Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017

"Πολίτες της Βέροιας":Στα όριά τους οι κάτοικοι της πόλης

Με επιστολή τους Πολίτες πόλεως Βεροίας(Kάτοικοι των περιοχών: Κυριώτισσας, Έλλης-Κοντογεωργάκη,  εμπορικού κέντρου και όχι μόνον) ζητούν από τα εντεταλμένα όργανα να παρέμβουν ώστε να σταματήσει η καθημερινή ηχορύπανση από καταστήματα της περιοχής. Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα περιγραφή, που σίγουρα οφείλει να προβληματίσει την δημοτική αρχή και τα όργανα της πολιτείας.


"Στο τελευταίο όριο ανοχής και αντοχής έχουν φτάσει οι κάτοικοι των περιοχών: Κυριώτισσας (ευρύτερα), Έλλης-Κοντογεωργάκη, εμπορικού κέντρου και όχι μόνον, λόγω του πέραν από κάθε
ανεκτό και νόμιμο όριο τρόπου λειτουργίας τών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (κυρίως όσων δραστηριοποιούνται μέχρι τα χαράματα ως Νυχτερινά Κέντρα Διασκέδασης).
 Συγκεκριμένα, κάτοικοι καταγγέλλουν ότι στις περιοχές αυτές:
-η κατάσταση που επικρατεί μέχρι πρωίας έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο: εκκωφαντική μουσική μέχρι τα χαράματα, φασαρία, μεθυσμένοι, ασχήμιες, φωνές, παράνομα παρκαρίσματα και διπλοπαρκαρίσματα μέσα στο Ιστορικό και εμπορικό κέντρο (ενδεικτικά: μόνον εντός τού κηρυγμένου ως «Ιστορικού τόπου»(!) τής Κυριώτισσας λειτουργούν έξι (6) τουλάχιστον Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος ως Νυχτερινά Κέντρα Διασκέδασης δίπλα σε οικογένειες και βυζαντινά μνημεία!),
-τραπεζοκαθίσματα καταλαμβάνουν οδοστρώματα, πεζοδρόμια, κοινόχρηστους δημόσιους χώρους, πεζόδρομους πολλών σημείων της πόλης, μη επιτρέποντας διέλευση πεζών και οχημάτων.
Οι κάτοικοι αναφέρουν ότι αναγκάζονται να κοιμούνται στα υπόγεια (εάν υπάρχει τέτοια δυνατότητα) ή με παράθυρα κλειστά (εάν όμως δεν επιτρέπεται να διαθέτεις κλιματιστικό, γιατί το σπίτι σου είναι διατηρητέο;) ή δεν κοιμούνται!
Οι μη διασκεδάζοντες μέχρι πρωίας και οι επαγγελματικές τάξεις που δεν δραστηριοποιούνται στα Κέντρα Νυχτερινής Διασκέδασης είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας σε αυτή την πόλη; Δεν έχουν δικαιώματα; Δεν είναι εργαζόμενοι; Γιατί δεν τους επιτρέπεται να απολαμβάνουν τα θεμελιώδη αγαθά και δικαιώματα τής προσωπικής/οικογενειακής γαλήνης και τής κοινής ησυχίας;
Σε ποια ευνομούμενη χώρα και πόλη βαράνε εκκωφαντικά μέχρι πρωίας μηχανήματα ήχου, και, μάλιστα, σε ανοιχτούς χώρους;
Καλούμε τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης [και, κατά δεύτερο λόγο, κάθε άλλο αρμόδιο φορέα (πολιτικό, δικαστικό, διοικητικό)]:
-Εφαρμόζοντας άμεσα τους εν ισχύ νόμους και κανόνες δικαίου, να εξαλείψουν όλες τις παραπάνω παραβατικές πράξεις και συμπεριφορές, προστατεύοντας έτσι τους παθόντες πολίτες αυτής της πόλης. Εξάλλου, για τα (νυχτερινά, τουλάχιστον) πάθη τών κατοίκων, ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο είναι υπόλογοι και υπεύθυνοι, καθώς έδωσαν παράταση ωραρίου χρήσης μουσικής μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
-Με ενέργειες και πρωτοβουλίες, κατά πρώτο λόγο να προτάξουν ως αξία τη φιλική και ανθρώπινη προς τον απλό πολίτη πόλη και, κατά δεύτερο, να αναδείξουν την ουσιαστική φυσιογνωμία της Βέροιας, ειδικώς περιοχών αυτής που, βάσει διατάξεων και νόμων, χρήζουν ξεχωριστής «αισθητικής και αρχαιολογικής προστασίας» (διατηρητέες περιοχές, κηρυγμένο ιστορικό τόπο Κυριώτισσας) – Δεν σας προσβάλει το γεγονός ότι κατάντησαν τα βυζαντινά μνημεία … «μπαρεκκλήσια»;
-Να παίρνουν τάχιστα τις αρμόζουσες αποφάσεις απέναντι στις οποιουδήποτε είδους διαπιστωμένες παραβάσεις που μεταβιβάζονται προς αυτούς από όλες τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (Αστυνομία, Εισαγγελία, Τροχαία, Αρχαιολογία κ.λπ.).
-Να κατευνάσουν τις παράλογες αιτιάσεις όσων παρανομούν ή τουλάχιστον να καταστήσει άμεσα σαφέστατο ότι δεν τις συμμερίζονται ή τις αποδέχονται.
-Να λάβουν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην εκτραχυνθεί η κατάσταση, να μη σταθούν με τη στάση τους αιτία ή αφορμή δημιουργίας περαιτέρω επιβαρυμένου κλίματος και έντασης, εξαιτίας της λειτουργίας των καταστημάτων νυχτερινής διασκέδασης. Εάν συμβεί κάποιο ανεπανόρθωτο κακό, τότε οι τρομακτικές συνέπειες θα βαραίνουν για πάντα.
Γιατί δεν παρεμβαίνετε αυτεπάγγελτα (Στην ίδια πόλη ζούμε, δεν μπορεί να μην αντιλαμβάνεστε τι γίνεται), όταν κάθε νύχτα είναι ηλίου φαεινότερον ότι παραβιάζονται οι ώρες κοινής ησυχίας (23:00 με 07:00);
Υπενθυμίζουμε ότι για τους ίδιους λόγους, σε άλλες τέτοιου είδους περιπτώσεις στην πόλη μας, τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν:
-αποφάσεις-καταπέλτης δικαστηρίων κατά των τέτοιου είδους δράσεων νυχτερινής διασκέδασης και των αρμόδιων οργάνων της πολιτείας,
-δεσμευτικές του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου αποφάσεις,
-έρευνα-κόλαφος των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης κατά καταστημάτων νυχτερινής διασκέδασης και κατά υπηρεσιών που έχουν την ευθύνη για τη λειτουργία τους,
Αναζητήστε τα αρχεία των αρμοδίων υπηρεσιών για να δείτε τον αριθμό των παραβάσεων τα χρόνια που προηγήθηκαν!
Τα κεντρικότερα και ιστορικότερα σημεία της πόλης έχετε επιτρέψει να μετατραπούν σε χώρους νυχτερινής διασκέδασης μέχρι πρωίας. Τουλάχιστον, να μπορούμε να κοιμηθούμε κάποιες ώρες τη νύχτα μάς απέμεινε. Έλεος"!

Ακολουθούν υπογραφές κατοίκων και οικογενειών της πόλης μας (κυρίως από τις περιοχές:
Κυριώτισσας, Έλλης-Κοντογεωργάκη, εμπορικού κέντρου).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου