Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Γιώργος Παπαστάμκος: Δεν είναι η ώρα του «δ» (διάλογος, διαβούλευση, διαφωνία, διαξιφισμοί), αλλά του «α» (απόφαση, αγωνιστικότητα, αποτελεσματικότητα, ανταγωνιστικότητα)


Ανοιχτά ερωτήματα προς τον Ημαθιώτη ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Γιώργο Παπαστάμκο κάναμε χθες, με αφορμή τις εξαγγελίες Σαμαρά στη ΔΕΘ. Προς τιμήν του μας απάντησε και μάλιστα πολύ σύντομα. «Επειδή τα έπεα είναι -δυστυχώς συχνά- πτερόεντα και τα γραπτά μένουν», σχολιάζει ο καθηγητής.

Ερώτηση: Υπάρχει η δυνατότητα... επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου κατά τα λεγόμενα Σαμαρά; Ή είναι απλώς ένα πυροτέχνημα; Υπάρχουν ελπίδες να πετύχουμε κάτι από μια επαναδιαπραγμάτευση; Κι αν ναι, ποιοι νομίζει ότι είναι οι λόγοι που δεν το κάνει η κυβέρνηση Παπανδρέου;
Απάντηση: Ζητούμενο είναι η οικονομική σωτηρία της Ελλάδος μέσω διαπραγματεύσεων ή επαναδιαπραγματεύσεων που είναι πράξεις κρινόμενες σε συγκεκριμένο πολιτικό χρόνο και υπό τις κατάλληλες συνθήκες και περιστάσεις. Προϋπόθεση για τη σωτηρία είναι, πρωτίστως, η ανασυγκρότηση του παραγωγικού δυναμικού της χώρας μας. Αυτός είναι ο μεγάλος αδιαπραγμάτευτος στόχος. Η διάσωση της ελληνικής οικονομίας είναι αναμφίβολα δική μας εθνική υπόθεση. Όμως, η ταχύτητα με την οποία τρέχει το ελληνικό σύστημα διακυβέρνησης είναι αυτή των σημειακών διευθετήσεων με επιπτώσεις επί δικαίων και αδίκων και όχι των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Η Πατρίδα μας χρειάζεται ένα εθνικό πρόγραμμα συνολικής ανασυγκρότησης και δράσης, με τη μέγιστη δυνατή πολιτική και κοινωνική συμφωνία. Μία πολυετή αναπτυξιακή ατζέντα, με έμφαση σε τομείς με ορατή και μετρήσιμη προστιθέμενη αξία. Απαιτείται η έξοδος από την κρίση πολιτικής αξιοπιστίας του οικονομικού μας συστήματος δράσης με υπερκαινοτόμες θεσμικές, οργανωτικές και διαρθρωτικές παρεμβάσεις. Δεν είναι η ώρα για συνεχή χρήση του γράμματος «δ» της αλφαβήτου (διάλογος, διαβούλευση, διαφωνία, διαξιφισμοί). Είναι η ώρα του «α» (απόφαση, αγωνιστικότητα, αποτελεσματικότητα, ανταγωνιστικότητα). Ο οικονομικός χρόνος είναι πιεστικός. Βρίσκεται σε σχέση ευθέως ανάλογη με τη σοβαρότητα και αποφασιστικότητα του εγχειρήματος ανάκαμψης.
Η ανακολουθία μεταξύ προεκλογικών εξαγγελιών και μεταγενέστερης κυβερνητικής πολιτικής είναι, δυστυχώς, σύνηθες φαινόμενο στα ελληνικά πολιτικά πράγματα. Τελευταίο και ηχηρό δείγμα αυτής της ανακολουθίας ήταν το "λεφτά υπάρχουν".
Ως προς τον πυρήνα του ερωτήματός σας: ως πολιτικοί κρινόμαστε καθημερινά, όπως θα κριθεί και ο Πρόεδρος της Ν.Δ. από το εκλογικό σώμα και την ιστορική μνήμη, εάν -φευ- αθετηθούν οι δεσμεύσεις. Σε μία τέτοια -απευκταία- περίπτωση, δεν θα κρινόταν η πολιτική αξιοπιστία της Ν.Δ., αλλά η ίδια η σωτηρία της Πατρίδας μας.

- Υπάρχουν λύσεις για την Ελλάδα εκτός μνημονίου και εκτός Ε.Ε.;
- Κατ’ αρχάς θα ήθελα να επισημάνω ότι θέτετε στην ίδια ζυγαριά την κορυφαία επιλογή στρατηγικού χαρακτήρα προσχώρησης της χώρας μας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες και ακολούθως στην Ευρωπαϊκή Ένωση (δικαιωθείσα ιστορικά επιλογή του ιδρυτή της παράταξής μας, του Κωνσταντίνου Καραμανλή) με την εντός ή εκτός μνημονίου λύση του προβλήματος χρέους της χώρας μας. Αυτό που προέχει είναι η εθνική προσπάθεια να βγούμε από την κρίση με τους όρους που έχουν αμφοτέρωθεν προσδιορισθεί ή θα επαναπροσδιορισθούν. Όσοι αναζητούν λύσεις εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου, δεν έχουν επίγνωση των επιπτώσεων, που θα είχε μία τέτοια έκβαση τόσο για τους Έλληνες πολίτες όσο κυρίως για την ίδια τη χώρα. Ζητήματα που άπτονται καίριων στρατηγικών συμφερόντων της χώρας μας, δεν μπορούν να συζητώνται με όρους ψευδοϊδεολογημάτων και ιδεοληψιών. Η Ελλάς είναι κράτος μέλος της Ε.Ε. και δεν βλέπω λύση εκτός του ευρωπαϊκού πλαισίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου