Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Ενημερωτική συνάντηση για το σχέδιο αποχιονισμού του δήμου Νάουσας


Το πρόγραμμα αποχιονισμού και το σχέδιο που θα εφαρμόζει ο Δήμος Νάουσας τη χειμερινή περίοδο 2012-13 (Δεκέμβριος-Μάρτιος), ήταν το θέμα της ενημερωτικής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε σήμερα (13/12) το μεσημέρι στο Δημαρχείο με πρωτοβουλία του Δημάρχου κ. Αναστάσιου Καραμπατζού. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι
Αντιδήμαρχοι κ.κ. Εμ. Βαδόλας, Παν. Μαραντίδης, Ευστ. Λογδανίδης, ο Πρόεδρος της ΤΑΒ Α.Ε. κ. Αντ. Μπουρδάνος, εκπρόσωποι του Αστ. Τμήματος Νάουσας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νάουσας, στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, του Χιονοδρομικού Κέντρου «3-5 Πηγάδια», της Δημ. Αστυνομίας, οδηγοί των εκχιονιστικών μηχανημάτων του Δήμου και οι ιδιοκτήτες των Ξενοδοχείων και Ξενώνων της Νάουσας και των ορεινών οικισμών Αγίου Παύλου (Κουτσούφλιανη-Παλαιοχώρι) και Μεταμόρφωσης (Δραζίλοβο).
Ο Δήμαρχος στην εισήγησή του, μεταξύ άλλων, τόνισε την ανάγκη συνεργασίας όλων, ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά και με τον καλύτερο τρόπο οι δυσκολίες που προκαλούν η κακοκαιρία, οι χιονοπτώσεις και ο παγετός. Αναφέρθηκε αναλυτικά στο Πρόγραμμα Αποχιονισμού του Δήμου και το Σχεδιασμό που υπάρχει, υπογραμμίζοντας ότι ο Δήμος με το διαθέσιμο προσωπικό και τα οχήματα θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια και ότι στην κατεύθυνση αυτή χρειάζεται η κατανόηση, η συνεργασία και η συμβολή των πολιτών. (βλ.αναλυτικά εισήγηση Δημάρχου).
Ακολούθησαν τοποθετήσεις και έγινε ουσιαστικός διάλογος.
Χρήσιμα τηλέφωνα του Δήμου Νάουσας για τον αποχιονισμό είναι:
•             Υπεύθυνος συντονισμού προγράμματος αποχιονισμού: Ευάγγελος Καπετανόπουλος τηλ. 23320 20342
•             Γραμματεία-υποδοχή αιτημάτων και αναφορών πολιτών: Ελευθερία Αντιφάκου, τηλ. 23320 20342
•             Τηλ. Κέντρο Δήμου Νάουσας, κ. Μαρία Φίκατα: 23323 50300

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ:
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΧΙΟΝΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΑΟΥΣΑΣ
(ΧΕΙΜΕΡΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2012-13)

 Ο Δήμος Νάουσας κάθε χειμερινή περίοδο (Δεκέμβριος-Μάρτιος) εφαρμόζει συγκεκριμένο Σχέδιο Αποχιονισμού με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλούν η χιονόπτωση, ο παγετός και ακραία καιρικά φαινόμενα, με ιδιαίτερη έμφαση στις ορεινές-απομακρυσμένες περιοχές και τους τουριστικούς προορισμούς στα όρια του διευρυμένου Δήμου (Δημοτικές Ενότητες: Νάουσας, Ανθεμίων, Ειρηνούπολης).
Ειδικότερα, το Σχέδιο Αποχιονισμού του Δήμου προβλέπει τα εξής:

Συνοπτική παρουσίαση του Σχεδίου Αποχιονισμού του Δήμου Νάουσας

1.            Αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου Νάουσας για την εφαρμογή του Σχεδίου Αποχιονισμού είναι η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών με προσωπικό (οδηγούς-ειδικευμένους χειριστές) και οχήματα-μηχανήματα, τα οποία τίθενται σε 24ωρη επιφυλακή την χειμερινή περίοδο, τις ημέρες κακοκαιρίας, χιονόπτωσης και παγετού.   
2.            Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Αποχιονισμού, οι περιοχές του Δήμου διακρίνονται σε τέσσερις Κατηγορίες Προτεραιότητας: Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄), οι οποίες είναι:
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟΧΙΟΝΙΣΜΟΥ
-              Α΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ, περιλαμβάνει τους Κεντρικούς οδικούς άξονες και κτήρια Κοινωφελών Υπηρεσιών του Δήμου: α) Διασταύρωση Σ.Σ.Ν-Νάουσα-Άγιος Νικόλαος, β) Νάουσα-Γιαννακοχώρι-Ροδοχώρι, γ) Νάουσα-Αρκοχώρι, ε) Νοσοκομείο, στ) Σχολεία, ζ) Ευπαθείς ομάδες πληθυσμού (ΑμΕΑ, νεφροπαθείς, βοήθεια στο σπίτι κλπ.), η) Οδικοί άξονες των Δημ. Ενοτήτων Ανθεμίων και Ειρηνούπολης (στις περιπτώσεις χιονοπτώσεων και στις πεδινές περιοχές του Δήμου). 
-              Β΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ, περιλαμβάνει ορεινές-απομακρυσμένες περιοχές, τουριστικούς προορισμούς και αξιοθέατα α) Παλαιοχώρι (Κουτσούφλιανη)-Άγιος Παύλος, β) Μεταμόρφωση, γ) Χιονοδρομικό Κέντρο «3-5 Πηγάδια», γ) Άγιος Νικόλαος, δ) Σχολή Αριστοτέλους, Μακεδονικοί Τάφοι, Αρχ. Θέατρο Μίεζας.
-              Γ΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ, περιλαμβάνει οδικό δίκτυο προς κτηνοτροφικές μονάδες και κεντρικούς αγροτικούς δρόμους.
-              Δ΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ, περιλαμβάνει τους δευτερεύοντες δρόμους της Νάουσας και των Τοπικών Κοινοτήτων, το εμπορικό κέντρο, περιφερειακές οδούς, περιοχές β’ κατοικίας κλπ.    
3.            Για την καλύτερη αντιμετώπιση του παγετού προβλέπεται η ρίψη αλατιού στους δρόμους με μέτρο, για την προστασία του περιβάλλοντος και ιδιαίτερη έμφαση στα επικίνδυνα σημεία. Η διάθεση και διανομή αλατιού γίνεται προγραμματισμένα σε συνεργασία με την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου και τον αρμόδιο Προϊστάμενο κ. Τανούση Γεώργιο και συμμετοχή της Δασικής Υπηρεσίας του Δήμου.
4.            Τα οχήματα και τα μηχανήματα που διατίθενται για τις εργασίες αποχιονισμού-καθαρισμού των δρόμων, είναι: 
•             2 Οχήματα Γκρέιντερ (Volvo και Mitsubishi)
•             2 Οχήματα Unimog-Mercedes
•             1 Όχημα Mercedes (προσαρμ. του καλαθοφόρου)
•             3 Οχήματα 4Χ4 της Δασικής Υπηρεσίας του Δήμου για τη μεταφορά προσωπικού και διανομή αλατιού
      Επίσης, αν παραστεί ανάγκη, συμπληρωματικά χρησιμοποιείται και το Όχημα-Unimog της Δ.Ε.Υ.Α.Ν. Στις βοηθητικές εργασίες αποχιονισμού συμμετέχουν και τα οχήματα (αγροτικά) της Υπηρεσίας Καθαριότητας με το αντίστοιχο προσωπικό, καθώς και η Υπηρεσία της  Δημοτικής Αστυνομίας Νάουσας, για την ενημέρωση των πολιτών.   
5.            Ειδικευμένοι Οδηγοί-Χειριστές των οχημάτων-μηχανήματος αποχιονισμού είναι οι υπάλληλοι του Δήμου: α) Σταμένος Δημήτριος, β) Κανατίδης Γεώργιος, γ) Μπογιατζόγλου Δημήτριος, δ) Βογιατζής Ιωάννης και ε) Καλαμπούκας Βασίλειος.
6.            Υπεύθυνοι για το συντονισμό, τη διοικητική υποστήριξη και την εφαρμογή του  Σχεδίου Αποχιονισμού, είναι τα στελέχη του Δήμου Νάουσας:
•             Ο κ. Καπετανόπουλος Ευάγγελος (τηλ. 23320 20342), με αναπληρωτή τον κ. Βαρβέρη Κων/νο (τηλ.  23320 29625)
•             Τη συγκέντρωση των αιτημάτων-αναφορών πολιτών και τη διοικητική υποστήριξη του αποχιονισμού έχει η υπάλληλος κ. Αντιφάκου Ελευθερία (τηλ. 23320 20342) με αναπληρώτρια την κ. Μαρία Φίκατα (τηλ. 23323 50300).  
•             Την επιτελική αρμοδιότητα συντονισμού και ελέγχου του Σχεδίου Αποχιονισμού έχει ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Καθαριότητας κ. Εμμανουήλ Βαδόλας (τηλ. 23323 50366)
7.            H απόφαση για το κλείσιμο των Σχολείων Α’ Βάθμιας και Β΄Βάθμιας Εκπαίδευσης και των Βρεφονηπιακών Σταθμών του Δήμου Νάουσας λαμβάνεται αποκλειστικά από τον Δήμαρχο κ. Αναστάσιο Καραμπατζό, και γίνεται μόνο στις περιπτώσεις έντονων-ακραίων καιρικών φαινομένων (συνεχής χιονόπτωση, κακοκαιρία, παγετός). Για τη λήψη της απόφασης Δημάρχου, προηγείται συνεργασία με τα αρμόδια Υπηρεσιακά Στελέχη της Εκπαίδευσης (Προϊστάμενο Εκπαίδευσης, Δ/ντές Σχολείων κλπ.) και ανακοινώνεται έγκαιρα με την ανάρτηση Ανακοίνωσης στην επίσημη ιστοσελίδα στου Δήμου Νάουσας www.naoussa.gr  
8.            Όλα τα συνεργεία του Δήμου βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα και οι εντολές για την εφαρμογή του Σχεδίου Αποχιονισμού δίδονται από τον Αρμόδιο Αντιδήμαρχο, κ. Εμμανουήλ Βαδόλα και το Στέλεχος της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσίων κ. Ευάγγελο Καπετανόπουλο, Υπεύθυνο-Συντονιστή Αποχιονισμού. Στην εφαρμογή των μέτρων του Σχεδίου Αποχιονισμού λαμβάνονται υπόψη:
α) Οι οδηγίες-μετεωρολογικές προβλέψεις της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας και της Π.Ε. Ημαθίας, β) Οι προβλέψεις της Ε.Μ.Υ., γ) Οι προβλέψεις του Μετεωρολογικού Σταθμού του Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο οποίος είναι μόνιμα εγκατεστημένος στο κτίριο του Δημαρχείου Νάουσας και δ) Οι προβλέψεις εξειδικευμένων μετεωρολογικών ιστοσελίδων.  
9.            Στο έργο αποχιονισμού υπάρχει συνεργασία και συντονισμός του Δήμου Νάουσας με την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, το Αστυνομικό Τμήμα Νάουσας και την Πυροσβεστική Υπηρεσία Νάουσας.
10.          Τα συνοπτικά στοιχεία του Προγράμματος Αποχιονισμού που εφάρμοσε ο Δήμος Νάουσας την περσινή χειμερινή περίοδο (2011-2012) έχουν ως εξής:
•             Οχήματα που διατέθηκαν για το πρόγραμμα αποχιονισμού: 10
•             Προσωπικό που εργάστηκε στον αποχιονισμό: 12
•             Σύνολο ανθρωποωρών στις εργασίας αποχιονισμού: 1.150
•             Συνολικό κόστος καυσίμων αποχιονισμού (πετρέλαια και βενζίνη): 21.000 €
•             Συνολική ποσότητα αλατιού που διατέθηκε για την αντιμετώπιση του παγετού στο οδικό δίκτυο και τους δρόμους στα όρια του Δήμου Νάουσας: 50 τόνοι
•             Έξοδα συντήρησης μηχανημάτων, ανταλλακτικά, αλυσίδες, επισκευές κλπ.: 7. 000 €.
•             Συνολικό κόστος Προγράμματος Αποχιονισμού (2011-2012): 51.700 €
Το εφετινό Πρόγραμμα Αποχιονισμού (Δεκέμβριος 2012 - Μάρτιος 2013) εφαρμόζεται, λαμβάνοντας υπόψη τις γενικότερες συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας και τις αρνητικές επιπτώσεις που επιφέρουν στη λειτουργία του Δήμου μας. Είναι γνωστό ότι οι περικοπές των εσόδων και των επιχορηγήσεων στο Δήμο από την Κεντρική Διοίκηση-Κυβέρνηση με σκοπό την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών, ξεπερνούν το 60% (!), ενώ δεν γίνονται προσλήψεις προσωπικού.
Αυτές, λοιπόν, οι αντικειμενικές δυσκολίες επιβάλλουν την προσαρμογή του Προγράμματος Αποχιονισμού στα πραγματικά δεδομένα, θέτοντας ως βασική αρχή τον αυστηρό έλεγχο και τη λελογισμένη διάθεση τεχνικών μέσων, υλικών, προσωπικού και οικονομικών πόρων, διασφαλίζοντας την αποτελεσματικότερη και ανθρωπίνως εφικτή αντιμετώπιση των δυσκολιών που προκαλεί η κακοκαιρία και τα ακραία καιρικά φαινόμενα (χιονοπτώσεις, παγετός κλπ.).
Για τους λόγους αυτούς κρίνεται αναγκαία η συμβολή όλων στην καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων. Ο Δήμος Νάουσας, θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για τη σωστή εφαρμογή των μέτρων αποχιονισμού. 
Όμως, στην προσπάθεια αυτή οφείλουν να συνδράμουν και οι ίδιοι οι πολίτες.
Να πρυτανεύσει η λογική, αλλά και η κατανόηση στα αιτήματα.
Επισημαίνεται ότι στα αιτήματα και στις αναφορές των δημοτών για τον αποχιονισμό, τηρείται απόλυτη σειρά προτεραιότητας σύμφωνα με το Σχέδιο Αποχιονισμού του Δήμου.
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείχνουν οι οδηγοί, βάζοντας υποχρεωτικά αλυσίδες και εφαρμόζοντας τις οδηγίες της Τροχαίας και της Δημοτικής Αστυνομίας. Επίσης, για τον καλύτερο αποχιονισμό των πεζοδρομίων στο Εμπορικό Κέντρο της πόλης, ο Δήμος θα διαθέσει φτυάρια στον Εμπορικό Σύλλογο Νάουσας, με σκοπό να μοιραστούν στους υπευθύνους των καταστημάτων, ώστε οι ίδιοι να αναλάβουν τον καθαρισμό του πεζοδρομίου μπροστά από το δικό τους κατάστημα.
     Με συνεργασία και κατανόηση μπορούμε όλοι να διευκολύνουμε το επίπονο και δύσκολο έργο του αποχιονισμού, ώστε να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικότερα τα προβλήματα, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου