Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Είδος... προς εξαφάνιση ο έλληνας τουρίστας στη Βόρεια Ελλάδα!!

Με αρνητικό πρόσημο εκτιμούν πως θα κλείσει η φετινή χρονιά οι φορείς του τουρισμού της Βόρειας Ελλάδας καθώς, παρότι αυξάνεται η εισροή ξένων τουριστών, η μείωση της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων τούς οδηγεί να είναι πιο φειδωλοί στα έξοδά τους, έχοντας περιορίσει σημαντικά τις εξορμήσεις τους καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.
Μοναδική "αχτίδα φωτός" είναι η ευρύτερη περιοχή της Πιερίας, καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων του νομού Γιώργο Μπούρο δεν αποκλείεται η φετινή θερινή σεζόν να ...

κλείσει θετικά, έστω και σε μονοψήφιο ποσοστό.
Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, οι τουριστικοί φορείς εκτιμούν ότι η σημαντική πτώση της ελληνικής αγοράς δεν θα καταφέρει τελικά να ισοσκελίσει την αύξηση της εισροής των ξένων τουριστών. Οι τελευταίοι έρχονται στη χώρα μας με αξιώσεις, να γεμίσουν τις… μπαταρίες τους και να δροσιστούν στα πεντακάθαρα νερά των ελληνικών θαλασσών. Για την εξυπηρέτηση στη χώρα μας λένε τα καλύτερα, ενώ ίδια είναι και η πεποίθησή τους σε ό,τι αφορά το κόστος που καλούνται να καταβάλουν για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών που απολαμβάνουν.
"Ευτυχώς, οι ξένοι που ανακάλυψαν τις ομορφιές της χώρα μας έρχονται και ξαναέρχονται, φέρνοντας κάθε χρόνο μαζί τους και φίλους ή συγγενείς τους, που πρέπει, κατά την άποψή τους, να ζήσουν το καλοκαίρι στην Ελλάδα", λένε αρμόδιοι φορείς του τουριστικού κλάδου.

Καβάλα
Με τη φράση "ανοίγουμε τα καταλύματά μας λόγω των ξένων- βαλκάνιων και γερμανών- τουριστών", ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Καβάλας, Αποστόλης Αθιανάς, περιέγραψε τη φετινή τουριστική σεζόν στην περιοχή. Ο κ. Αθιανάς συμμερίζεται την άποψη άλλων επαγγελματιών του χώρου ότι η αύξηση των ξένων στην περιοχή δεν θα κατορθώσει να περιορίσει τη "ζημιά", που αναγκαστικά θα υποστούν οι άνθρωποι του τουριστικού κλάδου ως αποτέλεσμα της σημαντικής κάμψης (ως και 40%) στην εισροή των ελλήνων επισκεπτών.
Σέρβοι και Βούλγαροι, ωστόσο, επιλέγουν και φέτος την Ελλάδα και την Καβάλα για τα καλοκαιρινά τους μπάνια, αφού το ποσοστό τους καταγράφεται αυξημένο κατά 20% σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ στο 10% είναι η αύξηση του αριθμού των γερμανών τουριστών στην περιοχή.

Θράκη
Αρνητικό πρόσημο για τη φετινή θερινή σεζόν αναμένει και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θράκης, Κώστας Χατζηκωνσταντίνου, υπογραμμίζοντας εκ νέου την ανάγκη να λυθούν τα γραφειοκρατικά προβλήματα που παρατηρούνται εδώ και πολλά χρόνια σχετικά με την έκδοση βίζας.
"Απορώ πώς δεν κατανοούν οι αρμόδιοι ότι οι καθυστερήσεις και οι εξονυχιστικοί έλεγχοι που γίνονται κρατούν μακριά από τη χώρα μας χιλιάδες επισκέπτες, που είναι πρόθυμοι να γνωρίσουν την Ελλάδα, ακόμα και σε επιχειρηματικό επίπεδο", λέει ο κ. Χατζηκωνσταντίνου. Αναφορικά με την τουριστική κίνηση, σημείωσε ότι παρατηρείται αύξηση Βούλγαρων και Ρουμάνων στην περιοχή ώς και 20% έναντι της περσινής χρονιάς, άνοδος των επισκεπτών από Τουρκία μέχρι και 10% και πτώση άνω του 30% από έλληνες τουρίστες.


Χαλκιδική: Επέλαση Ρώσων και Ουκρανών

Ρώσοι και Ουκρανοί πλημμυρίζουν τη Χαλκιδική το τρέχον διάστημα, με τους πρώτους να καταγράφονται περισσότεροι ώς και 20%, έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου και τους δεύτερους να είναι διπλάσιοι σε αριθμό σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γρηγόρη Τάσιο.
Βέβαια, τον Αύγουστο μπορεί να παρατηρείται ανάσχεση των κρατήσεών τους, αλλά, "ευτυχώς", όπως λέει ο κ. Τάσιος, "η Χαλκιδική θα παραμείνει ζωντανή, λόγω των ελλήνων τουριστών, οι οποίοι μέχρι και τις 15 Ιουλίου ήταν λιγότεροι ώς και 20%, συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο".
Μέχρι τις 15 Ιουλίου παρατηρούνταν μέση πληρότητα ώς και 90% στα ξενοδοχεία μέχρι 70 δωμάτια, ενώ στα καταλύματα με μικρότερη χωρητικότητα αυτή δεν ξεπερνούσε το 60%. Από τις 15 Ιουλίου και μετά η μέση πληρότητα κατά τον κ. Τάσιο θα φθάνει το 70%, ενώ για τον Σεπτέμβριο τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά, με ανοδική κατεύθυνση.
Ωστόσο, ο ίδιος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι "όλα μπορεί να τιναχτούν στον αέρα, εάν οι κινητοποιήσεις σε μέσα μεταφοράς οξυνθούν".
Η Χαλκιδική είναι χερσαίος προορισμός και γι' αυτό σημαντικό ρόλο παίζουν οι εκδρομείς της τελευταίας στιγμής, στους οποίους ο κ. Τάσιος υπενθυμίζει πως το μόνο που θα πρέπει να κάνουν είναι να επιλέξουν την περιοχή και είναι σίγουρο ότι θα βρουν έναν καλό κατάλυμα, με την τιμή του δίκλινου -με πρωινό- να κυμαίνεται από 50 ευρώ έως και 100 ευρώ, ανάλογα με τα γούστα τους και τις απαιτήσεις τους.
Εξάλλου, η Ένωση Ξενοδόχων Χαλκιδικής έχει ξεκινήσει στενή συνεργασία με την Turkish Air, προκειμένου να γίνει ακόμα πιο γνωστή η Χαλκιδική σε τουρίστες από Ιράν, Κίνα και Ινδία.
Στο πλαίσιο, μάλιστα, των προσπαθειών για περαιτέρω τόνωση της τουριστικής κίνησης, έχει τεθεί εκ νέου σε γραμμή εκκίνησης ο Οργανισμός Τουριστικής Προβολής και Μάρκετιγκ Χαλκιδικής, με στόχο -μεταξύ άλλων- τη διοργάνωση εκδηλώσεων για την καλύτερη διαφήμισή του, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και εκτός ελληνικών συνόρων.
Για το σύνολο της θερινής σεζόν, ο κ. Τάσιος περιμένει και αυτός αρνητικό πρόσημο στον τουρισμό στην περιοχή, ως αποτέλεσμα της μειωμένης κίνησης από την ελληνική αγορά.


Θετικό πρόσημο στην Πιερία

Μπορεί οι αρχικές εκτιμήσεις να μιλούσαν για άνοδο της τουριστικής κίνησης φέτος στην Πιερία ώς και 20%, αλλά η σημαντική πτώση της εισροής επισκεπτών από την ελληνική αγορά αποδυναμώνει την αρχική αισιοδοξία και περιορίζει το ποσοστό "μπορεί και στο 10%, αν όχι ελαφρά χαμηλότερα", όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Πιερίας Γιώργος Μπούρος.
Κατά τον ίδιο, οι τουρίστες από τη Βουλγαρία και την ΠΓΔΜ καταγράφονται ώς και 20% περισσότεροι φέτος έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, ενώ οι ρώσοι επισκέπτες βρίσκονται στο +30%, αποτελώντας μάλιστα και τους μοναδικούς που "ξοδεύουν στα μαγαζιά και τις ταβέρνες".
Η εισροή τουριστών από την αγορά της Γερμανίας καταγράφεται επίσης αυξημένη έως και 10% και από τη Σλοβακία η τουριστική κίνηση βρίσκεται στο +5%. Σταθεροποιητικές τάσεις εμφανίζουν οι αγορές της Πολωνίας, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας και της Τσεχίας.


http://makthes.gr/news/economy/78090/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου