Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

Βασίλης Λυκοστράτης: Εργαζόμαστε ώστε ο τουρισμός να καταστεί βασικός αναπτυξιακός πυλώνας του δήμου Βέροιας

Βασίλης Λυκοστράτης. Προσφέρει από το 2014 τις υπηρεσίες του στο νευραλγικό τομέα της ανάδειξης του τουριστικού πεδίου του δήμου Βέροιας, χωρίς ΑΝΤΙΜΙΣΘΙΑ και αυτό τον τιμά. Επιχειρώντας στον ιδιωτικό τομέα από μικρός
και προσφάτως στις ξενοδοχειακές υπηρεσίες με τον «Όλγανο» του, είναι βέβαιο  ότι διαθέτει την «επαγγελματική σπίθα» που θα ανάψει τον τουριστικό  βωμό ενός δήμου, με τεράστια ιστορία και πολιτισμό. Στην συνέντευξη που παραχώρησε στην  web tv της ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ και στις ΑΝΑ…κρίσεις, ο Βασίλης Λυκοστράτης ξεδίπλωσε τον στόχο και τα βήματα της αντιδημαρχίας τουρισμού, ώστε να καταστεί  η Βέροια επισκέψιμος τόπος πολλών ημερών. Σταχυολογώντας το απαύγασμα των όσων μας είπε, παραθέτουμε στους αναγνώστες μας, τα σημαντικότερα στοιχεία μιας συνέντευξης που σίγουρα συζητείται!

Η Βέροια ως τουριστικός προορισμός

Με την ανάληψη της θητείας μας, θέσαμε ως στρατηγικούς στόχους την καθιέρωση της Βέροιας στον τουριστικό χάρτη και την αύξηση του μεριδίου της αγοράς μέσω της αύξησης της επισκεψιμότητας και του αριθμού των διανυκτερεύσεων.  Σύμφωνα διαθέσιμα στοιχεία π η Βέροια πλέον έχει μπει για τα καλά στον τουριστικό χάρτη.  Την περίοδο Μαρτίου-Σεπτεμβρίου 2017, μ τις καθημερινές επισκέφτηκαν το τουριστικό περίπτερο στην «Εληά» περισσότερα από .6000 άτομα, από διάφορες χώρες. Φέτος, τον  Απρίλιο στάθμευσαν στο παρκινγκ της «Εληάς» περίπου 70 λεωφορεία. Χιλιάδες οι επισκέπτες, με αυξητική τάση του, Βήματος του Αποστόλου Παύλου και της Εβραϊκής Συναγωγής. Το δεύτερο μισό του Απριλίου επισκέφτηκαν το Βήμα» 80 λεωφορεία ,ενώ από 1 έως και 9 Μάιου 40 λεωφορεία, κυρίως με ξένους τουρίστες .  Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, έχουμε αυξητική τάση στα μουσεία της Βέροιας και τους Βασιλικούς Τάφους των Αιγών. Παρά τα χρόνια της κρίσης, η πόλη άρχισε να δέχεται περισσότερο κόσμο, και μάλιστα περισσότερους αλλοδαπούς. Το ίδιο συμβαίνει και στο επίπεδο των συνεδριακών εκδηλώσεων. Συνεχίζουμε ώστε ο τουρισμός να καταστεί βασικός αναπτυξιακός πυλώνας δήμου μας. Με την ολοκλήρωση του Νέου, Πολυκεντρικού, Μουσείου και του Ανακτόρου των Αιγών, σε συνδυασμό με την Παλαιά Μητρόπολη και τις βυζαντινές μας εκκλησίες, θα έχουμε στη διάθεση μας δύο πολύ σημαντικούς πόλους έλξης, παγκοσμίου ενδιαφέροντος, οι οποίοι θα συμβάλουν σημαντικά στην αύξηση της επισκεψιμότητας της περιοχής μας.



Γαστρονομία

Η Βέροια είναι γνωστή και για την παραγωγή φρούτων και λαχανικών λόγω του τεράστιου κάμπου που την περικλείει αλλά και για την μεγάλη παραγωγή κρεάτων και γαλακτοκομικών προϊόντων. Έχουμε λοιπόν την πρώτη ύλη για την παρασκευή συνταγών επηρεασμένων από την τοπική, την βλάχικη, την μικρασιάτικη και την ποντιακή κουζίνα, που μπορεί κανείς να τις συνδυάσει με τα φημισμένα τοπικά κρασιά ποικιλίας ξινόμαυρου ή με τσίπουρο . Ρεβανί και ροδάκινο, είναι το brand μας στην γαστρονομία.Η καθιέρωση τοπικού μενού με τοπικές συνταγές από τοπικά προϊόντα αποτελεί έναν στρατηγικής σημασίας στόχο, τόσο στα πρωινά των ξενοδοχείων όσο και στα μενού των εστιατορίων και των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.



Ο Τριπόταμος και ο Αλιάκμονας στον τουριστικό χάρτη

Ο Αλιάκμονας αποτελεί  αναπόσπαστο κομμάτι των δράσεων μας, Δυστυχώς, λόγω του ιδιαίτερου καθεστώτος που επικρατεί στο χώρο αυτό, δεν έχουμε τη δυνατότητα για περαιτέρω δράσεις ή αξιοποίηση. Όσον αφορά την αξιοποίηση του Τριπόταμου, υπάρχει μελέτη όπου αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο Υπουργείο για έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων. Παράλληλα, έχουμε προτείνει την δημιουργία θεματικού πάρκου και θεματικής διαδρομής  «Τριποτάμου – Μπαρμπούτας - Πλατείας Ωρολογίου - Βήματος Αποστόλου Παύλου - Μεντρεσσέ Τζαμί και Παλιού Δημοτικού Σχολείου - Πάρκο περιοχής ‘παπάκια’».



.Βράβευση με το 2ο βραβείο EDEN

Η πρόταση μας  αξιολογήθηκε βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων και επιλέχθηκαν πέντε προορισμοί. Μέσω του προγράμματος αυτού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στοχεύει στο να προβάλει τους αναδυόμενους ευρωπαϊκούς τουριστικούς προορισμούς αριστείας, να αναδείξει την ευρωπαϊκή τουριστική ποικιλομορφία και ποιότητα, να εξισορροπήσει τις τουριστικές ροές προς μη παραδοσιακούς προορισμούς κα.Η συγκεκριμένη διάκριση αποτελεί πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον δήμο μας  στην προώθηση της υλικής πολιτισμικής κληρονομιάς σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι επιλεγέντες προορισμοί θα προβληθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μέσω των δράσεων προβολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.



Παλιά Δικαστήρια

Το  κτίριο πρέπει πρώτα να περιέλθει στην τοπική κοινωνία της Βέροιας. Αποτελεί πρώτης τάξεως ευκαιρία για τη δημιουργία χώρου πολλαπλών χρήσεων τουριστικής φύσης ενώ, ως έδρα της Αντιδημαρχίας Τουρισμού, θα μπορούσε να στεγάσει γραφείο παροχής τουριστικών πληροφοριών,  εκθέσεις της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, και πολλές άλλες δράσεις,ενώ πληροί και τις προϋποθέσεις να γίνει θερμοκοιτίδα  νεοφυών επιχειρήσεων στον τομέα του τουρισμού με έμφαση στον e-tourism.

Συμμετοχή σε εκθέσεις και φιλοξενία ξένων δημοσιογράφων και τουριστικών πρακτόρων στην Ημαθία

Συμμετείχαμε στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού «Philoxenia» στη Θεσσαλονίκη για Τρίτη συνεχόμενη, στο Φεστιβάλ Τουρισμού Θεσσαλονίκης, στο Imathia Quality στην Αθήνα. Ακόμη, επισκεφτήκαμε την διεθνή έκθεση τουρισμού του Βερολίνου της Γερμανίας, την εμπορική έκθεση του Κουρσκ της Ρωσίας ενώ βρισκόμαστε σε επαφές για την ανάπτυξη συνεργασιών με την απαγορευμένη πόλη του Πεκίνο.

Ακόμη, φιλοξενούμε, είτε με δική μας πρωτοβουλία είτε σε συνεργασία με φορείς όπως η Marketing Greece του ΣΕΤΕ, τον Τουριστικό Οργανισμό Θεσσαλονίκης, τον ΕΟΤ και άλλους φορείς, δημοσιογράφους, travel bloggers και τουριστικούς πράκτορες από διάφορες χώρες, παρουσιάζοντας τον προορισμό Βέροια μέσα από την επιτόπια επίσκεψη και εμπειρία.



Το έργο του ως αντιδήμαρχος τουρισμού

Θεωρώ πως, στο μέτρο του δυνατού υπερβάλαμε εαυτό. Μην ξεχνάμε πως, γυρνώντας πίσω στο 2014,  η Βέροια ήταν παντελώς απούσα από τον τουριστικό χάρτη,χωρίς αντιδημαρχία τουρισμού  αλλά και προωθητικής ύλης, κυρίως ηλεκτρονικής. Είμαστε τρία άτομα,  εγώ, μια μόνη υπάλληλος και ένας ειδικός συνεργάτης, με συγκεκριμένο προϋπολογισμό και γραφειοκρατική ευελιξία.  Έτσι, έπρεπε να απαντηθούν ερωτήματα όπως τι στόχους θα βάλουμε, τι κινήσεις θα κάνουμε, τι πρωτοβουλίες θα πάρουμε, τι θα δημιουργήσουμε, τι προτεραιότητες θα θέσουμε, πως θα τα κάνουμε όλα αυτά, πότε και κάτω από συγκεκριμένες οικονομικές συνθήκες. Αφού χαράξαμε τους στρατηγικούς άξονες,  ξεκινώντας σχεδόν από το μηδέν. Σίγουρα θα μπορούσαμε να καταφέρουμε περισσότερα .Η τεράστια γραφειοκρατία στις σχέσεις με δημόσιους φορείς σε συνδυασμό με τις πραγματικές ταχύτητες και απαιτήσεις της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, αποτελεί μια πολύ δύσκολη συνάρτηση σε κάθε προσπάθεια ή δράση μας. Κρίνοντας όμως από έως τώρα αποτελέσματα και την άποψη των επιχειρηματιών, θεωρούμε πως, στα πλαίσια του εφικτού, το πρόσημο είναι θετικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου