Τρίτη 17 Μαΐου 2011

«ΔΗΜΟΣ ΗΡΩΙΚΗΣ ΠΟΛΗΣ ΝΑΟΥΣΑΣ»: ΚΑΘΙΕΡΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΥΠΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ

Σημείωση blog: Παραθέτουμε το δελτίο τύπου της δημοτικής αρχής της Νάουσας, αναφορικά με το ζήτημα της καθιέρωσης του τίτλου "Ηρωική Πόλη" στο νέο μας δήμο, με μια και μόνο επισήμανση. Ας μην αρχίσει μια ...κολοκυθιά για το ποιος πρέπει να δρέψει τις δάφνες του ονόματος ( δήμαρχος, βουλευτές κ.α) αλλά ας κάνουν κάτι όλοι τους για να συνεχίσει να υπάρχει η πόλη. Γιατί καλές οι δάφνες, αλλά δεν τρώγονται κύριοι. Για να πούμε όμως και του...δημάρχου το δίκαιο, ο πρώτος που ξεκίνησε τη διαδικασία  ήταν ο Καραμπατζός με τις επιστολές που έστειλε πέρσι και ο Τόλκας πίεσε σε αυτή την κατεύθυνση. 
 Ο τίτλος «Δήμος Ηρωικής Πόλεως Νάουσας» καθιερώνεται με τροπολογία του νόμου 3852/2010 («Πρόγραμμα Καλλικράτης») που έχει κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή από το Υπουργείο Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Συγκεκριμένα στο άρθρο 1, παρ. 2, 16Α.3 του νόμου 3852/2010 που αφορά τη σύσταση του Δήμου, η αρχική ονομασία «Δήμος Νάουσας» αντικαθίσταται και συμπληρώνεται ως «Δήμος Ηρωικής Πόλης Νάουσας.
Το σχετικό αίτημα είχε υποβληθεί στις 17 Μαΐου 2010 από τον Δήμαρχο κ. Αναστάσιο
Καραμπατζό στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούση και τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικο, στο πλαίσιο της διαβούλευσης του νομοσχεδίου για τον «Καλλικράτη» και πριν την ψήφισή του (βλ. επιστολή, αρ.πρ.3101/17-5-2010), με την οποία ζητούσε να εφαρμοστεί ό,τι ισχύει και για το Δήμο Ιερής Πόλης Μεσολογγίου. Μετά την ψήφιση του «Καλλικράτη» (ΦΕΚ αρ.φυλ.87/7-6-2010) και επειδή δεν υπήρχε ολοκληρωμένος τίτλος, το ίδιο αίτημα υποβλήθηκε εκ νέου από τον κ. Καραμπατζό προς τους βουλευτές του Νομού Ημαθίας κ.κ. Τ. Σιδηρόπουλο, Α. Τόλκα,  Αθ. Γικόνογλου και Μ. Χαλκίδη στις 16 Δεκεμβρίου 2010 (βλ. επιστολή, αρ.πρ.8559/16-12-2010), από τους οποίους ζητήθηκε να προωθήσουν και να στηρίξουν τη σχετική νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή.
Ο Δήμαρχος Νάουσας κ. Αν. Καραμπατζός δήλωσε: «Με την τροπολογία που έχει κατατεθεί, αναγνωρίζεται από την Ελληνική Βουλή ο ξεχωριστός τίτλος “Δήμος Ηρωικής Πόλης Νάουσας” και ικανοποιείται το αίτημα το οποίο έγκαιρα υποβάλλαμε στο Υπουργείο Εσωτερικών, την Ελληνική Βουλή και τους Βουλευτές του Νομού. Θέλω να τονίσω ότι, είναι η πρώτη φορά που θεσμοθετείται από την Ελληνική Βουλή αυτός ο ιστορικός τίτλος για το Δήμο μας, γιατί δεν υπήρχε στον προηγούμενο Νόμο 2539/1997 του «Καποδίστρια», και έτσι μέχρι σήμερα η μόνη επίσημη αναγνώριση από την Πολιτεία ήταν το Βασιλικό Διάταγμα του 1955.
Αυτή λοιπόν η παράλειψη αποκαθίσταται από την Ελληνική Βουλή με την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας για νέο διευρυμένο «Καλλικρατικό» Δήμο Νάουσας. Ταυτόχρονα είναι και μία πολύ σημαντική πράξη αναγνώρισης από την Πολιτεία της μεγάλης θυσίας και του ηρωισμού των Ναουσαίων για την ελευθερία, αφού ο τίτλος «Ηρωική Πόλη» είναι μοναδικός για πόλη της χώρας μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου