Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Ροδάκινα. Αποσυμφόρηση και αύξηση της τιμής με τη δωρεάν διανομή. Κρίσιμη η παρέμβαση της Ημαθίας

Ευνοημένοι από το εμπάργκο της Ρωσίας βρέθηκαν ροδακινοπαραγωγοί των τελευταίων ποικιλιών (μετά δηλαδή τον 15αύγουστο), αφού δεν είχαν προλάβει να πουλήσουν με τις αρχικές τιμές του προϊόντος. Αυτά υποστηρίζει μιλώντας στον ‘Λαό’ ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας Χρήστος Γιαννακάκης, σχολιάζοντας ότι μέσω της δωρεάν διανομής φρούτων και της διάθεσης σε χώρες της Ε.Ε. και την Αίγυπτο, το πλήγμα που
αναμενόταν στο προϊόν τελικά μετριάστηκε.

«Πριν από το εμπάργκο τα δεδομένα ήταν η υπερπαραγωγή και η χαμηλή κατανάλωση. Οι τιμές του παραγωγού υπολογίζονταν στα 20 λεπτά το κιλό. Μόλις ενέσκηψε το εμπάργκο οι τιμές έπεσαν στα 15 λεπτά, ωστόσο μετά τη δωρεάν διανομή η υπερπροσφορά αποσυμφορήθηκε και οι τιμές για τις υπόλοιπες ποσότητες βελτιώθηκαν στα 30 λεπτά», μας είπε ο κ. Γιαννακάκης, σχολιάζοντας με χιούμορ ότι κάποιοι παραγωγοί βλέποντας τα θετικά του εμπάργκο κάνουν λόγο για… άγιο Πούτιν!

Ο κ. Γιαννακάκης υπογραμμίζει ότι το θέμα της δωρεάν διανομής και της διεκδίκησης αποζημιώσεων οφείλεται στον σχεδιασμό και τις προσπάθειες της Ημαθίας, που κατάφερε να κινητοποιήσει τις αρμόδιες αρχές σε έναν αγώνα μεγάλο και διαρκή, που ωστόσο δικαιώθηκε σε κοινοτικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τους περίπου 9.000 τόνους που είχαν συσσωρευτεί στα ψυγεία των ομάδων της Ημαθίας πριν το εμπάργκο, αλλά και από όσα συγκομίστηκαν στη συνέχεια, διατέθηκαν σε ιδρύματα 3.760 τόνοι. Για τις ποσότητες αυτές η αποζημίωση θα ανέλθει σε 26,9 λεπτά το κιλό, με την Ε.Ε. να επιδοτεί και το κόστος μεταφοράς, διαλογής και συσκευασίας. Όσο για την πληρωμή, αισιόδοξες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πληρωμές ακόμη και πριν από τα Χριστούγεννα!

Να σημειωθεί ότι πριν από λίγες μέρες το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κατάθεσε φάκελο για τη στήριξη των τιμών των ροδάκινων και των νεκταρινιών ανεξαρτήτως από το ρώσικο εμπάργκο, εξαιτίας της φετινής υπερπαραγωγής και της μειωμένης κατανάλωσης, όπως έπραξαν όλες οι χώρες.

«Το πρόβλημα προϋπήρχε του εμπάργκο. Οι τιμές ήταν κάτω του κόστους. Πρέπει να υπάρξει έξτρα στήριξη για να επιβιώσουν οι αγρότες και για να καλλιεργήσουν ξανά», εξηγεί ο κ. Γιαννακάκης.

Αξίζει να αναφερθεί, τέλος, ότι το επόμενο διάστημα αναμένονται πολιτικές δωρεάν διανομής αχλαδιών, δαμάσκηνων, ακτινιδίων, πορτοκαλιών και κάποιων κηπευτικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου