Πέμπτη, 6 Απριλίου 2017

"Κόκκινο στο άσπρο" αύριο Παρασκευή στην γκαλερί Παπατζίκου

Η γκαλερί ΠΑΠΑΤΖΙΚΟΥ (Ελ. Βενιζέλου 43 - Βέροια), εγκαινιάζει, την Παρασκευή 7 Απριλίου 2017 στις 8 το βράδυ, την πρώτη ατομική έκθεση της Μαρίας Παναγιώτου με τίτλο "Κόκκινο στο Άσπρο".
Στην πρώτη της ατομική έκθεση η εικαστικός παρουσιάζει ζωγραφικά έργα μικρής και μεγάλης διάστασης. Ένα καθημερινό και απαραίτητο
αντικείμενο όπως είναι ένα πάπλωμα, ιδωμένο με μια άλλη οπτική, γίνεται το επίκεντρο της έρευνάς της.
Ο Ιστορικός της Τέχνης Γιάννης Μπόλης σημειώνει:
(…)Τα θέματά της φορτίζονται από την εμφαντική σημασία που τους προσδίδει και τον άκρως ρεαλιστικό τρόπο με τον οποίο τα επεξεργάζεται, δίνοντας έμφαση στην ένταση, την καθαρότητα και την εκφραστικότητα της απόδοσής τους, αξιοποιώντας τις καθαρές ζωγραφικές αξίες: το σχέδιο, το χρώμα, το πλάσιμο των όγκων, το φως και τη σκιά, την οργάνωση και τη μελέτη της σύνθεσης. Ένα οικείο, καθημερινό αντικείμενο, όπως το πάπλωμα κυριαρχεί σε διάφορες παραλλαγές, με τμήματα-λεπτομέρειές του να «κατοικούν» τη ζωγραφική επιφάνεια ή παρουσιαζόμενο ολόκληρο να επιβάλλεται σ’ ένα ουδέτερο, κενό χώρο, να «καλύπτει» και να παίρνει το σχήμα και τις στάσεις ενός απόντος σώματος. Ο χρωματικός περιορισμός, κατά κύριο λόγο, στο λευκό, το υπόλευκο και τις διαβαθμίσεις των γκρίζων τόνων εντείνει την αίσθηση μιας ψυχρής ατμόσφαιρας που, ωστόσο, ενεργοποιείται από το βαθύ κόκκινο του μοτίβου μιας λεπτοδουλεμένης δαντέλας που τυλίγει το ύφασμα ή εμφανίζεται να ρέει σαν αίμα μέσα από τις πτυχώσεις του.
Η σκηνοθεσία των έργων, συμβάλλει καθοριστικά στην πρόθεση της Παναγιώτου να αφηγηθεί μικρές ιστορίες για τη θαλπωρή και τη συντροφικότητα, την ηρεμία και τα όνειρα, αλλά και να εικονοποιήσει τη σκηνή ενός θεάτρου της ανθρώπινης ύπαρξης, της μοναξιάς και της αποξένωσης, της απώλειας και της φθοράς, των διχασμών, των παγιδεύσεων και των πληγών της ζωής.(…)
. H Mαρία Παναγιώτου γεννήθηκε στη Λάρισα. Σπούδασε στο τμήμα Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Φοίτησε στο εργαστήριο του Γιώργου Τσακίρη και Βασίλη Βασιλακάκη με κατεύθυνση στη ζωγραφική απ΄όπου και αποφοίτησε με άριστα.
Διάρκεια έκθεσης 07/04/2017 – 17/05/2017

Ημέρες & ώρες λειτουργίας:
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 17:00-21:00, Τετάρτη, Σάββατο 10:00-14:00

ΓΚΑΛΕΡΙ ΠΑΠΑΤΖΙΚΟΥ
Ελ. Βενιζέλου 43, Βέροια 59100, Τ 2331070325 Μ 6972913970
e-mail gallerypapatzikou@gmail.com  –   www.papatzikou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: