Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Εργατικό Κέντρο Νάουσας. Μεγάλες οι ελλείψεις στον χώρο της δημόσιας υγείας

Αντιπροσωπία του Εργατικού Κέντρου Νάουσας επισκέφθηκε τον Διευθυντή της υγειονομικής υπηρεσίας ΠΕΔΥ, συζήτησε με το προσωπικό για τη λειτουργία και τις ελλείψεις της μονάδας.
Το πρώην ΙΚΑ πριν το «βαφτίσουν» ΕΟΠΠΥ και σήμερα ΠΕΔΥ απασχολούσε 23 γιατρούς με όλες τις βασικές ειδικότητες γιατρών σε πρωινή και απογευματινή βάρδια για να εξυπηρετήσει 15.000 ασφαλισμένους μόνο στο ΙΚΑ. Ήταν σε πλήρη λειτουργία το ακτινολογικό – μικροβιολογικό εργαστήριο και υπήρχε ικανοποιητικός αριθμός νοσηλευτών, διοικητικού και βοηθητικού προσωπικού. Σήμερα αυτή η μονάδα υγείας που πρέπει να εξυπηρετεί 34.500 κατοίκους
(ασφαλισμένους σε όλα τα ταμεία) έχει:
1 ορθοπεδικό κάθε μέρα, όταν δεν απουσιάζει λόγω εφημεριών
1 μικροβιολόγο, όταν δεν απουσιάζει λόγω εφημεριών
1 παιδίατρο 3 μέρες τη βδομάδα
1 ουρολόγο 2 μέρες τη βδομάδα
1 ακτινολόγο 1 μέρα τη βδομάδα
1 ψυχίατρο 1 μέρα τη βδομάδα
1 ή 2 οδοντίατρους κάθε μέρα
1 γυναικολόγο 5 μέρες τη βδομάδα με καθήκοντα διευθυντή μονάδας
1 ή 2 γενικούς γιατρούς κάθε μέρα, μόνο πρωί (αποσπασμένους από άλλες μονάδες υγείας)
Επίσης υπάρχει οργανική θέση ενός παθολόγου στο ΠΕΔΥ Νάουσας, αλλά βρίσκεται σε άλλη μονάδα υγείας.
Είναι καθαρό πως οι ελλείψεις αυτές στριμώχνουν ασθενείς στο νοσοκομείο που και εκεί η κατάσταση είναι τραγική (έχει απομείνει το μισό προσωπικό).
Στα αγροτικά ιατρεία των χωριών του δήμου η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη. Οι περιφερόμενοι πλέον γιατροί δε μπορούν, δε φτάνουν να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες.
Δεν υπάρχει καμιά μέριμνα για πρόληψη, για επαγγελματικές ασθένειες, για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
Μετράμε εργατικά ατυχήματα που δε δηλώνονται, ασθενείς που μεταφέρονται με δική τους ευθύνη στα νοσοκομεία Βέροιας, Έδεσσας, Γιαννιτσών ή Θεσσαλονίκης λόγω έλλειψης γιατρών και ασθενοφόρων, θανατηφόρα ατυχήματα μεταφέρονται με αγροτικά, πυροσβεστικά οχήματα κλπ.
Και στις 2 μονάδες υγείας στη Νάουσα συνεχίζεται η απαράδεκτη κατάσταση με εργαζόμενους με συμβάσεις έργου και εργολαβικούς σε καθαριότητα, σίτιση, και τεχνικές υπηρεσίες.
Οι τραγικές ελλείψεις και στις 2 μονάδες υγείας καθιστούν ανήμπορη τη λειτουργία τους. Ταλαιπωρούνται απίστευτα υπερήλικες, ΑΜΕΑ, οι κάτοικοι των χωριών κλπ. Η υγεία έχει μετατραπεί σε ένα πανάκριβο εμπόρευμα, χρυσοπληρώνουμε μέσα και έξω από το νοσοκομείο γιατρούς, φάρμακα και εξετάσεις.
Η πηγή του προβλήματος βρίσκεται στην υποχρηματοδότηση. Η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει την ίδια πολιτική με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, μετατρέπει το πολυτιμότερο κοινωνικό αγαθό σε ένα πανάκριβο εμπόρευμα με βάση τη στρατηγική επιλογή της Ε.Ε.. Οι υποστελεχωμένες μονάδες υγείας στη Νάουσα δεν αποτελούν εξαίρεση, λειτουργούν σαν διακομιστικά κέντρα, αυξάνεται η ταλαιπωρία και ο κίνδυνος για την ασφάλεια των ασθενών.
Οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης για προτεραιότητα στην υγεία του λαού αποδείχτηκαν ψεύτικες. Προτεραιότητα είναι η ανάπτυξη που εξυπηρετεί την κερδοφορία μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της υγείας και του φαρμάκου. Αποδείχτηκαν ψεύτικες οι υποσχέσεις που δόθηκαν στον τόπο μας και από υπουργούς και από αρμόδιους υποδιοικητές για την προτεραιότητα στις πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας.
Κύριε υποδιοικητή, δεν είναι δυνατό σε ολόκληρο δήμο, και στις 2 μονάδες υγείας να μην υπάρχει νευρολόγος, πνευμονολόγος, να μην υπάρχουν βασικές ειδικότητες γιατρών, ουρολόγος μόνο για 2 μέρες στο ΠΕΔΥ, μόνο 1 γυναικολόγος στο ΠΕΔΥ που εκτελεί και χρέη διευθυντή, μόνο 1 ΩΡΛ στο νοσοκομείο κλπ.
Ζητούμε συνάντηση μαζί σας μαζί με τα σωματεία συνταξιούχων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ Νάουσας με στόχο άμεσα να καλυφτούν οι επείγουσες ανάγκες σε γιατρούς στο ΠΕΔΥ με την πρόσληψη παθολόγων, γενικών γιατρών, ακτινολόγου, καρδιολόγου, όπως αιτείται και ο διευθυντής της τοπικής μονάδας.
Για να μπορέσει στοιχειωδώς αυτή η μονάδα να λειτουργήσει και να καλύψει βασικές ανάγκες των κατοίκων χρειάζονται προσλήψεις παθολόγων και γενικών γιατρών σε πρωινή και απογευματινή βάρδια, παιδίατρο, ουρολόγο, ακτινολόγο, μικροβιολόγο όλες τις μέρες της βδομάδας, ορθοπεδικό, γυναικολόγο, καρδιολόγο, οφθαλμίατρο, χειρούργο και ΩΡΛ για όλες τις μέρες της βδομάδας με τον αντίστοιχο εξοπλισμό των ιατρείων. Για τη λειτουργία της πρωτοβάθμιας μονάδας υγείας κριτήριο δε μπορεί να είναι η επισκεψιμότητα, αλλά η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Άλλωστε αν ανατρέξετε στην περίοδο που το πρώην ΙΚΑ ήταν σε πλήρη λειτουργία με όλες τις βασικές ειδικότητες των γιατρών  σε πρωινή και απογευματινή βάρδια, θα διαπιστώσετε πόσοι ασθενείς εξυπηρετούνταν.
Η υγεία είναι το πολυτιμότερο κοινωνικό αγαθό που μπορεί και πρέπει να παρέχεται δωρεάν σε όλους χωρίς εξαιρέσεις. Η αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν υγεία αποτελεί στόχο πάλης του Εργατικού Κέντρου Νάουσας, του ταξικού εργατικού – λαϊκού κινήματος.
Με βάσει τις επικείμενες συγχωνεύσεις στις μονάδες υγείας, όπως και στις υπηρεσίες ΕΦΚΑ είναι φανερό ότι οι κατάσταση θα χειροτερέψει. Διεκδικούμε:
Να στελεχωθεί νοσοκομείο και ΠΕΔΥ με γιατρούς, νοσηλευτικό, διοικητικό -βοηθητικό προσωπικό και με τον αντίστοιχο εξοπλισμό με βάσει τις σύγχρονες, λαϊκές ανάγκες.
Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, σύγχρονο σύστημα υγείας – πρόνοιας με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση στην υγεία και την πρόνοια.
Να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι που είναι είτε εργολαβικοί, είτε με συμβάσεις έργου.
Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας με σκληρούς αγώνες απέτρεψε το κλείσιμο της μονάδας του ΙΚΑ – ΠΕΔΥ, χρόνια τώρα διεκδικεί τη στελέχωσή του σε γιατρούς, προσωπικό και εξοπλισμό, την πλήρη λειτουργία μικροβιολογικού και ακτινολογικού εργαστηρίου, για τη στελέχωση και λειτουργία των αγροτικών ιατρείων. Συνεχίζουμε τη μάχη με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα μας σε υγεία, πρόνοια και κοινωνική ασφάλιση.
ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΑΟΥΣΑΣΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ΝΑΟΥΣΑΣΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΟΑΕΕ ΝΑΟΥΣΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: