Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024

Η ΕΘΕΑΣ στην ΔΕΘ, παρουσίασε με το ΥΠΑΑΤ την "Συνεταιριστικές Ελληνικές Εξαγωγές" Α.Ε


 Το νέο μεγάλο εγχείρημα της ΕΘΕΑΣ, η ίδρυση της εξαγωγικής εταιρείας «Συνεταιριστικές Ελληνικές Εξαγωγές Α.Ε.» – COGREXPO S.A., παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της 88ης Διεθνούς

Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), σε εκδήλωση που έλαβε χώρα το απόγευμα της Παρασκευής (13/09) στο περίπτερο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, παρουσία του υπουργού, κ. Κώστα Τσιάρα, στελεχών της Τράπεζας Πειραιώς, βουλευτών και εκπροσώπων από Αγροτικούς Συνεταιρισμούς της χώρας-μέλη της ΕΘΕΑΣ.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης που συνδιοργάνωσε το ΥΠΑΑΤ με την ΕΘΕΑΣ με τίτλο «Εξαγωγές Συνεταιριστικών Προϊόντων», απηύθυνε χαιρετισμό ο υπουργός, κ. Κώστας Τσιάρας, ο οποίος αναφερόμενος στην ίδρυση της εξαγωγικής εταιρείας, τη χαρακτήρισε ως μια απολύτως αναγκαία πρωτοβουλία, προκειμένου η προστιθέμενη αξία των ελληνικών προϊόντων να μετουσιωθεί σε πραγματικό και ουσιαστικό αποτέλεσμα για την εθνική οικονομία της χώρας, εξασφαλίζοντας έτσι και αύξηση του εισοδήματος των παραγωγών της χώρας μας. «Αν θέλουμε να επενδύσουμε πραγματικά στον πρωτογενή τομέα και να αναδείξουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να ενισχύσουμε την εξωστρέφειά τους και να δημιουργήσουμε την πραγματική υπεραξία από την προστιθέμενη αξία των ελληνικών προϊόντων», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τον κύκλο των ομιλιών έκλεισε ο Πρόεδρος της εταιρείας και Αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, κ. Χρήστος Γιαννακάκης, ο οποίος μιλώντας για τις πρώτες ενέργειες της εξαγωγικής εταιρείας, γνωστοποίησε πως αυτή στοχεύει σε ομαδοποιημένα προϊόντα, όπως προβλέπει η επιχειρησιακή μελέτη, που διενεργήθηκε από την Ernst & Young, η οποία τόνισε πως πρόκειται για ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, με στόχο να «επιτύχουμε τη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας και την αύξηση των πωλήσεων των παραγόμενων προϊόντων από τους Έλληνες αγρότες».


Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Γιαννακάκης ανέφερε ότι το 55% των εξαγωγών στα οπωροκηπευτικά είναι σε χώρες πάρα πολύ χαμηλού εισοδήματος και τόνισε πως «δυστυχώς απουσιάζουμε από τις χώρες που έχουν υψηλά εισοδήματα και καταναλώνουν πολύ μεγάλες ποσότητες». Πρόσθεσε δε, ότι οι ξένες αγορές είναι έτοιμες για τα ελληνικά συνεταιριστικά προϊόντα, τα οποία ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της διεθνούς αγοράς. «Στόχος της εξαγωγικής εταιρείας είναι να δημιουργήσει ένα καλάθι προϊόντων, καθώς και την κρίσιμη αναγκαία ποσότητα, έτσι ώστε να γίνει δεκτή ως προμηθευτής για να μπορέσει να διαπραγματευτεί με τις διεθνείς αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Επίσης, παρέθεσε αναλυτικά στοιχεία ορισμένων προϊόντων για να αποδείξει τα περιθώρια κερδοφορίας, που μπορεί να έχουν τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα σε πολλές αγορές από τις οποίες σήμερα απουσιάζουμε.


Τέλος, ο Πρόεδρος της εξαγωγικής εταιρείας κάλεσε τους Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφους να γίνουν μέλη οργανωμένων συνεταιρισμών ή ομάδων παραγωγών, προκειμένου όπως είπε «να επωφεληθούν οι ίδιοι, ισχυροποιώντας την εμπορική τους δύναμη και αυξάνοντας το εισόδημά τους».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου