Δευτέρα 22 Απριλίου 2019

Δεν πέρασε η πρόταση Κουτσογιάννη για το οικόπεδο του Οσίου Θεοφάνους από το δημοτικό συμβούλιο

Παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Παντελεήμονος, συνεδρίασε  το μεσημέρι της Μεγάλης Δευτέρας  22ας Απριλίου ,το δημοτικό συμβούλιο Νάουσας. Το ενδιαφέρον του πρώτου θέματος, της παραχώρησης χρήσης από τον δήμο χώρου δίπλα στην "Βέτλανς" για την κατασκευή
του Ι.Ν του πολιούχου της Νάουσας, Οσίου Θεοφάνους, έφερε το αδιαχώρητο στο ακροατήριο, στο οποίο παραβρέθηκαν πολλοί εκ των υποψηφίων δημάρχων και ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καλαϊτζίδης.

Στην εισήγηση του ο δήμαρχος, Νίκος Κουτσογιάννης, αναφέρθηκε στο πάγιο αίτημα του λαού της Νάουσας να βρεθεί οικόπεδο για τον Πολιούχο της. «Φτάσαμε το ζήτημα σε σημείο ωριμότητας, παραχωρώντας την χρήση του συγκεκριμένου οικοπέδου για την κατασκευή του Ναού του Πολιούχου μας. Η επιλογή της περιοχής είναι η μόνη που δεν καλύπτεται από τις υπόλοιπες ενορίες για τις λατρευτικές ανάγκες των κατοίκων της.  Το ακίνητο είναι δημοτικό  και δεν δημιουργεί προβλήματα στον κεντρικό οδικό άξονα. Δημιουργείται έτσι ένα διοικητικό, πολιτιστικό και
εκκλησιαστικό έργο, με τον Ναό την ΕΡΙ και το  νέο δημαρχείο στην «Βέτλανς» που πολύ σύντομα θα εγκριθεί η χρηματοδότηση του. Ο Ναός πλην κάλυψη λειτουργικών αναγκών θα φιλοξενήσει κέντρο τοπικής εκκλησιαστικής ιστορίας, αλλά και  τις ανάγκες του συσσιτίου της πόλης.   Η περιοχή θα αναβαθμιστεί .Εκπληρώνουμε  έτσι ένα χρέος της Νάουσας που από το ολοκαύτωμα της το 1822 και μετά αναστήλωσε τον Ναό του Πολιούχου της, ενώ διασφαλίζεται πλήρως το κοινωνικό συμφέρον» είπε ο δήμαρχος.

Ο  Γιώργος Βασιλείου από την μείζονα μειοψηφία ρώτησε γιατί δεν παραχωρείται το οικόπεδο ως κυριότητα και όχι ως χρήση, που ανέφερε η δημαρχιακή εισήγηση. Η φιέστα που οργανώσατε σήμερα αποβλέπει μόνο στην εκλογική σας σωτηρία» τόνισε.



Ο  Τάσος Καραμπατζός αναφέρθηκε σε πολεοδομικά προβλήματα του χώρου, στα οποία «σκόνταψε» και η δική του δημοτική αρχή το 2012. «Δεν ανακαλύπτουμε τώρα την Αμερική.Και επί Λιόλιου υπήρξε απόφαση και ο Βλάχος  καθόρισε ένα χώρο στις  νέες εργατικές και εμείς κάναμε εκτενέστατη δουλειά για το ζήτημα.  Δεν υπάρχει απόφαση της δημοτικής κοινότητας Νάουσας. Το οικόπεδο έχουν καταλάβει αυθαίρετες κατοικίες. Πρέπει επακριβώς να καθοριστεί στο ΓΠΣ το εμβαδόν. Η γειτνίαση με την καμινάδα και το βαφείο  της «Βέτλανς» που είναι διατηρητέα, είναι αποτρεπτικός λόγος. Εμείς φέραμε το θέμα τον Αύγουστο του 2012, σε μια ανύποπτη περίοδο, σήμερα  είναι ύποπτη  λόγω των εκλογών. Η  πρόταση  του δημάρχου έχει προφανή προεκλογικά χαρακτηριστικά.  Θέλαμε ομοφωνία από όλες τις παρατάξεις, Εσείς τα φέρνεται άρον, άρον, το κάνετε ενόψει των εκλογών για να χαϊδέψετε κάποιους ανθρώπους. Είναι θέμα του επόμενου δημοτικού συμβουλίου, να το δει ψύχραιμα και νηφάλια, τώρα είναι σαν να δώσουμε « γουρούνι στο σακί» στον Μητροπολίτη.  Να αναβληθεί  το θέμα και να το δει η επόμενη δημοτική αρχή» είπε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας.


Ο  Τάκης Ρίζος από την «Κοινωνία Πολιτών» είπε, σπάζοντας το τεταμένο κλίμα, προς  τον δήμαρχο. «Καταφέρατε στο τελευταίο συμβούλιο να ταράξετε τα νερά.  Η ιστορία γίνεται για το ποιος θα πιστωθεί το έργο αυτό προς τον Μητροπολίτη.  Δεν υπάρχει ανάγκη να κτιστεί και άλλη εκκλησία. Υπάρχουν περιβαλλοντικά ζητήματα, στο νοσοκομείο δίπλα απαγορεύεται να κτιστεί όχι εκκλησία, αλλά σχολείο.   Η «Κοινωνία Πολιτών» είναι τελείως αντίθετη με την παραχώρηση οποιουδήποτε οικοπέδου για να κτιστεί εκκλησία».



Για ελλειπή ενημέρωση και καθυστερημένη απόδοση της εισήγησης στους δημοτικούς συμβούλους, έκανε λόγο ο δημοτικός σύμβουλος της ΛΑ.Σ, Λάκης Λακηνάνος.  «Καταργείται εν τοις πράγμασι ένας κοινόχρηστος χώρος , είτε ως πάρκινγκ, είτε ως διέλευση. Η αλλαγή χρήσης απαιτεί τροποποίηση σχεδίου πόλης και ΓΠΣ, οι οποίες μπορούν να κριθούν ασύμβατες από  τις αρμόδιες αρχές.  Προβλέπεται χώρος για Ναό, κάτω από τις νέες εργατικές κατοικίες. Η πρόταση του δημάρχου εξυπηρετεί προεκλογικές σκοπιμότητες».

Για χρονικά ακατάλληλη στιγμή έκανε λόγο ο Θανάσης Παντζαρτζίδης.
Η   προχειρότητα έχει ξεχειλίσει, δεν μπορεί να κοροϊδέψει κανείς , κανέναν, λίγες μέρες πριν τις εκλογές».

Ο Κώστας Καλδάρας αναφέρθηκε σε εκτός τόπου και χρόνου απόφαση, που είναι βιαστική και πρόχειρη «Γιατί τόσο βιασύνη; Ο χώρος είναι ανάσα στάθμευσης για το Νοσοκομείο και την ίδια την πόλη» είπε.

Απαντώντας ο δήμαρχος αναφέρθηκε σε τεράστια προεργασία που έκανε σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του δήμου, καταλήγοντας ότι είναι το μόνο οικόπεδο που πληρούσε τις προϋποθέσεις στην πόλη της Νάουσας.

Yπέρ της εισήγησης του κ. Κουτσογιάννη ψήφισαν 14 σύμβουλοι, 12 ζήτησαν την αναβολή του θέματος,  3 την καταψήφισαν και 2  δήλωσαν «παρών».





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου