Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020

Τάσος Καραμπατζός:Τα μονοπάτια του Βερμίου ως δρόμοι ανάπτυξης για τη Νάουσα

 ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΒΕΡΜΙΟΥ .... ΩΣ ΔΡΟΜΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΑΟΥΣΑ


(Ένα ακόμη συγκριτικό πλεονέκτημα για τη Νάουσα των 4 εποχών)


Διαβάζω και χαίρομαι ειλικρινά, για τις πρόσφατες συνεχείς δράσεις της Δασικής υπηρεσίας του Δήμου μας, που μαζί με το Δασαρχείο Νάουσας και τους πάντα

φιλοτιμους εθελοντές -φίλους της ορεινής πεζοπορίας- καθαρίζουν, σηματοδοτούν και αναδεικνύουν αρκετά από μονοπάτια του Βερμίου.

Το άλσος Αγίου Νικολάου, που είναι ένα από τα δυνατά μας στοιχεία (από μόνο του αποτελεί ένα ξεχωριστό brand name) γίνεται η "ΑΦΕΤΗΡΙΑ" δεκάδων επιλογών περιπάτου, πεζοπορίας ή και ορεινού τρεξίματος στα πανέμορφα μονοπάτια του βουνού μας.

Θεωρώ, οτι ένας περιεκτικός και καλαίσθητος χάρτης δίπλα στο ποτάμι, απόλυτα κατατοπιστικός για τους επισκέπτες μας (τοποθεσία, αποστάσεις σε μέτρα, υψόμετρο, πληροφορίες κλπ), μπορεί να δίνει τη δυνατότητα επιλογής διαφόρων διαδρομών ποικίλης δυσκολίας.

Αναφέρω για παράδειγμα: 1) Κάποιοι (π.χ ηλικιωμένοι) που θέλουν μια διαδρομή με "Βαθμό δυσκολίας ...1", μπορούν να επιλέξουν τον γύρο του Άλσους (πηγές, εκτροφείο κλπ) μήκους 1 -2 χιλιόμετρα. 2) Ο επόμενος βαθμός μπορεί να είναι μια πορεία προς την Αγία Τριάδα -Αγίους Ταξιάρχες ή προς Έξω Άγιο Σωτήρη (ο οποίος παρεμπιπτόντως μεταμορφώθηκε προσφάτως σε Παραδεισένιο τοπίο. 3) Ακόμη ένας βαθμός δυσκολίας, είναι η συνέχεια από Αγία τριάδα-Γιοβάνα- Προφ. Ηλίας- Υπαπαντή. 4) Δυσκολότερη διαδρομή η επόμενη: Αγ. Νικόλαος- Εικόνα (Αγ. Σπυρίδων) - Υπαπαντή- Κάτω και Άνω Παλιομπάτσι- Τρεις Οξιές -Άγιο Πνεύμα -επιστροφή. 5) Πολύ δυσκολότερη, είναι η συνέχεια από Αγιο Πνεύμα -Αεροπόρο- Χαμίτ (εκκλησάκια)-Γραμμένη Πέτρα- Μαύρη Πέτρα (Καρατάσι) και επιστροφή από Καραμπουνάρι-Πηγάδια-Ντορντόπολη-Τσάι-Κεραμίδα-Ταξιάρχες -Αγιος Νικόλας. 6) Άλλη επιλογή, επίσης με μεγάλη δυσκολία: Αλσος-Ταξιάρχες-Προυνιά- Τσάι-Σκαλιά-Ντορντόπολη- Πηγάδια-Μπαλκόνι- Μακροπάδι-Καρατάσι κι επιστροφή από Πέντε Πηγάδια- Αγιο Πνεύμα-Παλιομπάτσι -Υπαπαντή-Άλσος. 7) Ενδιαμεσης δυσκολίας: Άλσος- Εικόνα-Μουντάκι -Μπάρα-επιστροφή. 8) Άλσος- Αγία Τριάδα-Μύλοι-Σταυρός-Γκουρνόσοβο- Γαλαρία- Βάθρες -Δραζίλοβο. 9) Άλσος-Ταξιάρχες- Κεραμίδα- Βρύση/Πηγή Καψούρα- Τρεις Οξιές - Αγιο Πνεύμα -Άνω Καρούτια-Παλιομπάτσι-Προφ. Ηλίας -άλσος. 10) Ως κάτι ιδιαίτερο, προτείνω μια ακόμη διαδρομή -ιστορικού ενδιαφέροντος - που θα περιλάμβανε και μια υποτυπώδη ανάδειξη του παλιού εργοστασίου με ένα πλούσιο πληροφοριακό υλικό σε σχέση με την υλοτομία του δάσους από την εταιρία "Millars Timber & Trading Company Limited" κατά τα έτη 1910-1920). Αυτή λοιπόν, θα μπορούσε να ξεκινάει από το παλιό εργοστάσιο (Πριονιστήριο) στο "Γκουρνόσοβο" με μια σχετική "ξενάγηση" των επισκεπτών μας, να ακολουθεί την παλιά "Γραμμή Ντεκοβίλ" αρχικά μέχρι το τέρμα της στην περιοχή "Καψούρα" (βρύση), μετά να διακλαδίζεται συνοδευτική διαδρομή από τα "Ψαλίδια" προς "Γεφυρούδια -Κουτσούφλιανη -Τρία Πηγάδια -Ντορντόπολη" και μπορεί να περιλαμβάνει και το άλλο τμήμα της (δεξιά από τον κεντρικό δρόμο) δηλ. προς "Γαλαρία" - πέτρινα γεφυράκια-Βάθρες -Δραζίλοβο -Δάσος "Τοβαρίτσι" (δηλ. στα όρια Ν.Πέλλας) και να καταλήγει για ....ξεκούραση και φαγητό στο Δραζίλοβο (Μεταμόρφωση).

Υπάρχουν βέβαια, εκατοντάδες άλλα όμορφα μονοπάτια, πολλά από τα οποία έχουν ήδη κλείσει και θέλουν καθάρισμα (π.χ. μια όμορφη διαδρομή είναι από τον "Σταυρό" προς Μύλους ή προς "Τρισάκολη"- "Λαγατάρι" -Σφίρτσι"-"Αλή Μπέγα"- "Πηγή Μανάκα" -"Σιαμούνη Πέτρα" - "Κρύφ Τσαϊρι-Στράνες" "Πολυβολεία" -μέχρι "Ντορντόπολη" ή ακόμη και τα γνωστά μονοπάτια από "Τρία Πηγάδια"-"Πουρλίδες" -"Αεροπόρο" ή προς "Πηγάδια - Άγιο Πνεύμα" κλπ).

Βλέπω λοιπόν, οτι η αρχή έγινε κι αυτό είναι πολύ ευχάριστο και ελπιδοφόρο.

Η Νάουσα είναι τόσο προικισμένος τόπος και μπορεί να προσφέρει ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ.

Από εμάς εξαρτάται. Απλώς, χρειάζεται καλή οργάνωση, καλή διαφήμιση του "πωλούμενου προϊόντος" και άριστη παροχή Υπηρεσιών, ώστε ο κόσμος να φεύγει ευχαριστημένος. Βεβαίως, απαραίτητη θεωρώ τη βοήθεια και των επαγγελματιών του είδους (Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια κλπ) και να μην τα περιμένουμε όλα ...από τον Δήμο.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου