Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Λαχταριστά κρουασάν. Μια συνταγή από τον Δημήτρη Μάντσιο*


Μετά από όσα βλέπουμε και ακούμε καιρός είναι να ασχοληθούμε με κάτι γευστικά  πολύ δημιουργικό.Σήμερα προτείνω μία συνταγή για άφρατα και νόστιμα κρουασάν που θα συνοδέψουν το κυριακάτικο πρωινό σας αλλά και για το κολατσιό κάθε στιγμής.
ΚΡΟΥΑΣΑΝ
 Μία συνταγή για άφρατα και νόστιμα κρουασάν που θα συνοδέψουν το κυριακάτικο πρωινό σας αλλά και για το κολατσιό κάθε στιγμής .θα χρειαστεί να φτιάξουμε πρώτα ένα...
χυλό 2 φακελάκια ξερής μαγιάς, 4 κουταλιές ζάχαρη, 3 κουταλιές αλεύρι και 300 γραμ. γάλα χλιαρό ανακατεύοντας τα σε ένα μπολ και αφήνοντας τα να φουσκώσουν για 15 λεπτά. Μέχρι τότε ετοιμάζουμε την ζύμη μας για την οποία θα χρειαστούμε 250 γραμ. γάλα φρέσκο χλιαρό, 2 φλιτζάνια του καφέ ηλιέλαιο, 3 αυγά, 1 κιλό αλεύρι μαλακό 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι. Τώρα σε ένα βαθύ μπολ χτυπάμε ελαφρά  τα αυγά, το λάδι και το γάλα και  προσθέτουμε τον φουσκωμένο χυλό. Δουλεύουμε το μείγμα με το χέρι μας μέχρι να αποκτήσει μια πλούσιας υφή κρέμας. Εδώ προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι και ενδιάμεσα το αλάτι ζυμώνοντας τα συνεχώς . Το ζύμωμα με το χέρι δίνει στην ζύμη μια ξεχωριστή υφή μιας και η θερμοκρασία του χεριού βοηθά στο σπάσιμο της γλουτένης και στην σωστή ανάπτυξη των ζυμομυκήτων της μαγιάς .Η ζύμη θα πρέπει να είναι μαλακιά και την αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου μια ώρα σε θερμοκρασία 22-27 βαθμούς. Επιλέγουμε την γέμιση που μπορεί να είναι μίγμα τυριών με χτυπημένο αυγό, κομματάκια ζαμπονάκι και κασεράκι, ψιλοκομμένα λουκανικάκια με γκούντα, ή ακόμη και μια μαρμέλαδα της αρεσκείας μας. Εδώ θα μας χρειαστούν και 200γρ μαργαρίνης για να αλείψουμε πλούσια τα ταψιά που θα ψήσουμε τα κρουασάν και ένα αυγό για το άλειμμα τους.Μοιράζουμε την ζύμη σε 6 μπάλες και ανοίγουμε το στρογγυλό φύλλο κόβοντας το τρίγωνα. Τοποθετούμε στο μεγάλο μέρος του τριγώνου τη γέμιση που επιλέξαμε και ρολάρουμε πιέζοντας λίγο στα πλάγια με τα δάχτυλα μας. Τα τοποθετούμε στο ταψί με την μύτη κάτω για να μην ανοίξουν Εδώ μπορούμε να τα βάλουμε και σε σακουλάκια  διατηρώντας τα στην κατάψυξη και να αποψύχουμε περνώντας στο επόμενο παρακάτω στάδιο. Αλείφουμε με αυγό και προσθέτουμε στο ταψί την υπόλοιπη  μαργαρίνη σε κομμάτια γιατί όσο πιο πολύ είναι η παρουσία της στο ταψί τόσο πιο αφράτο αποτέλεσμα έχουμε. Σουσάμι, μαυροκούκι, τριμμένη γραβιέρα, είναι επιθυμητά στην αλίμενη με αυγό επιφάνεια τους.Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνουμε  για 17 - 20 λεπτά.
Καλή σας απόλαυση!!!


 *Ο κ. Δημήτρης Μάντσιος είναι πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ημαθίας και ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου "Εσπερίδες" στη Νάουσα.
2o χιλ Νάουσας προς Σ.Σ.
Τ.Θ. 99 Τ.Κ 592 00 
Νάουσα Ημαθίας
τηλ 2332020250


fax  2332022212

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου