Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Δενδρολίβανο για νεότητα και μακροζωία. Του δασολόγου Τάσου Τασιώνα

Ροζμαρινος ο φαρμακευτικός
Η πλούσια σε δενδρολίβανο διατροφή των κατοίκων του παραλιακού χωριού Acciaroli στο Τυρρηνικό πέλαγος όπου 300 κάτοικοι έχουν ξεπεράσει τα 100 χρόνια,ισως είναι το κλειδί της
μακροζωίας.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι παράγοντες που συμβάλλουν στη μακροζωία των κατοίκων οφείλεται αναμφίβολα στη μεσογειακή διατροφή με προεξέχοντα παράγοντα το δενδρολίβανο που κυριαρχεί στα πιάτα τους,σε συνδυασμό με το υγιές φυσικό περιβάλλον.
Ο Rosmarinus officinalis  είναι φουντωτός αειθαλής θάμνος της μεσογειακής λεκάνης με φύλλα που μοιάζουν με βελόνες κωνοφόρων και μεγάλα γαλαζωπά άνθη.
 
Διαθέτει ενδιαφέρουσες αντικαρκινικές, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες οφείλονται στα φλαβονοειδή, τα τερπένια και τα φαινολικά οξέα, ένα εκ των οποίων ειναι το ροσμαρινικό οξύ, το οποιο έχει διαπιστωμένη διεγερτική δράση, γι’ αυτό συνιστάται για τόνωση της αιματικής λειτουργίας του εγκεφάλου, της χολικής και ηπατικής λειτουργίας, ενώ ταυτοχρονα καταπολεμά τη καταστροφική δράση των ελεύθερων ριζών.
Ολόκληρο το φυτό αναδίδει μια αρωματική οσμή που θυμίζει ταυτόχρονα μυρωδιά καμφοράς και λιβάνι.Ο  λιβανωτις οπως την ονόμαζε ο Διοσκουρίδης, λέγεται και ρόδο της θάλασσας, το λέμε και rose of Mary γιατί οταν άφησε επάνω στο θάμνο αυτο η Παναγία το μανδύα της , την άλλη μέρα αυτός ανθισε με γαλάζια λουλούδια.
Το πασίγνωστο ελιξίριο νεότητας των Αιγυπτίων και των Ρωμαίων με το οποί θεράπευαν  τον τέτανο και με τους σπόρους του την παραλυση, το συνέστησε και έγινε ξακουστό βότανο νεοτητας, στη βασίλισσα της Ουγγαρίας Ισαβέλλα, ένας ερημίτης
Για μια κούπα εγχύματος χρησιμοποιείστε αν δεν είστε σε εγκυμοσύνη ή υπερτασικοί, μια κουταλιά ανθισμένες κορυφές για τόνωση της μνήμης, για αύξηση παραγωγής ούρων, για βιταμίνες Β6 και C, για ασβέστιο και σίδηρο.  Ηρεμεί τα νεύρα, χαλαρώνει τους μύες, ανακουφίζει τον πόνο και μειώνει την ένταση και το άγχος σε όλο το σώμα.  Εξωτερικά χρησιμοποιείστε πλύσεις για δερματικές παθήσεις, οιδήματα και διαστρέμματα.  Οι μαθητές τοποθετούσαν ένα κλωνάρι δενδρολίβανου στο κεφάλι κατά την διάρκεια του διαβάσματος και κατά τις εξετάσεις για μνήμη.  Για τον Χριστιανισμό θεωρήθηκε ως ιερό φυτό με το οποίο εκτελούνταν οι αγιασμοί των υδάτων.  Ενώ έκαναν και στεφάνια για τους νικητές των αγώνων.
Χρησιμοποιείται ευρέως ως άρτυμα στη μαγειρική και για όλων των ειδών τα σκευάσματα στη φαρμακευτικη και αρωματοποιεια.
tatassos@yahoo.gr









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου