Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Δήμαρχος Βέροιας: «Υπηρεσίες στο παλιό δικαστικό μέγαρο αλλιώς η πλατεία Ωρολογίου κινδυνεύει με ερήμωση»!


Το ζήτημα της χρήσης του δικαστικού μεγάρου της πλατείας Ωρολογίου μετά τη μεταφορά των υπηρεσιών του στο νέο δικαστικό μέγαρο της Βέροιας ήταν το θέμα που κυριάρχησε στη συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας την περασμένη Πέμπτη. Με εισήγηση του συμβούλου της μειοψηφίας Γιώργου Μπιλέκα, προτάθηκε, αφού ολοκληρωθεί η παραχώρησή του από το υπουργείο Δικαιοσύνης στον δήμο, πρέπει να γίνει προσπάθεια ώστε με τη νέα χρήση του να παραμείνει το σημερινό ύφος της πλατείας, με τη μεταφορά εκεί υπηρεσιών που
θα συνεχίσουν να δίνουν πνοή στην περιοχή.
«Δεν προσφέρεται το κτίριο για ένα ακόμη μουσείο. Πρέπει να συνεχίσει να είναι σημείο αναφοράς οικονομικής δραστηριότητας. Να έχει μικτή, συνδυαστική χρήση, π.χ. με τη μεταφορά υπηρεσιών του δήμου με συναλλαγές, ίσως με εγκατάσταση του κτηματολογίου και του υποθηκοφυλακείου, ως παράμετροι της μέχρι σήμερα δικαστηριακής χρήσης του. Πρέπει να υπερκεράσουμε τις σκέψεις που ακούγονται για μουσείο. Μιλάμε για ένα οικονομικό κέντρο που έτσι πρέπει να παραμείνει», τόνισε μεταξύ άλλων στην εισήγησή του ο κ. Μπιλέκας, σχολιάζοντας ότι με το τέλος της χρήσης του, σε μία νύχτα απαξιώνονται τόσα γραφεία και κτίρια στην πλατεία και αυτό δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο.
«Το κτίριο πρέπει να συνεχίσει να είναι ζωντανό. Με ελάχιστες παρεμβάσεις μπορούν να μεταφερθούν υπηρεσίες για να συνεχίσει να υπάρχει κόσμος στην πλατεία, την ώρα που ως δικαστικό μέγαρο είχε 3.000 κόσμο την εβδομάδα…» είπε κλείνοντας ο κ. Μπιλέκας.
Θετικοί στην πρόταση του κ. Μπιλέκα ήταν οι περισσότεροι σύμβουλοι της Δημοτικής Κοινότητας, συμφωνώντας ότι το κτίριο πρέπει να παραμείνει αντικείμενο οικονομικής δραστηριότητας, με τον κ. Κουιμτζή να προσθέτει παράλληλα ότι στο κτίριο πρέπει να προβάλλεται ο πολιτισμός της Βέροιας «που σήμερα που τον έχουμε παραχωμένο», όπως είπε.
«Είναι μια πόλη με λίγες πλατείες η Βέροια. Ρολόι, Άγιος Αντώνιος, Κόρακας, Ελιά. Μήπως να σκεφτούμε και μια πρόταση για ένα οργανωμένο κέντρο πολιτισμού του δήμου, με συνεχείς εκδηλώσεις», τόνισε συγκεκριμένα ο κ. Κουιμτζής.
Από τον σύμβουλο κ. Ασλάνογλου τέθηκε παράλληλα η ανάγκη αναμόρφωση της πλατείας, που με τη σημερινή της μορφή δεν είναι διόλου ελκυστική.
Δήμαρχος: «Υπηρεσίες αλλιώς η πλατεία κινδυνεύει με ερήμωση»
Δηλώσεις για το θέμα έκανε στον ‘Λαό’ η δήμαρχος κ. Ουσουλτζόγλου:
«Είχα μια πολύ θετική αντιμετώπιση από τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Ρουπακιώτη. Το επόμενο βήμα ήταν η επαφή με τη διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου και την παράκληση να βοηθήσουν κι αυτοί στην κατεύθυνση της παραχώρησης του κτιρίου στον δήμο. Το κτίριο δεν πρέπει να μείνει ούτε μία μέρα κενό μετά τη μετακόμιση στο νέο δικαστικό μέγαρο, ώστε να συνεχίσει να έχει χρήση, να έχει ζωή, και να συνεχίσει να λειτουργεί η πλατεία Ωρολογίου η οποία διαφορετικά κινδυνεύει με ερήμωση. Γι’ αυτό τον λόγο, παρακαλώ θερμά μέσα από τις στήλες της εφημερίδας σας τους εμπλεκόμενους να βοηθήσουν ώστε να περιέλθει το κτίριο στον δήμο, για να γίνουν το συντομότερο δυνατό οι ενέργειες που χρειάζονται και οι διαβουλεύσεις, με ανοικτή συζήτηση και διάλογο για τη χρήση του κτιρίου. Ο χρόνος ήδη πιέζει πάρα πολύ και μας πιέζει το ενδεχόμενο να φύγει το δικαστήριο χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η παραχώρησή του. Αυτό που ζητήσαμε εμείς είναι να στεγαστούν υπηρεσίες. Θέλουμε να του δοθεί η χρήση που θα διασφαλίσει την περισσότερη κίνηση στην πλατεία…»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου