Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Με τον πρόεδρο της Σερβίας ο Απόστολος Τζιτζικώστας

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας Tomislav Nicolić, συμβούλους του και Σέρβους αξιωματούχους είχε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, στο Προεδρικό Μέγαρο του Βελιγραδίου.

Ο κ. Τζιτζικώστας επισκέφτηκε τον Πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, μετά και την επίσκεψη του κ. Nicolić στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, αλλά και της παρουσίας του
Περιφερειάρχη στη διεθνή τουριστική έκθεση του Βελιγραδίου «ITTFA», όπου συμμετέχει και φέτος η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με δικό της εκθεσιακό χώρο.

Η συνάντηση διήρκεσε μία ώρα και έγινε σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα, καθώς οι κ.κ. Nicolić και Τζιτζικώστας έχουν καλλιεργήσει προσωπικές σχέσεις και έχουν αναπτύξει ένα δίαυλο επικοινωνίας για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Στη συνάντηση εξετάστηκαν ζητήματα διμερούς ενδιαφέροντος και συνεργασιών στους τομείς του πολιτισμού, τουρισμού, υποδομών και διευρωπαϊκών δικτύων, ενώ οι δυο άνδρες αντάλλαξαν απόψεις για πολιτικά και εθνικά θέματα.

«Είχα γι’ ακόμη μια φορά τη χαρά να συναντηθώ με τον Πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας Tomislav Nicolić και συνεργάτες του και να συζητήσουμε την πορεία της συνεργασίας μας σε μια σειρά από ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, τα οποία είχαμε εξετάσει σε πρώτη φάση κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, αλλά και για τις προοπτικές που υπάρχουν για περαιτέρω ενίσχυση αυτών των συνεργασιών. Οι λαοί μας έχουν κοινές αξίες, κοινά ιστορικά στοιχεία, κοινή θρησκευτική πίστη κι όλα αυτά μας ενώνουν και αποτελούν το θεμέλιο για συμπόρευση σε μια σειρά από τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Επισήμανα στον Πρόεδρο το σημαντικό τουριστικό ρεύμα που δέχεται η Κεντρική Μακεδονία από τη Σερβία, καθώς οι Σέρβοι τουρίστες στην Κεντρική Μακεδονία πέρσι ξεπέρασαν τους 800.000 και φέτος αναμένεται ακόμη μεγαλύτερος αριθμός. Παράλληλα, Κεντρική Μακεδονία και Βελιγράδι μπορούν να υποστηρίξουν ένα κοινό τουριστικό πακέτο με αμοιβαία οφέλη και με την κινητοποίηση όλων των τουριστικών φορέων των δυο περιοχών να αποκτήσει αυτό το πακέτο ισχυρή δυναμική. Επίσης, τόνισα τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε ως Περιφέρεια για την ενίσχυση των πολιτιστικών δεσμών ανάμεσα στις δυο χώρες, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη θεαματική παράσταση ‘Πλάτωνα, Απολογία Σωκράτη’, που ανεβάσαμε σε συνεργασία με το ΚΘΒΕ στο Εθνικό Θέατρο Βελιγραδίου τον προηγούμενο Νοέμβριο. Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας για το έμπρακτο ενδιαφέρον του για τη δημιουργία ενός ισχυρού διμερούς συμβατικού πλαισίου, που περιλαμβάνει στενή συνεργασία σε τομείς όπως η παιδεία, η έρευνα και τεχνολογία, η καινοτομία, η τουριστική ανάπτυξη, οι διεθνείς μεταφορές, η οικονομία. Άλλωστε, η Ελλάδα κατέχει την τρίτη θέση μεταξύ των ξένων επενδυτών στη Σερβία και η Κεντρική Μακεδονία είναι από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς των Σέρβων», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου