Σε δέκα περίπου μέρες θα ολοκληρωθεί η συγκομιδή και η παράδοση του συμπύρηνου ροδάκινου στα κονσερβοποιεία. Παρά τις αρχικές προβλέψεις ότι φέτος θα έχουμε μειωμένη παραγωγή κατά 12,5 % σε σχέση με την περσινή, τελικά η μείωση μάλλον θα είναι μεγαλύτερη και αναμένεται η συνολική παραγωγή να είναι λιγότερη από...
350.000 τόνους. Η τιμή για το ροδάκινο πρώτης ποιότητας έφτασε στα 25 λεπτά το κιλό, που είναι αυξημένη σε σχέση με την περσινή κατά 25%. Για τα δεύτερης ποιότητας ροδάκινα που πάνε για χυμοποίηση η τιμή διαμορφώθηκε στα 15 λεπτά το κιλό, που είναι και αυτή αυξημένη σε σχέση με την περσινή που ήταν 12 λεπτά. Φέτος αναμένεται να έχουμε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής που θα αξιοποιηθεί για κομπόστα σε σχέση με πέρσι που είχαμε τα προβλήματα με την απεργία των μεταφορέων. Θυμίζουμε ότι το 2010 η παραγωγή συμπύρηνων ροδάκινων στη χώρα μας ανήλθε στους 400.000 τόνους και απορροφήθηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου από τη βιομηχανία. Η κονσερβοποιία απορρόφησε περίπου 250.000 τονους συμπύρηνα ροδάκινα, 90.000 τονους περίπου οδηγήθηκαν στη χυμοποίηση άμεσα και 30.000 τόνοι έμμεσα (από την κονσερβοποιία μετά τη διαλογή ως β’ ποιότητας και άρα ακατάλληλο για κομπόστα) και 30.000 τόνοι περίπου πήγαν για κατάψυξη.
Πάντως αν και η χρονιά αναμένεται καλή υπάρχουν προβλήματα και στη μεταποίηση και για στους ροδακινοπαραγωγούς.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ΕΚΕ Κώστας Αποστόλου «ενώ η αγορά της κομπόστας κινείται ανοδικά, έχουμε σημαντικά αυξημένο κόστος παραγωγής. Εκτός από την πρώτη ύλη που μετέχει σε ποσοστό 30% της αξίας του κόστους παραγωγής, είχαμε σημαντικές αυξήσεις στους άλλους συντελεστές. Για παράδειγμα στο κουτί είχαμε μια αύξηση της τάξης 12%. Εκεί όμως που είχαμε θεαματική αύξηση ήταν στην τιμή της ζάχαρης που σχεδόν διπλασιάστηκε η τιμή της. Αυτό αυξάνει το κόστος παραγωγής της κομπόστας κατά 2 - 2,5 ευρώ το χαρτοκιβώτιο. Πάντως ελπίζουμε να εξελιχθεί σε καλή χρονιά για τους μεταποιητές».
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ΕΚΕ Κώστας Αποστόλου «ενώ η αγορά της κομπόστας κινείται ανοδικά, έχουμε σημαντικά αυξημένο κόστος παραγωγής. Εκτός από την πρώτη ύλη που μετέχει σε ποσοστό 30% της αξίας του κόστους παραγωγής, είχαμε σημαντικές αυξήσεις στους άλλους συντελεστές. Για παράδειγμα στο κουτί είχαμε μια αύξηση της τάξης 12%. Εκεί όμως που είχαμε θεαματική αύξηση ήταν στην τιμή της ζάχαρης που σχεδόν διπλασιάστηκε η τιμή της. Αυτό αυξάνει το κόστος παραγωγής της κομπόστας κατά 2 - 2,5 ευρώ το χαρτοκιβώτιο. Πάντως ελπίζουμε να εξελιχθεί σε καλή χρονιά για τους μεταποιητές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου