Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ημαθίας για τον αντιγριπικό εμβολιασμό


 Aντιγριπικός εμβολιασμός περιόδου 2024-2025


1.     Τι ισχύει με την συνταγογράφηση του αντιγριπικού εμβολίου;


Nομοθετήθηκε σε μόνιμη βάση η χορήγηση του αντιγριπικού εμβολίου στον ενήλικο πληθυσμό χωρίς

την ανάγκη προσκόμισης ιατρικής συνταγής. Σε συνέχεια αυτής της διάταξης νόμου εκδόθηκε και η σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας που αναφέρει ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός δύναται να διεξαχθεί μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων χωρίς την προσκόμιση ιατρικής συνταγής για τις ομάδες αυξημένου κινδύνου, όπως αυτές ορίζονται στην εγκύκλιο και το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού. Η ενέργεια αυτή θα αφορά όπως και πέρυσι μόνο τα τετραδύναμα αδρανοποιημένα συμβατικά εμβόλια QIVe ( Vaxigrip , Fluarix , Influvac) – QIVc ( Flucelvac ) και μόνο για τον ενήλικο πληθυσμό. Eφόσον ο φαρμακοποιός διενεργήσει τον αντιγριπικό εμβολιασμό, οφείλει να το καταχωρήσει στο Εθνικό Μητρώο του Αντιγριπικού Εμβολιασμού


Η διενέργεια του αντιγριπικού εμβολιασμού χωρίς ιατρική συνταγή στις ενήλικες ομάδες υψηλού κινδύνου, είναι μια πράξη η οποία έχει αποδείξει τα τελευταία χρόνια ότι συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση των εμβολιασμών πανελληνίως και αυτό συμβαίνει διότι οι φαρμακοποιοί είναι οι πιο προσβάσιμοι επαγγελματίες υγείας.


Ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος προστασίας από τη γρίπη, καθώς προλαμβάνει σοβαρές επιπλοκές και συμβάλλει στη συνολική μείωση της διασποράς του ιού.


2.     Πότε πρέπει να χορηγείται το αντιγριπικό εμβόλιο;


Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης. Κατά προτίμηση ο εμβολιασμός θα πρέπει να ολοκληρώνεται τουλάχιστον 4-6 εβδομάδες προ της ενάρξεως του ετήσιου επιδημικού κύματος της γρίπης στην Ελλάδα (δηλαδή στα μέσα-μέχρι τέλος Νοεμβρίου). Επιπρόσθετα, ο εμβολιασμός συνεχίζεται καθόλη τη διάρκεια της εποχικής γρίπης για άτομα για τα οποία ενδείκνυται ο εμβολιασμός και δεν πρόλαβαν να εμβολιαστούν εγκαίρως.


Ο αντιγριπικός εμβολιασμός γενικά περιλαμβάνει 1 μόνο δόση του εμβολίου ετησίως. Σημειώνεται ότι βρέφη και παιδιά ηλικίας <9 ετών που εμβολιάζονται για πρώτη φορά, ή εκείνα <9 ετών που στο παρελθόν είχαν λάβει μόνο 1 δόση εμβολίου γρίπης χρειάζονται 2 δόσεις αντιγριπικού εμβολίου με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 28 ημερών. Σε βρέφη ηλικίας >=6 μηνών χορηγείται 0,5 ml (ολόκληρη η δόση), σύμφωνα με τις οδηγίες από επίσημους Ευρωπαϊκούς ή άλλους φορείς φαρμάκων (FDA, ΕΜΑ κ.α.).


3.     Ποιοί πρέπει να εμβολιαστούν πρώτοι;


Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά και κατά προτεραιότητα σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου:


1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω


2. Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα: Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχ. Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη). Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών. Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες). Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα. Χρόνια νεφροπάθεια. Χρόνιες παθήσεις ήπατος. Νευρολογικά-νευρομυϊκά νοσήματα. Σύνδρομο Down


3. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.


4. Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ.


5. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα κ.ά.).


6. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.


7. Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κλπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης.


8. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.


9. Άστεγοι.


10. Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου