Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Οικoνομική αιμορραγία προς τη Βουλγαρία.800 ελληνικές επιχειρήσεις μεταφέρθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2011!


Οκτακόσιες επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων καταχωρίστηκαν στο Εμπορικό Μητρώο της Βουλγαρίας το πρώτο εξάμηνο του 2011! Μέχρι το τέλος του έτους μάλιστα οι εκτιμήσεις των αρμοδίων αναφέρουν ότι αναμένεται η σύσταση ισάριθμων εταιριών από Ελληνες.Τα στοιχεία αυτά αποκαλύπτονται σε έκθεση για τις «οικονομικές εξελίξεις στη Βουλγαρία και την πορεία των οικονομικών και...
εμπορικών σχέσεων Ελλάδας - Βουλγαρίας κατά το 2010», την οποία κατέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Σωκράτης Ξυνίδης, στη Βουλή, στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΛΑΟΣ, Ηλία Πολατίδη, για τη ροή των ελληνικών επιχειρήσεων από τις Σέρρες προς τη Βουλγαρία.Σαφή στοιχεία δεν υπάρχουν για την επιχειρηματική αιμορραγία της Ελλάδας, όμως είναι εμφανές ότι το κύμα φυγής, που είχε κορυφωθεί πέρσι, δεν έχει ανακοπεί πλήρως.Η έκθεση που κοινοποίησε ο κ. Ξυνίδης είναι του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στη Σόφια. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά στην έκθεση ότι οι περισσότερες από τις νεοσύστατες εταιρίες αμιγώς ελληνικών συμφερόντων στη Βουλγαρία ιδρύθηκαν με μοναδικό σκοπό την αγορά ακινήτου ή αυτοκινήτου κι όχι απαραίτητα με σκοπό τη μετεγκατάσταση της παραγωγικής δραστηριότητάς τους.
Στοιχεία
Από την έκθεση προκύπτει ότι «οι εγγεγραμμένες στο Εμπορικό Μητρώο της Βουλγαρίας εταιρίες με ελληνική συμμετοχή από 5% έως 100% αριθμούν περί τις 4.100. Από αυτές ενεργές υπολογίζονται οι 600 με 650. Σύμφωνα δε με πρόσφατα στατιστικά στοιχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Εσόδων της Βουλγαρίας, ο αριθμός των επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων που υπέβαλαν φορολογική δήλωση το 2010 ήταν 2.072, δηλαδή τρεις φορές μεγαλύτερος σε σύγκριση με το 2006. Μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2011, καταχωρίστηκαν στο Εμπορικό Μητρώο περί τις 800 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις μέχρι τέλους του 2011 αναμένεται η σύσταση ισάριθμων εταιριών από Ελληνες».
Οι περισσότερες από τις νεοσύστατες εταιρίες (συγκεκριμένα 800 ή 38% του συνόλου των αμιγώς ελληνικών συμφερόντων επιχειρήσεων στη Βουλγαρία) είναι εγκατεστημένες κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, στη Σόφια και τη Φιλιππούπολη. Στην έκθεση αποτυπώνονται και «εκτιμήσεις από βουλγαρικής πλευράς ότι οι κυριότεροι λόγοι της αυξημένης προτίμησης της Βουλγαρίας ως επενδυτικού προορισμού, εκ μέρους ελληνικών αλλά και ρουμανικών επιχειρήσεων, είναι η χαμηλή φορολογία, το φτηνότερο εργατικό κόστος, τα χαμηλότερα ενοίκια, οι μεταφορικές υπηρεσίες και το σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον της χώρας».
Σέρρες
Σύμφωνα με εκπροσώπους του Επιμελητηρίου Σερρών, επίσημα στοιχεία για εταιρίες που μεταφέρουν τις παραγωγικές δραστηριότητές τους από την περιοχή στη Βουλγαρία δεν υπάρχουν, επειδή δεν είναι υποχρεωτική η ενημέρωση.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Αρης Δρογαλάς, τόνισε ότι «το ρεύμα του παρελθόντος δεν υπάρχει σήμερα. Μόνο φήμες υπάρχουν για επικείμενη φυγή μεγάλων εταιριών. Ορισμένες εταιρίες κλείνουν εντελώς τις δραστηριότητές τους στην Ελλάδα και μετακινούνται εξολοκλήρου στη Βουλγαρία. Αλλες μεταφέρουν μια γραμμή της παραγωγής τους εκεί. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα ανεργίας, αλλά τελευταία παρατηρούμε σταθεροποίηση στο άνοιγμα και το κλείσιμο των επιχειρήσεων στο νομό. Το διάστημα Νοέμβριος 2010 - Φεβρουάριος 2011 ήταν πολύ περισσότερες οι επιχειρήσεις που έκλειναν στις Σέρρες. Στο αμέσως επόμενο τετράμηνο έχουμε εξισορρόπηση. Οσες κλείνουν άλλες τόσες ανοίγουν».
Ο κ. Πολατίδης προειδοποίησε ότι συνεχώς μετακομίζουν επιχειρήσεις στη Βουλγαρία μεταφέροντας παραγωγικές τους δραστηριότητες εκεί, για να πωλούν στη συνέχεια τα προϊόντα τους στην Ελλάδα. Οπως είπε, η ανεργία στις Σέρρες φτάνει το 35%, ενώ χαρακτήρισε εφιαλτική την κατάσταση για τους τομείς της μεταποίησης, της ένδυσης, της υπόδησης και άλλους τομείς σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα.
Θεσσαλονίκη
Το ότι κλείνει μια επιχείρηση, ειδικά σε καιρό κρίσης, δε σημαίνει ότι μετακινείται στη Βουλγαρία. Ομως η γειτονική χώρα φαίνεται να παραμένει ελκυστική για μια σειρά επιχειρηματιών. Η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας σε θέματα περιβάλλοντος, ενέργειας και φυσικών πόρων και πρώην αντινομάρχης Θεσσαλονίκης, Ιωάννα Τζάκη, επισήμανε ότι «ακόμη φεύγουν επιχειρήσεις από τη Θεσσαλονίκη για τη Βουλγαρία. Το τελευταίο διάστημα είχαμε έξαρση. Το 99% κλείνουν εδώ και ανοίγουν εκεί. Είναι λογικό αποτέλεσμα των πολλών "λουκέτων" σε καταστήματα. Δεν υπάρχουν παραγγελίες από τα καταστήματα, που είναι και οι πελάτες των παραγωγικών μονάδων».
Τα αίτια...
Οι λόγοι της μετακόμισης, πέρα από την κρίση, σύμφωνα με την κ. Τζάκη είναι:
1. Φτηνά εργατικά χέρια και μειωμένο κόστος παραγωγής.
2. Γραφειοκρατία. Παρότι μειώθηκε μετά το 2006 κι αντί ο επιχειρηματίας να συναλλάσσεται με τέσσερις υπηρεσίες συναλλασσόταν με μία, εξακολουθεί να παραμένει «αγκάθι». Επιδείνωσε τα πράγματα ο «Καλλικράτης», ενώ τα δικαιολογητικά εξακολουθούν να είναι πολλά.
3. Πολλές επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης ήταν εγκατεστημένες σε περιοχές όπου δε θα έπρεπε να είναι και λόγω ασυμβατότητας δεν μπορούσαν να πάρουν άδεια λειτουργίας. Η άδεια ήταν υποχρεωτική για να μπουν σε προγράμματα χρηματοδότησης...
...και ο μύθος
Αναφερόμενος στις αιτίες της μετακίνησης ελληνικών επιχειρήσεων στη Βουλγαρία ο κ. Ξυνίδης χαρακτήρισε «μύθο» το θέμα της φορολόγησης, καθώς, όπως είπε, το ποσοστό στη Βουλγαρία είναι 20% και στην Ελλάδα 24%.
Ως «πλεονεκτήματα» της Βουλγαρίας ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε τα μεροκάματα και το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών. Στα «μειονεκτήματα» της γείτονος ενέταξε την ελλιπή υποστήριξη του τραπεζικού συστήματος και τα κυκλώματα εκβιασμού. «Στη Βουλγαρία ο βασικός μισθός είναι 123 ευρώ και στο δημόσιο τομέα είναι κοντά στα 400 ευρώ. Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να γίνουμε Βουλγαρία ούτε ως προς τη φορολόγηση ούτε ως προς τα μεροκάματα, αλλά ούτε και FYROM», είπε ο κ. Ξυνίδης. Για την ανάσχεση της ροής ελληνικών επιχειρήσεων προς τη Βουλγαρία ο ίδιος τόνισε πως πρέπει να ακολουθηθεί νέο μοντέλο στήριξής τους, ενώ συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα «θα πρέπει να δει τα ζητήματα της φοροδιαφυγής κάποιων, που παίρνουν πολυτελή αυτοκίνητα και με το πρόσχημα κάποιας βουλγάρικης εταιρίας τα κυκλοφορούν στην Ελλάδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου