Η ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ με την εποπτεία του κράτους, τα οποία θα έχουν τη νομική ονομασία ¨Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης¨, είναι πλέον γεγονός. Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κυριάκος Πιερρακάκης, παρουσίασε σήμερα το σχέδιο νόμου και η έναρξη λειτουργίας τους θα γίνει από το ακαδημαϊκό έτος 2025 -2026.
Η συζήτηση για τα υπέρ και τα κατά της δημιουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων μπορεί να είναι μεγάλη (εδώ και πάρα πολλά χρόνια). Δεν μπαίνω σ’ αυτήν. Προσωπικά είμαι υπέρ και πιστεύω ότι έχουμε ήδη αργήσει. Ανεξαρτήτως όμως, της προσωπικής άποψης του καθενός μας, το ιδιωτικό πανεπιστήμιο έχει έρθει πλέον και στην χώρα μας.
Κι εδώ είναι το σημείο που θέλω να εστιάσω.
Στα επόμενα χρόνια θα δημιουργηθούν νέες πανεπιστημιακές σχολές. Σχολές, που θα είναι νομικά πρόσωπα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, συνδεδεμένα με ένα μητρικό πανεπιστήμιο το οποίο θα είναι υπεύθυνο για τα προγράμματα σπουδών. Ήδη, τα μητρικά πανεπιστήμια αναζητούν χώρους εγκατάστασης των σχολών που θα δημιουργήσουν. Οι πληροφορίες λένε ότι αναζητούν κυρίως ήδη υφιστάμενες κτηριακές εγκαταστάσεις, προκειμένου να τις αναβαθμίσουν – εκσυγχρονίσουν και να εγκαταστήσουν το ανάλογο τμήμα. Διαφαίνεται, δηλαδή, μία προτίμηση προς ήδη υπάρχουσες υποδομές, που να μπορούν να διαμορφωθούν σε εκπαιδευτικό ίδρυμα, παρά η εξ ‘αρχής αγορά γης και ανέγερση νέων οικοδομημάτων.
Εδώ, ίσως να έχουμε μπροστά μας, σαν πόλη, μία νέα ευκαιρία για την πολύπαθη ανάπτυξή. Κτηριακό συγκρότημα υπάρχει. Λειτουργούσε ήδη κατά το παρελθόν ως πανεπιστημιακό τμήμα. Εκτός αυτού (στο συγκρότημα Λόγγου - Τουρπάλη αναφέρομαι), δεν στερείται η πόλη μας κι άλλων κτηριακών υποδομών που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν πανεπιστημιακή σχολή (γιατί όχι και η ΒΕΤΛΑΝΣ με την εγκατάσταση κάποιας σχολής υγείας, λόγω και της ύπαρξης του νοσοκομείου μας ακριβώς δίπλα της).
Σκέψεις καταθέτω. Απλά εκτιμώ ότι, αφενός μεν, οι ήδη υπάρχουσες κτηριακές υποδομές, αφετέρου δε, η μικρή απόστασή μας από ένα μεγάλο αστικό κέντρο, ίσως να μας δίνει το συγκριτικό εκείνο πλεονέκτημα για να προσελκύσουμε την εγκατάσταση εδώ ενός ιδιωτικού πανεπιστημίου με τμήμα ή τμήματα, που να σχετίζονται με τον τόπο μας και τα χαρακτηριστικά του, βοηθώντας, μάλιστα σημαντικά και την τοπική οικονομία (όπως π.χ. τμήμα γεωπονίας, φυτικής παραγωγής, αγροτικής οικονομίας κι ανάπτυξης, διοίκησης γεωργικών επιχειρήσεων, δασολογίας, φυσικού περιβάλλοντος, τεχνολογίας τροφίμων, αρχαιολογίας, συντήρησης αρχαιοτήτων κι έργων τέχνης και πολλών άλλων ακόμη τμημάτων).
Πιστεύω πως η δημοτική αρχή πρέπει να τρέξει, να χτυπήσει πόρτες, να προσελκύσει την δημιουργία εδώ μιας νέας – ιδιωτικής αυτή τη φορά – πανεπιστημιακής σχολής. Να προβεί σε μία επωφελή συμφωνία (win - win), αποκομίζοντας σημαντικά οφέλη για τον Δήμο μας. Ίσως έχουμε μπροστά μας μία νέα ευκαιρία. Αξίζει να προσπαθήσουμε.
Προκόπης Αν. Μπίλης
Δικηγόρος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου