Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Αφιέρωμα της εβδομαδιαίας εφημερίδας ‘Agrenda’ στην ημαθιώτικη ‘Ευρωφάρμ’: «Η πιστοποίηση της πάει πολύ…»


Δισέλιδο αφιέρωμα στο σαλόνι της αφιερώνει η ‘Agrenda’ στην ‘Ευρωφάρμ’. Στο κείμενο που επιμελήθηκε ο Πέτρος Αλεξανδρής μεταξύ άλλων αναφέρονται:
«Ελάχιστες επιχειρήσεις γεωργικών εφοδίων μπορούν να καυχηθούν ότι έχουν ολοκληρωμένες προτάσεις για τον παραγωγό που να καλύπτουν όλες τις ανάγκες του. Ο όμιλος Ευρωφάρμ είναι μέσα σε αυτές, αλλά δεν αρκείται στο συγκεκριμένο ρόλο.
Η πρόσφατη εξαγορά της ΕΛΒΙΖ ολοκληρώνει το κομμάτι των εισροών για τον...
όμιλο που ίδρυσαν οι Δήμος Βαδόλας, Θανάσης Ταμπαρόπουλος και Βασίλης Χαλκίδης, αφού πλέον το μόνο προϊόν που δεν παράγουν ή δεν εμπορεύονται για τις ανάγκες της ελληνικής γεωργίας είναι το… πετρέλαιο. Όπως δηλώνουν, εξάλλου, στην Agrenda είναι έτοιμοι να ανασχεδιάσουν τη στρατηγική της ΕΛΒΙΖ και να την εντάξουν στη φιλοσοφία της πιστοποίησης, όπως έκαναν για πρώτη φορά στα ροδάκινα πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες.
Στο διαλογητήριο φρούτων και λαχανικών της Fresh Farm, θυγατρικής του ομίλου, εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια η πιστοποίηση σε όλα τα στάδια, «γιατί μας ενδιαφέρει να μην έχουμε υπολείμματα», τονίζει ο κ. Χαλκίδης, αφού «η αγορά έγινε πολύ αυστηρή, η οικονομική κρίση έχει κάνει τον κόσμο πολύ απαιτητικό. Κι ένας από τους παράγοντες που εξετάζει είναι τα υπολείμματα». Σε αυτό το μοτίβο θα κινηθεί και η πιστοποίηση των ζωοτροφών της ΕΛΒΙΖ, δηλαδή θα απαντήσει στη ζήτηση για απαλλαγμένα ζωικά προϊόντα (γάλα, τυρί κ.λπ.) από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.

Ο προμηθευτής είναι ο καλύτερος συνεργάτης
Τον ρόλο του προμηθευτή ζωοτροφών, αξιοποιώντας την πολύχρονη πείρα της στον τομέα των εφοδίων, επιλέγει να παίξει από φέτος η Ευρωφάρμ, με όχημα την ΕΛΒΙΖ. Περισσότερες λεπτομέρειες μας έδωσε, όμως, ο κ. Χαλκίδης: «Εμείς ήδη δουλέψαμε και βρήκαμε σπόρους σόγιας οι οποίοι είναι ελεύθεροι από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (GMOs)και σχεδιάζουμε να κάνουμε συμβολαιακή καλλιέργεια εδώ στην Ελλάδα από την επόμενη χρονιά. Το προϊόν αυτό θα μπορέσει να πιστοποιηθεί ως απαλλαγμένη ζωοτροφή από GMOs, μυκοτοξίνες και υπολείμματα γεωργικών φαρμάκων. Ήδη από φέτος ξεκινήσαμε συμβόλαια με παραγωγούς για την παραγωγή πιστοποιημένου καλαμποκιού, όσον αφορά την ολοκληρωμένη διαχείριση της καλλιέργειας. Θα εφαρμοστούν και τα αντίστοιχα συστήματα μέσα στο εργοστάσιο».
Η Ευρωφάρμ και οι άλλοι
Η έρευνα, τα προϊόντα ποιότητας και η ασφάλεια είναι τα κριτήρια με τα οποία επιλέγει η Ευρωφάρμ τους προμηθευτές της στον τομέα των εφοδίων. «Στις αναγνωρισμένες, καταξιωμένες και μεγάλες εταιρείες γίνεται όλη η έρευνα και η βελτίωση των προϊόντων, όπως είναι οι BASF, Bayer, Syngenta, DuPont», μας λέει ο κ. Χαλκίδης και προσθέτει: « Έχουν την οργάνωση και τη δύναμη, για να προσφέρουν προϊόντα που πληρούν τα παραπάνω στοιχεία.
Όσον αφορά τη θρέψη, στην Ελλάδα δεν προχώρησε πάρα πολύ, γιατί ήρθαν σχετικά αργά οι εταιρείες που έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά. Τώρα, με την παρουσία των μεγάλων εταιρειών και με πρωτοπόρο τη Yara, παίρνουμε προϊόντα που είναι ασφαλή για τον άνθρωπο και το περιβάλλον
και είναι αποτελεσματικά. Επομένως, αυτό που πληρώνει ο παραγωγός, το παίρνει πίσω με τις θρεπτικές μονάδες. Και σε αυτό τον τομέα η Yara, ως παγκόσμια δύναμη στο χώρο του λιπάσματος, έχει να παρουσιάσει προϊόντα τόσο για τις μεγάλες καλλιέργειες (βαμβάκι, καλαμπόκι κ.λπ.) όσο και για τη δενδροκομία.»
Ένα άλλο πλεονέκτημα των εταιρειών όπως η Yara, σύμφωνα με τον κ. Χαλκίδη, είναι «η πολύ ισχυρή τεχνική υποστήριξη.
Δηλαδή γίνονται συγκεντρώσεις των γεωπόνων μας, αλλά και των παραγωγών-πελατών, στις οποίες παρουσιάζονται τα προϊόντα και τα προγράμματα λίπανσης, ώστε να αξιοποιούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Η τεχνική ομάδα της Yara μας φέρνει πολύ χρήσιμες πληροφορίες, τις οποίες δεν μπορούμε να τις πάρουμε από πουθενά αλλού.»
Στον όμιλο της Ευρωφάρμ, τον πυρήνα του οποίου αποτελούν πέντε καταστήματα γεωργικών εφοδίων ( Έδεσσα, Νάουσα, Βέροια, Αλεξάνδρεια και Αιγίνιο), ανήκουν η εταιρεία παραγωγής πολλαπλασιαστικού υλικού αμπέλου και οπωροφόρων Vitro Ελλάς, η Eurofarm International (καταστήματα σε Αλβανία και FYROM), η εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών σε συστήματα ποιότητας, Novacert και το συσκευαστήριο οπωρολαχανικών «Freshfarm». Γύρω από τις κεντρικές εγκαταστάσεις στην Αλεξάνδρεια εκτείνονται οι επιδεικτικοί οπωρώνες, όπου δοκιμάζονται νέες ποικιλίες και νέες τεχνικές καλλιέργειας. Εκεί εκπαιδεύονται και οι συνεργάτες ή οι γεωπόνοι του ομίλου.
«Στις αίθουσες εκπαίδευσης, που διαθέτουμε, καλούμε ειδικούς από τον χώρο των πανεπιστημίων εσωτερικού και εξωτερικού. Στις 23 Απριλίου είχαμε μία τέτοια συγκέντρωση με έναν φημισμένο καθηγητή, ο οποίος μίλησε για τα καινούρια σχήματα δενδροκαλλιέργειας. Το έχουμε ανάγκη, γιατί γίνονται πολλοί αυτοσχεδιασμοί και έχουμε αρνητικά αποτελέσματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου