Τρίτη 21 Μαΐου 2019

Ενεργοί πολίτες από …κούνια!Έρευνα του 8ου Νηπιαγωγείου Νάουσας ενόψει των δημοτικών εκλογών



ΕΡΕΥΝΑ: «Τι θέλω για την πόλη μου, τι θέλω από τον/τη νέο/α δήμαρχο»
Στη διαδικτυακή έρευνα με αποδέκτες τους πολίτες που ζουν/ εργάζονται ή επισκέπτονται τη Νάουσα, που σχεδίασαν οι μαθητές/τριες-δημοσιογράφοι της εφημερίδας «8κτώ» του 8ου Νηπιαγωγείου Νάουσας με τη δασκάλα-αρχισυντάκτριά τους κ. Λίνα Βαλσαμίδου,  ενόψει των
επερχόμενων δημοτικών εκλογών, πολλά και σημαντικά ευρήματα αναδύθηκαν από την επεξεργασία των απαντήσεων.
Μεταξύ άλλων τα πιο σημαντικά είναι:
Ως προς το αγαπημένο μέρος των πολιτών, στην πρώτη θέση έρχεται  ο Άγιος Νικόλας, με δεύτερο το βουνό και ακολούθως το πάρκο, ενώ ως προς το μέρος της πόλης που δεν τους αρέσει, πρώτη θέση κατέχει η πλατεία, ακολούθως το γήπεδο και στην τρίτη θέση βρίσκονται οι παιδικές χαρές στον άγιο Νικόλα και η λεγόμενη «χελωνίτσα». 
Ως προς τα προβλήματα που εντοπίζονται στην πόλη, στην πρώτη θέση βρίσκονται τα πολλά αδέσποτα σκυλιά, στη δεύτερη θέση οι λακούβες στους δρόμους και στην τρίτη θέση το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ράμπες σε όλα τα κτήρια.
Ως προς το τι θα ήθελαν οι πολίτες να κάνει πρώτα απ’ όλα για την πόλη και τους κατοίκους ο/η δήμαρχος που θα εκλεγεί, η πλειοψηφία δηλώνει πως θέλει να φροντίσει τους ηλικιωμένους και τους ανθρώπους με αναπηρία-να φτιάξει χώρους διαμονής, ακολούθως ένα επίσης μεγάλο ποσοστό να μαζέψει τα αδέσποτα ζώα σε έναν χώρο και να τα εμβολιάσει και  τέλος να δώσει φαγητό σε όσους δεν έχουν-να οργανώσει συσσίτια.
Οι ενεργοί και σκεπτόμενοι πολίτες είναι βασικό συστατικό των δημοκρατικών κοινωνιών. Οι μικροί/ες δημοσιογράφοι του 8ου Νηπιαγωγείου έκαναν  το πρώτο τους σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή. Τα αποτελέσματα της έρευνάς τους, αφού τα συζήτησαν και αναστοχάστηκαν πάνω σε αυτά,  τα έστειλαν στους/ις υποψήφιους/ες δημάρχους και αναμένουν τα ευρήματά τους να ληφθούν σοβαρά υπόψη.



8ο Νηπιαγωγείο Νάουσας
Έρευνα του 8ου Νηπιαγωγείου Νάουσας ενόψει των δημοτικών εκλογών
ΕΡΕΥΝΑ: «Τι θέλω για την πόλη μου, τι θέλω από τον/τη νέο/α δήμαρχο»
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Στη διαδικτυακή έρευνα που σχεδίασαν οι μαθητές/τριες-δημοσιογράφοι του 8ου Νηπιαγωγείου Νάουσας με τη δασκάλα-αρχισυντάκτριά τους κ. Λίνα Βαλσαμίδου, απάντησαν 46 άτομα,  όπου το 71,7% ήταν γυναίκες και το 28,3% άντρες.  Το 43,5% των ατόμων είναι 30-39 ετών, το 28,3% 40-49, το 13% 50-59, το 8,7% 60 και πάνω, ενώ το 3% 18-29.


Στο ερώτημα «Τι σχέση έχετε με τη Νάουσα», το 76,1% μένει στην πόλη, το 15,2% έχει συγγενείς στη Νάουσα και την επισκέπτεται συχνά, ενώ το 8,7% εργάζεται στην πόλη αλλά δεν μένει σε αυτή.

Στο ερώτημα «Θέλετε η πόλη μας να είναι καθαρή;» το  97,8% απάντησε «Ναι»  και το 2,2% απάντησε «Όχι».

Στο ερώτημα «Τα δικά μας αγαπημένα μέρη. Εσάς ποια από αυτά σας αρέσουν;», πρώτος ήρθε ο Άγιος Νικόλας, στη συνέχεια το βουνό μας, ακολούθως το πάρκο, τα 3-5 πηγάδια, οι εκκλησίες και τα ξωκλήσια, το κολυμβητήριο, οι παιδικές χαρές στον Άγιο και η χελωνίτσα, το γήπεδο και τέλος η πλατεία.
Στην επιλογή «Όχι-δεν μου αρέσει», πρώτη ήρθε η πλατεία, στη συνέχεια το γήπεδο, ακολούθησαν οι παιδικές χαρές στον Άγιο και η χελωνίτσα, το κολυμβητήριο, τα 3-5 πηγάδια μαζί με το πάρκο, και τέλος το βουνό μαζί με τις εκκλησιές και τα ξωκλήσια.

Στο ερώτημα «Εμείς έχουμε εντοπίσει τα παρακάτω προβλήματα. Με ποιο ή ποια συμφωνείτε;» το 89,1% απάντησε πως υπάρχουν πολλά αδέσποτα στους δρόμους, το 76, 1% ότι οι δρόμοι έχουν λακούβες, το 73,9% ότι δεν υπάρχουν ράμπες σε όλα τα κτήρια, το 58,7% ότι τα σκουπίδια είναι πεταμένα έξω από τους κάδους, το 47,8% ότι οι πολίτες δεν μαζεύουν τα κακά από τα σκυλιά τους και το 28,3% ότι δεν υπάρχουν στην πόλη πολλές πλατείες.

Στο ερώτημα «Τι θα θέλατε να κάνει πρώτα απ' όλα για την πόλη και τους κατοίκους ο/η δήμαρχος που θα εκλεγεί;» η απάντηση «να φροντίσει τους ηλικιωμένους και τους ανθρώπους με αναπηρία-να φτιάξει χώρους διαμονής» ήταν η πρώτη επιλογή (73,9%), η απάντηση «να μαζέψει τα αδέσποτα ζώα σε έναν χώρο και να τα εμβολιάσει» η δεύτερη (71,7%), τρίτη  επιλογή  (45,7%) «να δίνει φαγητό σε όσους δεν έχουν-να οργανώσει συσσίτια», τέταρτη επιλογή (43,5%) να φροντίζει τα σχολεία και να τα φυλάγει μέρα και νύχτα», πέμπτη (37%)  «να προστατεύει τη φύση και τα ξωκλήσια», έκτη επιλογή (30, 4%) «να φροντίσει τα ορφανά παιδιά και να φτιάξει ορφανοτροφείο»,   και  τελευταία επιλογή  (21,7%) «να μην κόβει τα δέντρα».

Στο τελευταίο ερώτημα, όπου οι πολίτες μπορούσαν να γράψουν ελεύθερα τις σκέψεις και τα σχόλιά τους για το τι περιμένουν από τον/τη δήμαρχο που θα εκλεγεί,  κυρίως αναφέρουν πως θα ήθελαν να λειτουργήσει το δημοτικό ξενοδοχείο του Αγίου Νικολάου, να αναπτύξει ο/η νέος/α δήμαρχος  τον τουρισμό, να φροντίσει ώστε να υπάρξει κοινωνική μέριμνα και πρόνοια, να φροντίσει τα σχολεία, να φτιάξει ποδηλατόδρομους, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας για τους γονείς που είναι άνεργοι, να φτιάξει παιδικές χαρές, κοινωνικούς χώρους αναψυχής,  να αναβαθμίσει το νοσοκομείο  και να αναπτύξει δράσεις για την υγεία. «Να δούμε πράξεις κι όχι μόνο υποσχέσεις», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ένα σχόλιο πολίτη « να είναι συνεπής στις δηλώσεις και τα έργα του/της και να διεκπεραιώνει υποθέσεις που προβληματίζουν τους πολίτες έγκαιρα και υπεύθυνα» ενώ σε ένα άλλο «Να είναι ένα με τους ανθρώπους και να ακούει τα προβλήματα».

Οι ενεργοί και σκεπτόμενοι πολίτες είναι βασικό συστατικό των δημοκρατικών κοινωνιών. Οι μικροί/ες δημοσιογράφοι του 8ου Νηπιαγωγείου έκαναν –με τη βοήθεια της δασκάλας τους-,  το πρώτο τους σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή. Τα αποτελέσματα της έρευνάς τους, αφού τα συζήτησαν και αναστοχάστηκαν πάνω σε αυτά,  τα έστειλαν στους/ις υποψήφιους/ες δημάρχους και αναμένουν τα ευρήματα τους  να ληφθούν σοβαρά υπόψη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου