Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Σουβλάκι Μπότσαρη. Μια συνταγή του Δημήτρη Μάντσιου*

Σουβλάκι !!!  ένα χαρακτηριστικό ελληνικό έδεσμα, ονομαστό σε όλο τον κόσμο. Η συνταγή είναι γνωστή από την ελληνική αρχαιότητα. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του Αθηναίου στο έργο του Δειπνοσοφιστές, ότι ο Ηγήσιππος στο Οψαρτυτικό του, δηλ. στον οδηγό μαγειρικής που έγραψε, αναφέρει ένα έδεσμα που λεγόταν κάνδαυλος και ήταν κάτι ανάλογο με το σημερινό σουβλάκι. Συνδύαζε κομμάτια από ψητό κρέας, πίτα, τυρί και άνηθο και σερβίριζαν με ζουμί (Αθήναιος, Δειπνοσοφιστές, 12, 516d).
Το σουβλάκι από
εντόσθια αναφέρεται σε ρωμαϊκά κείμενα του 1ου αιώνα μ.Χ. αλλά και αργότερα στην Κωνσταντινούπολη, όπου μετά την άλωση, μικροπωλητές πωλούσαν στους δρόμους εκτός από φρούτα ή λαχανικά, και σουβλάκι με πίτα.  Το Ρουμελιώτικο σουβλάκι Μπότσαρη που είναι συνδυασμός λαχανικών και χοιρινού κρέατος, μαριναρισμένο και θέλει μία την προετοιμασία του ημέρα πριν.Για ένα  κιλό χοιρινό θα χιαστούμε  1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι κομμένο σε τέταρτα, 6 μανιτάρια  λευκά champignon, 2 κόκκινες και 2 πράσινες πιπεριές κομμένες σε φέτες, 3 κολοκυθάκια κομμένα σε φέτες 1 φλ. τσαγιού λευκό κρασί  ½ φλ. τσαγιού ηλιέλαιο, 3 κλαδάκια δεντρολίβανο,1 κλαδάκι φασκόμηλο, 1 κγ ρίγανη, 1 κγ πιπέρι, 3 κσ   μουστάρδα.Από την προηγουμένη ημέρα σε μεγάλο μπολ ανακατεύετε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε ελαφρά για να μην σπάσουν τα λαχανικά. Προσθέτουμε σιγά σιγά το κρέας και φροντίζουμε να είναι μέσα στη μαρινάτα. Τα αφήνουμε στο ψυγείο όλη τη νύχτα . Την επόμενη περνάμε διαδοχικά λαχανικά και κρέας στα μεγάλα μεταλλικά  σουβλάκια και ψήνουμε στα καρβουνά.  Εναλλακτικά μπορούν να γίνουν και σε φούρνο πάνω σε σχάρα στους 180ο .
Καλή σας απόλαυση

*Δημήτρης Μάντσιος
2o χιλ Νάουσας προς Σ.Σ.
Τ.Θ. 99 Τ.Κ 592 00 
Νάουσα Ημαθίας
τηλ 2332020250
fax  2332022212

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου