλα κενά, αφού προβλέπεται να παραμείνουν οι  παλιές κολώνες φωτισμού. Σαν να παίρνεις καινούργιο κουστούμι και να βάζεις τριμμένο πουκάμισο" η απάντηση του δημάρχου, που τόνισε ότι δεν υπήρξε καμιά ασύδοτη χρήση του πάρκου, αφού προβλέπονταν στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου του Υπουργείου Εσωτερικών, για την παραχώρηση χώρου σε καταστήματα, λόγω κορωνοϊού.

Με αυτά και με τα άλλα όμως ο χρόνος περνάει. Δεν ξέρω αν κανείς στην δημοτική αρχή γνωρίζει την καταληκτική ημερομηνία παράδοσης του. Ή αν αναμένουν το τρίτο κύμα της πανδημίας, για να παραμείνουν κλειστά (μια για πάντα) τα καταστήματα και μετά τις 7 Ιανουαρίου. Καλό θα είναι ο δήμαρχος να ορίσει έναν αρμόδιο για αυτό, που θα δίνει καθημερινά αναφορά στον ίδιο. Και θα πιέζει προς πάσα κατεύθυνση.

Αλλιώς μετά τα εννιάμερα, ακολουθούν τα σαράντα! Και πίσω από τα μαγαζιά υπάρχουν μεροκάματα που ταΐζουν οικογένειες. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου