Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022

Μνήμες, Ολοκαύτωμα 1985: Ο Τάσος Καραμπατζός για την έλευση του Χρήστου Σαρτζετάκη στη Νάουσα

 


Σήμερα, έφυγε απ'τη ζωή στα 93 του και πλήρης ημερών, ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Χρήστος Σαρτζετάκης. Είχε εκλεγεί Πρόεδρος από τη Βουλή των Ελλήνων στις 29 Μαρτίου 1985. Κάπου τον Απρίλιο του 1985, η Νάουσα είχε

τις εκδηλώσεις μνήμης για την 164η επέτειο του ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ της. Η τιμητική του παρουσία στις εκδηλώσεις μας, μάλλον πρέπει να ήταν και η πρώτη του "έξοδος" στην επαρχία. Θερμή η υποδοχή του από τον τότε Δήμαρχο Δημήτρη Βλάχο. Ακόμα πιο θερμή και πρωτόγνωρη, ήταν και η μαζικότατη συγκέντρωση των Ναουσαίων σε ανοιχτή ομιλία του Προέδρου στην Πλατεία Καρατάσου. Τόσο μεγάλη συγκέντρωση θαρρώ πως δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στη Νάουσα (βλ. φωτογραφία με χιλιάδες κόσμο). Αν θυμάμαι καλά, εδώ είχε πει και την περίφημη εκείνη φράση που έμεινε στην ιστορία: "Είμαστε Έθνος ανάδελφον..."!


Οι φωτογραφίες που αναρτώ, είναι ζωντανά ντοκουμέντα. Θα δείτε τον Πρόεδρο να περιδιαβαίνει τους δρόμους της Νάουσας. Την υποδοχή του στον Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμόρφωσης, όπου τον υποδέχεται ο τότε Μητροπολίτης Παύλος. Την υποδοχή του επίσης και τη δοξολογία στο "Χώρο Θυσίας". Θα δείτε και θα θυμηθείτε, παλιά κτήρια της Νάουσας, αλλά και παλιά πρόσωπα όπως π.χ. τον τότε Νομάρχη Ημαθίας Νίκο Πινακίδη και τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Παπαγιάννη. Την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, εκπροσώπησαν οι Υπουργοί Μένιος Κουτσόγιωργας (θα τον δείτε στο μπαλκόνι της οικοδομής στην "Αγγέλικα"-το οποίο σε λίγους μήνες το είχα νοικιάσει ως δικηγορικό μου γραφείο- Ιω. Δροσογιάννης - Δημόσιας Τάξης, ο Νίκος Ακριτίδης -υπ. Β. Ελλάδος κ.α. Στην πολυπληθή φωτογραφία της Πλατείας Καρατάσου, διακρίνονται ξεκάθαρα και πάρα πολλά γνωστά μας πρόσωπα, ειδικά ....των "πρώτων σειρών".

.............................................

Και δυό λόγια ακόμη:

Ο Χρήστος Σαρτζετάκης, διακρίθηκε για το ακέραιον του χαρακτήρα του και κυρίως ως ένας πολύ δίκαιος και αδέκαστος Δικαστής. Το 1963 υπηρέτησε στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης και έγινε γνωστός ως Ανακριτής στην υπόθεση της δολοφονίας του βουλευτή της Αριστεράς ΓΡΗΓΟΡΗ ΛΑΜΠΡΑΚΗ. Διεξήγαγε την ανάκριση χωρίς να υποκύψει σε πολιτικές πιέσεις που δέχτηκε από την τότε πολιτική και δικαστική εξουσία. Η γενναία στάση του αποτυπώθηκε στην ταινία"Ζ" του Κώστα Γαβρά. Το 1968 επί Χούντας, απολύθηκε από το δικαστικό σώμα και στη συνέχεια συνελήφθη δύο φορές. Βασανίστηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ και φυλακίστηκε, χωρίς δίκη. Απολύθηκε από τις φυλακές της Χούντας το 1971 μετά από διεθνή κατακραυγή. Με την πτώση της δικτατορίας αποκαταστάθηκε στην υπηρεσία του τον Σεπτέμβριο του 1974 με τον βαθμό του Εφέτη.

Κατά την προεδρική εκλογή του 1985, ο Χρήστος Σαρτζετάκης προτάθηκε από το ΠΑΣΟΚ και εξελέγη από αυτό και τα κόμματα της αριστεράς στις 29 Μαρτίου 1985 Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι τις 5 Μαΐου 1990. Η εκλογή του συνδέθηκε με δύο προβλήματα Συνταγματικού Δικαίου, τα «χρωματιστά ψηφοδέλτια» και την «ψήφο Αλευρά». Για την ψηφοφορία χρησιμοποιήθηκαν ψηφοδέλτια διαφορετικού χρώματος για κάθε υποψήφιο, κάτι που η τότε αξιωματική αντιπολίτευση (Νέα Δημοκρατία) κατήγγειλε ως απόπειρα ακύρωσης του μυστικού χαρακτήρα της ψηφοφορίας, επειδή, όπως υποστήριξε, το χρώμα του κάθε ψηφοδελτίου διακρινόταν από τον ημιδιαφανή φάκελο. Υποστηρίχθηκε επίσης ότι ο τότε Πρόεδρος της Βουλής Γιάννης Αλευράς δεν έπρεπε να λάβει μέρος στην ψηφοφορία ως εκτελών χρέη Προέδρου της Δημοκρατίας μετά την πρόωρη παραίτηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου