Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018

Το σκοτάδι της Νάουσας και η...τύφλα μας η "ξένη"!

Πάνε 28 χρόνια που παρακολουθώ από κοντά τα κοινά της πόλης μου. Έχω βιώσει στο δημοτικό συμβούλιο της "κόντρες" άπειρες. Και έχω βιώσει και πάμπολλες εκλογικές αναμετρήσεις. Με τα όποια χαρακτηριστικά τους, συνήθως
γεμάτα ένταση, πάθος και χτυπήματα κάτω από τη μέση. Όλα είναι στο παιχνίδι. Προφανώς τούτο το σημείωμα δεν έχει σκοπό να αποδώσει ευθύνες για αυτό το μεγάλο σκοτάδι που ζω κάνοντας την βόλτα μου τα βραδάκια. Δεν είναι θέμα του Κουτσογιάννη, του Καραμπατζού, του Βλάχου, του Λιόλιου και του Πολάκη η αποβιομηχάνιση, που έφερε την οικονομική της παρακμή. Θλιβερό αυτό το σκοτάδι που "κατασπαράζει" την "βόλτα" και την αγορά. Την έζησα την αγορά στις δόξες της. Στις χαρές της. Την πονάω. Σε αυτή μεγάλωσα, τότε που σμάρια οι εργάτες δούλευαν και Σάββατα στη "Βέτλανς" και τα "Κλωστήρια". Τότε που στη Βενιζέλου κάθε βράδυ γινόταν χαμός από το "νυφοπάζαρο". Πάνω,κάτω, πάνω, κάτω, με τα σπόρια στο χέρι, αναμένοντας ένα χαμόγελο, μια ευάρεσκη ματιά! Η αποβιομηχάνιση στην οποία συνέργησαν   οι μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις, άφησε σκοτάδι, όχι μόνο στην οικονομία μας, αλλά κυρίως στα "μυαλά" της Νάουσας, που έφυγαν για να διαπρέψουν στις μεγάλες πόλεις και το εξωτερικό. Το βλέπω και στα παιδιά μου, που δεν ξέρω αν θα επέστρεφαν ποτέ στον τόπο μας. Δεν με ενοχλεί το να βλέπουν ως "ξένους" λοιπόν, τα παιδιά που έφυγαν από τη Νάουσα και διέπρεψαν στην επιστήμη, τα γράμματα και τις τέχνες, γραφικοί που ήδη ετοιμάζονται για "αντιδημαρχίες" και "προεδρίες".   Τέτοιους "έχω φάει στη μάπα" ουκ ολίγους αυτές τις τρεις δεκαετίες. Με ενοχλεί όμως "σοβαροί" άνθρωποι, που έχουν και οι ίδιοι παιδιά που αγωνίζονται σε άλλα μέρη, να αναφέρονται σε "ξένους", "γηγενείς" και διάφορες άλλες βλακείες. Προφανώς τους βολεύει τούτο το "σκοτάδι". Δεν θέλουν φασαρίες και γεμάτη την πόλη. Μάλλον θέλουν να...απολαμβάνουν την ηρεμία της, ως συνταξιούχοι του δημοσίου! Το ζήτημα είναι αν θα τους αφήσουμε να "απολαμβάνουν" στα καφέ και τα τσιπουράδικα, τούτη την ηρεμία. Το επόμενο,κλινικό, στάδιο της οποίας θα είναι ο οικονομικός, κοινωνικός και πολιτικός "θάνατος". Ας καθίσουν λοιπόν τα "μάπετ σόου" της παρακμής στην άκρη. Και ας αφήσουμε κατά μέρος την....τύφλα μας την "ξένη"!
Υ.Γ Εύχομαι καλή δύναμη και αγώνα σε όλους όσοι ( και των δυο φύλων)  θα ασχοληθούν με τις δημοτικές εκλογές στη Νάουσα. Είναι πραγματικά ήρωες. Επίσης εύχομαι να περισσέψει η ικανότητα των υποψηφίων, όλων των πολιτικών χώρων, πλην φυσικά των νεοναζιστών, αντί της βλακείας. Στο χέρι μας είναι να επιλέξουμε τους ικανότερους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου