Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

Συνάντηση Τζιτζικώστα με τους προέδρους των Επιμελητηρίων της Κεντρικής Μακεδονίας

Θεσμική συνάντηση με τους Προέδρους των Επιμελητηρίων της Κεντρικής Μακεδονίας και των τεσσάρων Επιμελητηρίων της Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ, ΒΕΘ, Επαγγελματικό και ΤΕΕ/ΤΚΜ), είχε χτες ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συσκέψεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Τζιτζικώστας και οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων συζήτησαν για τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν τον παραγωγικό, επιχειρηματικό και επαγγελματικό κόσμο της Κεντρικής Μακεδονίας.
Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, «η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επιδιώκει τη διαρκή και στενή συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς της περιοχής και ειδικά με τα Επιμελητήρια, που
αποτελούν και θεσμικούς συμβούλους της Πολιτείας, ώστε να γίνεται η απαραίτητη διαβούλευση και ανταλλαγή απόψεων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν, μέσα από κοινές προτάσεις και δράσεις, τα προβλήματα που απασχολούν τους επαγγελματίες, τους επιχειρηματίες, τους οικονομικά ενεργούς πολίτες που δραστηριοποιούνται στην Κεντρική Μακεδονία. Στόχος μας είναι η κοινή αυτή συνάντησή μας να γίνεται τακτικά, ώστε να βλέπουμε τα προβλήματα και να υιοθετούμε από κοινού λύσεις».
Ο κ. Τζιτζικώστας ενημέρωσε τους Προέδρους των Επιμελητηρίων για την Αυτοτελή Διεύθυνση Επιχειρηματικότητας που αποκτά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με πρωτοβουλία της διοίκησης. Πρόκειται ουσιαστικά για υπηρεσία μιας στάσης (one stop shop) που θα εξυπηρετεί καλύτερα τους επιχειρηματίες και τους επίδοξους επενδυτές, μειώνοντας δραστικά τη γραφειοκρατία και την ταλαιπωρία της επικοινωνίας με πολυάριθμες υπηρεσίες. Όπως είπε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, η συγκεκριμένη υπηρεσία θα αρχίσει να λειτουργεί στις αρχές του 2017.
Επίσης, ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε αναλυτικά τους Προέδρους των Επιμελητηρίων για τη «Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με στόχο τον εκσυγχρονισμό του επιχειρείν και τη μεγαλύτερη είσοδο στην καθημερινή πρακτική των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών. Όπως εξήγησε ο κ. Τζιτζικώστας η Περιφερειακή Στρατηγική για την Έρευνα και την Καινοτομία, μέσω της Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS3), περιλαμβάνει σειρά δράσεων και παρεμβάσεων για τη μεγέθυνση της περιφερειακής οικονομίας, τον εκσυγχρονισμό του παραγωγικού συστήματος, την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, την προστασία του περιβάλλοντος και τη διασφάλιση της κοινωνικής και χωρικής συνοχής.
Αναλυτική συζήτηση έγινε για τις δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας στην Κεντρική Μακεδονία, που χρηματοδοτούνται με συνολικό ποσό 140 εκατομμυρίων ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ, καθώς οι πρώτες προσκλήσεις θα εκδοθούν τον επόμενο μήνα.
Κεντρικός στόχος της Περιφέρειας είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων της Κεντρικής Μακεδονίας, είπε ο κ. Τζιτζικώστας, υπογραμμίζοντας ότι «η ανάπτυξη μπορεί να προέλθει μόνο από την ιδιωτική πρωτοβουλία, την επιχειρηματικότητα και τις νέες επενδύσεις. Γι’ αυτό απόλυτη προτεραιότητά μας είναι να στηρίξουμε και να δώσουμε κίνητρα στις επιχειρήσεις για να επενδύσουν και να αρχίσει έτσι να παράγεται πλούτος στη χώρα, να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας και να φτάσει στην αγορά η έρευνα και η γνώση που παράγεται στον τόπο μας ώστε να αποκτήσει η οικονομία μας θετικό αναπτυξιακό πρόσημο».
Τα 140 εκ. ευρώ κατανεμήθηκαν στις εξής παρεμβάσεις:
-Ενίσχυση του περιφερειακού δυναμικού έρευνας και καινοτομίας.
-Παραγωγή νέας γνώσης.
-Διείσδυση των λεγόμενων «τεχνολογιών γενικής χρήσης».
-Ενίσχυση των μηχανισμών υποστήριξης της επιχειρηματικότητας.
-Ενθάρρυνση δημιουργίας νέων συνεργατικών σχηματισμών μεταξύ επιχειρήσεων.
-Ανάπτυξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Πρόεδρος του ΕΒΕΘ Δημήτρης Μπακατσέλος, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Πάρις Μπίλλιας, ο Πρόεδρος του ΒΕΘ Παναγιώτης Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Ζορπίδης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθίας Νικόλαος Ουσουλτζόγλου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κιλκίς Παύλος Τονικίδης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πέλλας Ιορδάνης Τσώτσος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών Χρήστος Μέγκλας και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής Γιώργος Γκιλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου