Σάββατο 23 Απριλίου 2011

Απάντηση στην Ελευθεροτυπία για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.Γράφει η κ. Ελευθερία Σιλιγκούνα

Άκουσα με αποτροπιασμό προχθές στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ τη βόμβα πονηρίας, επιθετικότητας και διαστρέβλωσης σχετικά με τη ΔΕΗ και τις περίφημες επιχορηγήσεις. Αλλά, σκέφτηκα ότι, "εντάξει, τηλεόραση είναι, πιόνια είναι, εντεταλμένοι είναι, πληρωμένοι δολοφόνοι είναι" και απλώς άλλαξα κανάλι. Όμως, όταν διάβασα στην Ελευθεροτυπία άρθρο άκρως ψευδές, επικίνδυνα και πονηρά μελαγχολικό ως προς το "τι θα γίνει επιτέλους ρε παιδιά με αυτό το κωλοχανείο που λέγεται ΔΕΗ;", τότε είπα ότι χάλασαν και οι υποτιθέμενοι ταγοί του ρεπορτάζ και της αλήθειας, δηλαδή οι ρεπόρτερ των εντύπων και ένιωσα επιτακτική την ανάγκη να απαντήσω στον αρθρογράφο και σας το κοινοποιώ.

"Κύριε Γιάννη Παντελάκη

διάβασα μόλις το άρθρο σας για τη ΔΕΗ στην Ελευθεροτυπία του Σαββάτου. Να σας συστηθώ, είμαι 29 ετών και κόρη πρώην εργαζομένου στη ΔΕΗ. Μάλιστα ο πατέρας μου ήταν αιρετός συνδικαλιστής στην Ημαθία, πρόεδρος της ΕΤΕ ΔΕΗ για πολλά χρόνια. Τις τελευταίες ημέρες ακούω εντονότατα την επίθεση στους συνδικαλιστές γενικά, αλλά και της ΔΕΗ συγκεκριμένα και προσπαθώ να βρω στα 29 χρόνια της εξαιρετικά μετρημένης ζωής μας αυτή τη χλιδή που περιγράφετε, αλλά το πρόβλημά μου είναι ότι δεν μπορώ να ταυτιστώ με τίποτε από αυτά τα δαιμονοποιημένα που παρουσιάζετε τεχνηέντως εσείς τα Μέσα Μαζικής Εξάσκησης Επιρροής και Επίδειξης Δύναμης. Προσπαθώ να κατανοήσω γιατί, αντί να καταδείξετε μια υπάρχουσα νοσηρότητα, αυτή των συγκεκριμένων διεφθαρμένων ανώτερων συνδικαλιστών, πολιτικών, διευθυντών (και πάει λέγοντας), αντίθετα εσείς προτιμάτε κάτι που ακόμη και ένας πρωτοετής φοιτητής ψυχολογίας θα καταλάβαινε ως εσφαλμένο: ΠΡΟΒΑΙΝΕΤΕ ΣΕ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΑΦΑΙΡΕΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΕΥΣΗ, υβρίζετε και αχρηστεύετε έναν ολόκληρο κλάδο, αλλά και το συνδικαλιστικό-εργατικό κίνημα εν γένει. Και το κάνετε αυτό τόσο μεθοδευμένα και τακτικά, ώστε να γίνει εξαρτημένο αντανακλαστικό στο νεο-έλληνα, όποτε ακούει τη λέξη "συνδικαλιστής" να ετοιμάζεται να φτύσει. 
Ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους όμως, δεν τα πιστεύετε όλα αυτά που λέτε: απλώς τα αφεντικά σας σας έχουν αναθέσει να στρέψετε την κοινή γνώμη εναντίον όλων όσοι θα εναντιωθούν στις τυχόν αποκρατικοποιήσεις. Άλλωστε είναι κατανοητή η δυσχέρειά σας: το "μαγαζί" (βλέπε, Ελλάδα) δεν πάει και τόσο καλά και συνεπώς πρέπει να ξεπουλήσουμε σιγά-σιγά στους δανειστές μας. Όμως πρώτα πρέπει να βγάλουμε off τις δυνάμεις αντίστασης, τούτο εστίν, τους συνδικαλιστές. Πως το κάνουμε αυτό;
Πρώτα παίρνουμε ως δείγμα του τι εστίν Έλληνας συνδικαλιστής ΜΟΝΟΝ τους διεφθαρμένους ανώτερους συνδικαλιστές και τους παρουσιάζουμε γενικευμένα ως νόρμα, δείχνουμε δηλαδή στον εξαθλιωμένο και οργισμένο λαό ότι "έλα, μωρέ, κάπως έτσι είναι όλοι τους.....". Δεύτερον, διαστρεβλώνουμε κατά το δοκούν δεδομένα του παρελθόντος, ώστε να προκαλέσουμε την κοινωνική αυτοματοποίηση (ήγουν, να στρέψουμε τον ένα κλάδο εναντίον του άλλου). Τέτοιο είναι το ψέμα με τις "επιχορηγήσεις" (ακούει επιχορηγήσεις ο Έλληνας και αντανακλαστικά πιάνει το γκαζάκι που φτιάχνει τον ελληνικό καφέ...... ). Αντί λοιπόν να πείτε την αλήθεια, ότι δηλαδή από τους εργαζομένους παρακρατούσε η ΔΕΗ από το εισόδημά τους μηνιαίως ένα ποσό εν είδει εισφοράς προς τη ΓΕΝΟΠ, όπως συμβαίνει σε όλα τα σωματεία, και το οποίο η ΔΕΗ ήταν υποχρεωμένη να το αποδώσει στη ΓΕΝΟΠ. διότι σε διαφορετική περίπτωση θα παρακρατούσε παράνομα χρήματα που δεν της ανήκαν, προτιμάτε να το αποκρύπτετε και να λέτε μόνο αόριστα ότι "δίνονται επιχορηγήσεις". Τώρα, το από ποιον και γιατί δίνονται, δε συμφέρει και τόσο τα αφεντικά-εντολείς σας να το φανερώσετε... Επίσης από όσο ξέρω, όταν η ΓΕΝΟΠ υπέγραφε συλλογική σύμβαση οικονομικού περιεχομένου, τότε γινόταν παρακράτηση από τους εργαζομένους το 1 τοις χιλίοις και το οποίο επίσης αποδίδονταν στη ΓΕΝΟΠ. Αυτή είναι η περίφημη επιχορήγηση!

Έτσι, με αυτά τα απλά βήματα έχετε προετοιμάσει το έδαφος για το ξεπούλημα. Η ΔΕΗ -και η όποια ΔΕΗ- θα πουληθεί σε τιμή ευκαιρίας. Το φτωχό μας κράτος θα γίνει ακόμη φτωχότερο. Απλώς, το κράτος στέρεψε. Στέρεψε και από χρήματα, στέρεψε και από έγκριτους, ενσυνείδητους ρεπόρτερ, των οποίων η πρωταρχική ιδιότητα είναι αυτή του ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ. Το δυστύχημα, κύριε Παντελάκη, είναι ότι τη στιγμή που οι πολιτικοί έπαψαν να είναι λειτουργοί και έγιναν επαγγελματίες και την ίδια στιγμή που οι ρεπόρτερ έπαψαν να είναι αυτεπάγγελτοι μηχανισμοί αλήθειας και εξισορρόπησης, την ίδια στιγμή φτώχυνε το Κράτος μας. Και θα συνεχίσει να είναι φτωχό, όχι μόνο γιατί θα του πουλήσετε την περιουσία του, αλλά γιατί θα έχετε στερήσει από τον ελληνικό λαό την δυνατότητα να γνωρίζει την αλήθεια."

3 σχόλια:

  1. Mπραβο Ελευθερια καλα του τα εγραψες.Συγχαρητηρια για τον τροπο που γραφεις και σκεφτεσαι.Γιαννης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΛΑ ΤΑ ΛΕΣ. ΠΑΛΙΑ ΗΤΑΝ Ο ΟΤΕ ΤΩΡΑ Η ΔΕΗ. ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΧΤΥΠΑΝΕ ΤΟ ΣΥΝΔΙΑΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ. ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΟ ΟΠΛΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ. Η ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ ΤΕΤΟΙΑ ΘΕΛΕΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ. ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΞΕΧΝΑΜΕ ΞΥΛΩΝΟΥΝ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΒΑΘΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΝΕ ΜΕΡΙΚΟΙ. ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΔΕΝ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το μπραβο ειναι λιγο.Ευτυχωs υπαρχουν και νεα παιδια που μπορουν και αντιλαμβανονται την σκληρη αληθεια.Γιαννηs-Θεσ\νικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή