Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Σερτζ Ντιε: Ένας Αφρικανός ‘πρέσβης της ειρήνης’ με τα χρώματα της ‘βασίλισσας του Βορρά’!


Μια μεγάλη ποδοσφαιρική -και όχι μόνο- προσωπικότητα θα αγωνίζεται με τη φανέλα της Βέροιας. Πρόκειται για τον ποδοσφαιριστή Ντιε. Τον 34χρονο μέσο από την Ακτή Ελεφαντοστού, με μεγάλη θητεία στα ευρωπαϊκά ποδοσφαιρικά δρώμενα, αλλά και πολλές ώρες...
πτήσης στην παγκόσμια κοινότητα. Είναι πρωτοφανής η κοινωνική και φιλανθρωπική του δράση στην πατρίδα του, για την οποία έχει ανακηρυχθεί πρέσβης της ειρήνης.
Διαβάστε ένα σύντομο βιογραφικό του νέου παίκτη της Βέροιας, για να ξέρετε πώς θα αντιμετωπίσετε αύριο στο γήπεδο…


Ο Σερτζ Ντιε γεννήθηκε σε μία 9μελή οικογένεια και πολύ σύντομα ήρθε αντιμέτωπος με ένα τρομερό συμβάν, τον θάνατο του πατέρα του, σε ηλικία μόλις 14 ετών. Βρέθηκε έτσι μόνος με τη μητέρα του, Odette Koide και τα αδέρφια του. Εγκατέλειψε τις σπουδές του για να μπορέσει να φροντίσει την οικογένειά του και έτσι το ποδόσφαιρο έγινε το επάγγελμα που θα εξασφάλιζε τα αναγκαία για την οικογένειά του.
Τον Σεπτέμβρη του 2002 η Ακτή Ελεφαντοστού αντιμετωπίζει μία περίοδο πολιτικής κρίσης η οποία διαρκεί έξι χρόνια περίπου. Πολλές καταστροφές προκλήθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα και ειδικά στο δυτικό τμήμα της, όπου είναι και η γενέθλια χώρα του ποδοσφαιριστή. Στη θέα αυτής της δυσάρεστης κατάστασης στην οποία περιήλθε η πόλη και η χώρα του, ο Serge Die αποφασίζει να ταξιδέψει στην Ακτή Ελεφαντοστού τον Ιούνη του 2005 προκειμένου να δωρίσει ρουχισμό και τρόφιμα στα θύματα του πολέμου στην πόλη Γκιτροζόν, πόλης στη δυτική ακτή της Ακτής Ελεφαντοστού. Για το σκοπό αυτό κάλεσε τους κατοίκους της πόλης Αμπιτζάν σε μαζική κινητοποίηση μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, προκειμένου να αναζητήσει οικονομική βοήθεια. Η κινητοποίηση αυτή είχε εξαιρετική επιτυχία και μεταδόθηκε από τις ειδήσεις σε όλη τη χώρα.
Τον Δεκέμβρη του 2006, ο Ντιέ συμμετείχε σε πράξη συμπαράστασης προς τους κατοίκους της πόλης Τουλεπλέ, η οποία οργανώθηκε από την Πρώτη Κυρία της Ακτής Ελεφαντοστού κατά την οποία προσέφερε τρόφιμα στους κατοίκους. Τον Δεκέμβρη του 2007 του δόθηκε ο τίτλος του “Πρέσβη της Ειρήνης” από τον πρόεδρο του OMPP, ενός Παγκόσμιου Οργανισμού για την Ειρήνη, για τις προαναφερθείσες δωρεές του καθώς και αυτές που πραγματοποίησε κατά την επίσκεψή του στις στους φυλακισμένους του MACA Σωφρωνιστικού Κέντρου και τις φυλακές του Αμπιτζάν. Εκεί προσέφερε τρόφιμα και μπάλες και έγινε χορηγός ενός ποδοσφαιρικού αγώνα λίγο πριν την ανάδειξή του σε Πρέσβη Ειρήνης.
Τον Ιούνιο του 2008 επισκέφθηκε για δεύτερη φορά την Ακτή Ελεφαντοστού, προκειμένου να παρατηρήσει ο ίδιος τις ζημιές που προκλήθηκαν από τον εμφύλιο. Εκεί συναντήθηκε με τον δήμαρχο της πόλης, και συζήτησε μαζί του τις ανάγκες των κατοίκων και πιθανούς τρόπους βοήθειας προς αυτούς με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Μετά από τη συζήτηση αυτή αποφάσισε να δώσει ζωή στο “ίδρυμα Μanasse” τον ίδιο χρόνο. Ο σκοπός του Ιδρύματος είναι να βοηθήσει τις χήρες και τα ορφανά που χρήζουν βοήθειας καθώς και αυτούς που έχουν πρόβλημα επιβίωσης εξαιτίας τη κρίσης, μέσω πολυσχιδών προγραμμάτων υποστήριξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου