Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

Συναντήσεις για αγροτικά θέματα του βουλευτή Ημαθίας κ. Γιώργου Ουρσουζίδη

Χθες  27.01.2017 πραγματοποίησα τις παρακάτω συναντήσεις:Tο πρωί συναντήθηκα με  στελέχη του υπουργείου οικονομικών, όπου δηλώθηκε η πλήρης  κατανόηση:
 Στο ζήτημα της δαπάνης των αλλοδαπών εργατών γης, προκειμένου να αποκατασταθεί το δίκαιο σε ότι αφορά στα έξοδα των αγροτών,
αλλά και την αυτονόητη διαφυγή εσόδων προς τον ενιαίο ασφαλιστικό φορέα, (μετά το απαράδεκτο καθεστώς που θεσπίστηκε από το 2012). Πολύ σύντομα θα απλουστευθεί η διαδικασία απασχόλησης τους, ήδη την επόμενη βδομάδα ορίστηκε συνάντηση με το αρμόδιο υπουργείο για διευθέτηση του ζητήματος άμεσα.
●  Στην πληρωμή του φόρου πετρελαίου, που βρίσκεται σε εκκρεμότητα από το 2ο εξάμηνο του 2013  -  θα γίνει μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός - ήδη δόθηκε η σχετική εντολή για πληρωμή.
●  Στα ζητήματα που αφορούν στο Εδικό Φόρο Κατανάλωσης για το κρασί και τον καφέ, πολύ σύντομα θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις για τους παραγωγούς.

 Το απόγευμα μαζί με τους συναδέλφους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Σηφάκη ( Πέλλας) και Φρόσω Καρασαρλίδου (Ημαθίας), επισπευτήκαμε τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Φάνη Κουρεμπέ και συζητήσαμε προβλήματα που αφορούν στην ευρύτερη περιοχή Πέλλας- Ημαθίας σχετικά με τις εκτιμήσεις των ζημιών, που δεν έχουν εκδοθεί ακόμη πορίσματα, καθώς  και για το χρόνο πληρωμής των πληγέντων παραγωγών.
Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ δήλωσε τα   παρακάτω:

● Αρχίζουν την επόμενη βδομάδα, οι εκτιμήσεις των ζημιών από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα.
● Σε λίγες μέρες αρχίζουν να γράφονται τα πορίσματα για τις ζημιές 2016, θα πληρωθούν Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο, όπως και οι ενστάσεις του 2015. Θα υπάρξει ενιαίο ποσοστό εκτίμησης(συνολική εκτίμηση)ανά πληγείσα περιοχή(θύλακες), αφού σταθμιστεί η απομείωση της παραγωγής σε σχέση με την προσδοκώμενη, με όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικό τρόπο.  
● Ξεκίνησαν προσλήψεις εποχιακού προσωπικού για να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες εκτιμήσεων και πορισμάτων.
● Εγκρίθηκε απλουστευμένος κανονισμός για τα ΠΣΕΑ και προγραμματίζονται οι πληρωμές ζημιών 2013-2014-2015, που αφορά ( κυρίως) στις πλημμύρες του 2014που ξήραναν δέντρα, αλλά και άλλων ζημιών.
● Προωθείται η διαδικασία έγκρισης για την πληρωμή των ανταποκριτών του ΕΛΓΑ, θα σταματήσει η πάγια πληρωμή,  αλλά θα εισπράττουν περί τα 4€ ανά δήλωση αντί 1,7 €/ δήλωση που είναι σήμερα, ώστε να υπάρχει κίνητρο για ταχύτερη διεκπεραίωση.
● Στις αποζημιώσεις των εκτιμητών γεωπόνων εξετάζεται συνολική ρύθμιση σε όλο τον Δημόσιο Τομέα, για αποζημίωση με διαφορετική τιμή σε διαφορετικές ζώνες αποστάσεων.
● Τοποθετούνται επιπλέον θερμόμετρα σε Ημαθία-Πέλλα και εγκαθίστανται επιπλέον μετεωρολογικοί σταθμοί ( σε συνεργασία με την ΕΜΥ) για να ελέγχεται αξιόπιστα ο παγετός.
● Ανοίγει το μέτρο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για την αντιχαλαζική προστασία με επιδότηση 80%, θα απαιτείται βεβαίωση καλής εκτέλεσης από τον κατασκευαστή.
●  Αρχίζει δοκιμαστικά σε 5 περιοχές της χώρας ( μία των οποίων είναι ο κάμπος της Θεσσαλονίκης), πρόγραμμα εκτιμήσεων μέσα στο χωράφι με υπολογιστή και εκτυπωτή, θα παραδίδεται χαρτί με στοιχεία ή και εκτιμήσεις στον αγρότη επιτόπου. Πλήρης εφαρμογή του μέτρου σε όλη την χώρα εκτιμάται από το επόμενο έτος.



                       Αθήνα 27.01.2017                                        Ουρσουζίδης Ν. Γιώργος
                                                                                      Βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου