Τρίτη 23 Απριλίου 2019

Η τοποθέτηση του Προκόπη Μπίλη για το οικόπεδο του Ι.Ν του Πολιούχου της Νάουσας, Οσίου Θεοφάνους

Την δική του πρόταση, να παραχωρηθεί το οικόπεδο του δήμου κατά κυριότητα και όχι κατά χρήση για είκοσι χρόνια, κατέθεσε στην συζήτηση του θέματος της παραχώρησης δημοτικής έκτασης για την ανέγερση του Ι.Ν του Οσίου Θεοφάνους, ο δημοτικός σύμβουλος Προκόπης Μπίλης. Η τοποθέτηση του, έχει ως εξής:

Άποψή μου είναι ότι ο Ναός πρέπει να γίνει. Επιβάλλεται θα έλεγα να γίνει. Δεν γνωρίζω κάποια πόλη που να έχει πολιούχο και να μην έχει το δικό του Ναό και ο Ναός αυτός, μάλιστα, να αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη αυτή. Επιβάλλεται να γίνει ο ναός γιατί το οφείλουμε στην ιστορία του τόπου αυτού, που είναι άμεσα συνυφασμένη με την ορθόδοξη πίστη μας. Αλλά και γενικότερα η ιστορία όλου του έθνους μας είναι άρρηκτα δεμένη με την ορθοδοξία και τον χριστιανισμό. Θα
μπορούσαμε να πούμε ότι πρέπει να γίνει και για διάφορους άλλους λόγους πχ θρησκευτικός - Προσκυνηματικός τουρισμός κλπ.
Μέσα στα πλαίσια αυτά, το συγκεκριμένο θέμα στη σημερινή συνεδρίαση θα έπρεπε να αποτελεί σημείο αναφοράς στην ιστορία της πόλης μας. Ο Δήμος αποδίδει ύψιστη τιμή στον Πολιούχο της πόλης. Δεν ξέρω πόσες πόλεις στην Ελλάδα έχουν τον δικό τους πολιούχο, προσωπικά όμως, νιώθω τυχερός που οι Ναουσαίοι βρισκόμαστε κάτω από την σκέπη του Οσίου Θεοφάνη.
Η σημερινή συνεδρίαση θα έπρεπε να έχει πανηγυρική μορφή. Δυστυχώς όμως κάθε άλλο παρά κάτι τέτοιο συμβαίνει. Ένα θέμα που θα έπρεπε μόνο να ενώνει, με λύπη μου διαπιστώνω ότι διχάζει. Και αναρωτιέμαι για ποιο λόγο. Γυρίζω το χρόνο λίγο πίσω. Γενάρης του 2016. Ο Δήμαρχος βεβαιώνει στην κοπή της βασιλόπιτας του Δήμου ότι μέσα στο 2016 θα ξεκινήσουν οι εργασίες θεμελίωσης του Ιερού Ναού Οσίου Θεοφάνη. Καμία ενημέρωση όμως στο δημοτικό συμβούλιο, καμία αναφορά, καμία συζήτηση, καμία εισήγηση, παντελής απουσία έστω και της παραμικρής κουβέντας. Φαντάζομαι οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι θα αναρωτήθηκαν. Πού, πώς, με ποιο τρόπο, με ποια απόφαση. Περνάει το 2016. Περνάει το 2017, περνάει σχεδόν όλο το 2018. Και ανήμερα της εορτής του πολιούχου μας, το 2018, κάνει και πάλι λόγο ο κ. Δήμαρχος για προσπάθειες που γίνονται ώστε να βρεθεί χώρος για την ανέγερση του Ναού. Εκτός Δημοτικού Συμβουλίου. Και πάλι όμως καμία ενημέρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο, ούτε μία αναφορά για το ποιοι χώροι εξετάζονται, ποια τα προβλήματα τους, τα πλεονεκτήματα, εάν έχει έρθει σ’ επαφή με την Μητρόπολη και ποια η άποψή της, η θέση της. Και φτάνουμε στο σήμερα. Ένα μήνα πριν τις εκλογές. Ένα τόσο σημαντικό θέμα έρχεται προς συζήτηση μέσα στην ένταση που έχει μία προεκλογική περίοδος. Για ποιο λόγο; Από τον Ιανουάριο του 2016; Και πως έρχεται; Μόλις σήμερα στις 12 και 16΄ ώρα λάβαμε την σχετική εισήγηση!!! δηλαδή μόλις πριν τρεις ώρες!!! Δηλαδή από το 2016 ούτε καν εισήγηση υπήρξε; Απευθύνομαι και προς εσάς κ Πρόεδρε. Δεν μπορεί να εισάγεται ένα τόσο σημαντικό θέμα προς συζήτηση και να μην έχουμε στα χέρια μας οι σύμβουλοι την εισήγηση. Ουσιαστικά είναι σαν να μην έχουμε εισήγηση. Τί να πρωτοπρολάβει κάποιος να ελέγξει, να δει, να εξετάσει και να ρωτήσει; Δεν προλαβαίνει τίποτε. Πως να ψηφίσει λοιπόν; Με τί κριτήρια; Όπως άκουσα από τους προηγούμενους συναδέλφους, πλείστα όσα θέματα υφίστανται, όπως χωροταξικά, πολεοδομικά, κυκλοφοριακά τα οποία θα πρέπει να εξετασθούν και δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις, οι απαντήσεις. Και γιατί μιλάμε για παραχώρηση της χρήσης και όχι για παραχώρηση κυριότητας;
Υπάρχει όμως και κάτι που για μένα είναι ίσως σημαντικότερο. Πέρα και πάνω από όλα. Ξεπερνάω προβληματισμούς και συζητήσεις για το εάν χρειάζεται η πόλη έναν ακόμη ναό, το πότε θα ολοκληρωθεί αυτός ο ναός, σε πόσα χρόνια και διάφορα άλλα τέτοια. Τα ξεπερνάω αυτά γιατί έχουμε υποχρέωση να βρούμε τον κατάλληλο χώρο και πιστεύω πως τόσο η Μητρόπολη όσο και οι απανταχού της γης Ναουσαίοι θα κάνουν ότι μπορούν για την ανέγερσή του. Ας ολοκληρωθεί και μετά από δέκα - δεκαπέντε χρόνια. Δε με νοιάζει. Ο Ναός θα γίνει και θα υπάρχει για όλες τις γενεές των Ναουσαίων. Τόσο τις επόμενες όσο και τις προηγούμενες. Και θα είναι ο Ναός του πολιούχου μας.
Αυτό που προσωπικά θεωρώ σημαντικότερο είναι ότι δε θα ήθελα με τίποτα η απόφαση αυτή να ληφθεί εν μέσω εντάσεων και οξύτητας, στο μέσο της προεκλογικής περιόδου, λίγο πριν την κάλπη. Ο πολιούχος ζητεί την ομόνοια και με τον τρόπο που έρχεται σήμερα το θέμα με λύπη μου διαπιστώνω ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να επιτευχθεί. Ο πολιούχος μας ζητεί την ομόνοια, όχι την διχόνοια.
Τί προτείνω;  Να λάβουμε σήμερα απόφαση η οποία Θα δεσμεύει την αμέσως επόμενη δημοτική αρχή για λήψη απόφασης επί του συγκεκριμένου θέματος εντός του πρώτου εξαμήνου της νέας του θητείας. Τί εννοώ; Το διευκρινίζω και τονίζω το ηθικό κυρίως σημείο της πρότασής μου. Εντός εξαμήνου, από την ανάληψη της θητείας του το νέο δημοτικό συμβούλιο θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει το σύνολο των ενεργειών για την εξεύρεση του καταλληλότερου χώρου για την ανέγερση ενός Ναού αντάξιου της μνήμης και της τιμής του Οσίου Θεοφάνη. Μέσα από διάλογο, διαβούλευση και παρουσίαση των προτάσεων στο Δημοτικό Συμβούλιο. Κάτι που δυστυχώς δεν έγινε στο παρόν Δημοτικό Συμβούλιο. Και όχι σε προεκλογικό χρόνο. Η απόφαση αυτή που προτείνω να λάβουμε σήμερα έχει κυρίως ηθικό βάρος. Μη βιαστεί κάποιος να πει ότι δεν ευσταθεί νομικά. Το επαναλαμβάνω ότι η απόφαση θα έχει ηθικό βάρος. Ο σεβαστός πατέρας Ιωακείμ, ως εκπρόσωπος του Σεβασμιοτάτου είναι σήμερα εδώ. Προτείνω, μάλιστα, ο χώρος που θα κριθεί ως καταλληλότερος να παραχωρηθεί κατά κυριότητα στην Μητρόπολή μας και όχι κατά χρήση όπως εισάγεται σήμερα το θέμα. Για ποιο λόγο να γίνει παραχώρηση χρήσης για είκοσι χρόνια και όχι παραχώρηση κυριότητας; Την πρότασή μου αυτή κ. Πρόεδρε θέτω στο σώμα και θα παρακαλούσα να εισάγετε προς ψήφιση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου