Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

Το 4ο Λύκειο Βέροιας στην Αγία Πετρούπολη

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η α΄ φάση του εκπαιδευτικού προγράμματος αδελφοποίησης του σχολείου μας (4ο Λύκειο Βέροιας) με το 606 σχολείο του Δήμου Πούσκιν της Αγίας Πετρούπολης.
    Το πρόγραμμα εντάσσεται στο πρωτόκολλο φιλίας και συνεργασίας που έχει συναφθεί μεταξύ των 2 δήμων και προβλέπει μεταξύ των άλλων και εκπαιδευτικές συνέργειες και ανταλλαγές, γι αυτό και
πραγματοποιείται με την αιγίδα των δήμων.
   Η εκπαιδευτική ομάδα του σχολείου μας αποτελούμενη από 23 μαθητές και 3 καθηγητές πραγματοποίησε επίσκεψη στο Πούσκιν της Αγίας Πετρούπολης από 31-3 έως 7-4 με τη συνοδεία  της διευθύντριας Β/ Εκπαίδευσης Ημαθίας, Αναστασίας Μαυρίδου και δυο εκπροσώπων του Δήμου Βέροιας, τον Τηλέμαχο Χατζηαθανασίου και του προέδρου του ΔΗΠΕΘΕ, Νίκο Μαυροκεφαλίδη ο οποίος είχε την πρωτοβουλία και την ευθύνη επικοινωνίας των 2 σχολείων από την πλευρά του Δήμου Βέροιας.
   Το εγχείρημα ήταν μεγαλόπνοο και δύσκολο καθώς δεν εντάσσεται στα ευρωπαϊκά προγράμματα που χρηματοδοτούν και θέτουν τις προδιαγραφές παρόμοιων δράσεων.
Εντούτοις η υποστήριξη των αδελφοποιημένων δήμων και ο συντονισμός των υπευθύνων καθηγητών και των διευθυντών των 2 σχολειών  υλοποίησαν ένα σχέδιο που κινούνταν μέχρι πρότινος στη σφαίρα του ονείρου.
  Κατά τη επίσκεψη μας, μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε τη ρωσική φιλοξενία, την ιστορική της διαδρομή κατά τον 18-19αι , τα κοσμοϊστορικά γεγονότα του 20 αιώνα, το εκπαιδευτικό της σύστημα, την τέχνη και την αρχιτεκτονική της Αγίας Πετρούπολης, τη βαριά πολιτιστική της κληρονομιά που τη σφράγισαν ο Πούσκιν, ο Ντοστογιέφσκι, ο Κίροφ και τόσοι άλλοι.
  Αλλά προσπαθήσαμε να μεταγγίσουμε και τα επιτεύγματα του ελληνικού πολιτισμού παρουσιάζοντας εκεί πέρα από την εργασία μας για τον Πούσκιν,το έργο του διακεκριμένου Έλληνα ποιητή,Αντώνη φωστιέρη, ο οποίος συμμετείχε στην αποστολή και την παράσταση “Αντιγόνη” του Σοφοκλή. Η ευθύνη μας μεγάλη καθώςη διοργάνωση της επίσημης εκδήλωσης, οι προδιαγραφές της και η προετοιμασία του αδελφοποιημένου σχολείου κινούνταν σε επαγγελματικό επίπεδο, ξεπερνώντας σε ποιότητα κάθε προσδοκία. Αποτέλεσε για μας στοίχημα και πρόκληση για να αποδώσουμε τα μέγιστα και πιστεύουμε πως τα καταφέραμε.
  Η παρουσία μας εκεί, οι επισκέψεις μας εκεί, οι παρουσιάσεις των εργασιών μας καλύφθηκαν από τα ΜΜΕ και κατά τις δηλώσεις της διευθύντριας του σχολείου ευαισθητοποίησε και συγκίνησε πάρα πολύ την κοινή γνώμη και τις Ρωσικές οικογένειες που φιλοξένησαν τους μαθητές μας, καθώς είχαν την εμπειρία και άλλων επισκέψεων από σχολεία της Ευρώπης, Αμερικής και Αυστραλίας. Σε κάθε εκδήλωση τους ήταν διάχυτος ένας έντονος φιλελληνισμός, ένας σεβασμός και θαυμασμός στον ελληνικό πολιτισμό. Μάλιστα ο επίσκοπος του Πούσκιν τέλεσε στον καθεδρικό ναό ειδική λειτουργία για την αποστολή μας και με ύμνους στα ελληνικά.
 Πέρα από τις τοπικές αρχές και τη διεύθυνση του σχολείου στο πλευρό μας είχαμε και τον Έλληνα πρόξενο, Πάνο Μπεγλίτη, ο οποίος μας υποδέχτηκε εγκάρδια στο προξενείο.
  Το ταξίδι αυτό μας έκανε πλούσιους σε εμπειρίες, παραστάσεις και συναισθήματα. Γι αυτό και ο αποχαιρετισμός έγινε μέσα σε κλίμα συγκίνησης που εκφράστηκε με δάκρυα των Ελλήνων μαθητών, των Ρώσων μαθητών και των οικογενειών τους.
  Με την αδελφοποίηση αυτή ξεκίνησε μια μακρά συνεργασία που θα συνεχιστεί ποικιλόμορφα στα πεδία της τέχνης και της επιστήμης. Το επόμενο βήμα που έχει δρομολογηθεί είναι η επίσκεψη της δικής τους αντιπροσωπείας στην πόλη μας.
  Ευχαριστούμε θερμά την Δημοτική αρχή για την υποστήριξη της και ιδιαίτερα τον Νίκο Μαυροκεφαλίδη, για την αμέριστη βοήθεια του, τον Τηλέμαχο Χατζηαθανασίου που μας στήριξε με την παρουσία του, τον Γιώργο Αργυράκη για την χορηγία κρασιών που προσφέραμε στους Ρώσους φίλους μας και τέλος τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Παντελεήμονα για το ενδιαφέρον που εκδήλωσε για το ταξίδι αυτό .



Οι υπεύθυνοι καθηγητές:
Πασχάλης Θεοτοκίδης, Διευθυντής
Ευγενία Καβαλλάρη, Φιλόλογος
Μαρία Ζερβάκη, Φυσικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου