Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

Ο λαϊκισμός περί αλλαγής θέσης του βιολογικού στον κάμπο και η αυτονόητη απάντηση της διαχειριστικής αρχής της ΠΚΜ!


Αυτονόητη η απάντηση της προϊσταμένης της διαχειριστικής αρχής της ΠΚΜ, Αγγελικής Ωραιοπούλου, στην επιστολή του προέδρου της ΔΕΥΑΝ, Γιώργου Τασιώνα, μετά από το πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο, όπου και πάλι περίσσεψε ο λαϊκισμός για την...αλλαγή των χωροθέτησης του βιολογικού σταθμού στην περιοχή της Ειρηνούπολης.  Εξαιρετική επιστήμων η κα. Ωραιοπούλου, έχοντας διαχειριστεί άπειρα προγράμματα ΕΣΠΑ, τονίζει στην, από 18 Νοεμβρίου επιστολή του κ. Τασιώνα, με έγγραφο της 28ης Νοεμβρίου, ότι τυχόν αλλαγή της υφιστάμενης χωροθέτησης ,θα
σημάνει την επιστροφή από την ΔΕΥΑΝ, άρα από τον δήμο Νάουσας, του ποσού των 6 εκ. ευρώ τα οποία έχουν δαπανηθεί, μέσω ΕΣΠΑ, (εσωτερικά δίκτυα αποχέτευσης των κοινοτήτων, εξωτερικοί αγωγοί κ.α) ενώ επίσης θα χαθούν και τα υπόλοιπα 6 και πλέον εκ. ευρώ τα οποία χρηματοδοτούν το έργο της κατασκευής του βιολογικού. Με ότι αυτό σημαίνει για τις αγωγές που θα ασκήσει ο ανάδοχος για διαφυγόντα κέρδη προς την ΔΕΥΑΝ, άρα στον δήμο Νάουσας. Μεταφέρουμε την απάντηση της κας. Ωραιοπούλου και το έγγραφο της ΔΕΥΑΝ, με την ελπίδα ότι θα κυριαρχήσει η λογική και θα σταματήσουν όσοι θέλουν να σπεκουλάρουν εν όψη των δημοτικών εκλογών, παίζοντας με το συναίσθημα των συμπολιτών μας. Οφείλει βέβαια η δημοτική αρχή του κ.Καρανικόλα να πείσει τους κατοίκους ότι ο βιολογικός σταθμός δεν έχει μυρωδιές. Αξίζει λοιπόν να διαβάσετε το έγγραφο της διαχειριστικής αρχής και να υπάρξει ομόνοια στα αυτονόητα. Οι προσπάθειες ολοκλήρωσης του πρέπει να ενταθούν και να βοηθήσουν σε αυτό όλες οι παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου, αφού καταληκτική ημερομηνία παράδοσης του είναι η 31η Δεκεμβρίου 2023.



 


Μετακίνηση της Εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων (ΕΕΛ) των πεδινών οικισμών του διευρυμένου Δήμου Νάουσας σε άλλη θέση

ΣΧΕΤ: Το 3124/18-11-2022 (αρ. πρωτ. ΕΥΔ 5299/18-11-2022) έγγραφο της ΔΕΥΑ Νάουσας

Με το ως άνω σχετικό η ΔΕΥΑ Νάουσας, δικαιούχος της Πράξης «Έργα αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων στους οικισμούς Κοπανού, Επισκοπής, Αγγελοχωρίου και Πολυπλατάνου του διευρυμένου Δήμου Νάουσας – Β’ Φάση» με κωδ. ΟΠΣ 5004029, ζητά να ενημερωθεί από την ΕΥΔ για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν και τις επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν από τη μετακίνηση της ΕΕΛ σε άλλη θέση σε απόσταση 500μ. περίπου από τη θέση στην οποία ήδη κατασκευάζεται.

Προκειμένου να απαντηθούν τα ως άνω ερωτήματα που θέτει ο Δικαιούχος λαμβάνονται υπόψη τα κάτωθι:

1. Η κατασκευή της ΕΕΛ αποτελεί υποέργο (υποέργο 3) συνολικής Πράξης αποτελούμενης από 7 υποέργα. Η Πράξη συνολικού προϋπολογισμού 6.086.602,74€ περιλαμβάνει επιπλέον την κατασκευή του εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης Κοπανού, Επισκοπής, Αγγελοχωρίου & Πολυπλατάνου (υποέργο 1), την κατασκευή των Κεντρικών αποχετευτικών αγωγών (υποέργο 2), δαπάνες για Τεχνικό Σύμβουλο(υποέργο 4), δαπάνες αρχαιολογίας (υποέργο 5) και δαπάνες δικτύων ΟΚΩ (υποέργα 6 και 7).

2. Η Πράξη αποτελεί έργο phasing δηλαδή έργο που ξεκίνησε την προηγούμενη Προγραμματική Περίοδο 2007-2013 και συνεχίζεται στην παρούσα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 και εκ του λόγου αυτού η χρηματοδότηση της από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία ολοκληρώνεται την 31/12/2023 χωρίς δυνατότητα άλλης χρονικής παράτασης.

3. Κατά την Α’ Φάση το έργο είχε χρηματοδοτηθεί από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ 2007-2013 με

3.212.099,27€.

4. Κατά τη Β’ Φάση το έργο έχει χρηματοδοτηθεί από το ΠΔΕ με 2.796.605,60€ έωςσήμερα.

5. Το υποέργο 3 κατασκευής της ΕΕΛ έχει δημοπρατηθεί με το σύστημα μελέτη – κατασκευή, έχει υπογραφεί σύμβαση με τον Ανάδοχο την 23/12/2020, ο Ανάδοχος 2 από 3 έχει προχωρήσει σε σύνταξη της μελέτης εφαρμογής, ενώ έχει ξεκινήσει και εργασίες κατασκευής της ΕΕΛ.

6. Για το έργο έχουν εκδοθεί Περιβαλλοντικοί όροι στους οποίους η χωροθέτηση της ΕΕΛ είναι συγκεκριμένη. Κάθε αλλαγή απαιτεί την έκδοση ή την τροποποίηση των Περιβαλλοντικών Όρων.

7. Η αλλαγή στη χωροθέτηση του έργου θα απαιτήσει πέραν της τροποποίησης περιβαλλοντικών όρων την εκπόνηση νέων μελετών όπως τοπογραφική, γεωτεχνική, με βάση τις οποίες θα ακολουθήσει η εκπόνηση νέας στατικής, υδραυλικής μελέτης κ.τ.λ.

8. H αλλαγή στη χωροθέτηση του έργου θα απαιτήσει αλλαγή στη χάραξη του Κεντρικού Αποχετευτικού Αγωγού (ΚΑΑ) και στη θέση του τερματικού φρεατίου πριν την ΕΕΛ. Ως προς αυτό θα απαιτηθεί πιθανόν νέα μελέτη του ΚΑΑ και επιπλέον δαπάνες στα πλαίσια της εργολαβίας του υποέργου 2 που δεν μπορούν να καλυφθούν από τα απρόβλεπτα.

9. Η αλλαγή στην χωροθέτηση του έργου, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στα πλαίσια της παρούσας εργολαβίας καθώς η προτεινόμενη αλλαγή είναι τέτοιου μεγέθους που κατά την άποψη της ΕΥΔ αποτελεί τροποποίηση του βασικού σχεδίου του έργου και οι δαπάνες που θα προκύψουν από αυτή είναι μη σύννομες.

Με βάση τις ως άνω σκέψεις 1 έως 9 οι ενέργειες στις οποίες μπορεί να προβεί η ΔΕΥΑ Νάουσας είναι οι εξής:

Α. Εφόσον αποφασισθεί η αλλαγή στη χωροθέτηση της ΕΕΛ, θα πρέπει να δηλωθεί εγγράφως στην ΕΥΔ, η οποία θα προχωρήσει στην ανάκληση της απόφασης ένταξης της Πράξης, καθώς καθίσταται βέβαιη η μη ολοκλήρωση του φυσικού αντικειμένου του έργου έως την λήξη της Προγραμματικής Περιόδου (31/12/2023). Στη συνέχεια η ΕΥΔ θα προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες Διοικητικές Ενέργειες για την ανάκτηση της δαπάνης που καταβλήθηκε για τη χρηματοδότηση του έργου τόσο κατά τη Β’ Φάση (2.796.605,60€) όσο και κατά την Α’ Φάση (3.212.099,27€).

Έπειτα μπορούν να προχωρήσουν οι ενέργειες από τη ΔΕΥΑ κατασκευής της ΕΕΛ σε άλλη θέση με ίδιες δαπάνες ή με εξεύρεση άλλης πηγής χρηματοδότησης.

Β. Εφόσον αποφασισθεί η ολοκλήρωση της κατασκευής της ΕΕΛ στην παρούσα θέση, θα πρέπει ο Δικαιούχος να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες στα πλαίσια του νόμου, προκειμένου ο Ανάδοχος να επιταχύνει τις εργασίες κατασκευής, οι οποίες υπολείπονται του χρονοδιαγράμματος.

Η Προϊσταμένη της ΕΥΔ Προγράμματος

Κεντρικής Μακεδονίας

Αγγελική Ωραιοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου