Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021

Η γλώσσα των νέων, τα greeklish. Της Φωτεινής Μουρατίδου


Η γλώσσα του διαδικτύου, τα greeklish αποτελεί μέρος της καθημερινότητας κάθε Έλληνα χρήστη του ηλεκτρονικού υπολογιστή που είναι συνδεδεμένος με το ίντερνετ. Η λέξη greeklish προήλθε από τη συνένωση των λέξεων greek (ελληνικά) και english (αγγλικά). Έχει επικρατήσει  τα τελευταία δεκαπέντε περίπου χρόνια εξαιτίας του ότι οι υπολογιστές  και τα κινητά τηλέφωνα δεν μπορούσαν να αναγνωρίσουν τους ελληνικούς χαρακτήρες. Αν και σήμερα δεν ισχύει κάτι τέτοιο, εντούτοις πάρα πολλοί, νέοι κυρίως, εξακολουθούν να χρησιμοποιούν λατινικούς χαρακτήρες για τα μηνύματα τους, δηλαδή τα greeklish.

Αν τα greklish χρησιμοποιούνται σε μεγάλη κλίμακα από τους  Έλληνες χρήστες του διαδικτύου, δεν ακολουθούν πιστά ένα λατινοελληνικό αλφάβητο. Συνήθως καθένας χρησιμοποιεί το δικό του λατινοελληνικό αλφάβητο και όχι πάντα με συνέπεια. Φυσικά οι νέοι σε ηλικία χρήστες εξοικειώνονται πολύ πιο γρήγορα με τη χρήση των λατινοελληνικών σε σχέση με τους μεγαλύτερους…

Οι νέοι ισχυρίζονται ότι με τη χρήση των greeklish κερδίζουν χρόνο, άνεση στο γράψιμο, ότι ακολουθούν τη μόδα ή το κάνουν επειδή είναι ανορθόγραφοι. Ωστόσο, πολλές είναι οι συνέπειες από τη χρήση των greeklish όπως : η λεξιπενία, η λανθασμένη χρήση λέξεων, πτώσεων, η παραβίαση των κανόνων της γραμματικής, η ανορθογραφία, η αποξένωση από τη γλώσσα…

 Γιατί λοιπόν να καθορίζεται η ποιότητα της χρήσης της ελληνικής γλώσσας από το αν γράφουμε σε ένα χαρτί ή στέλνουμε ένα μήνυμα; Ακόμη και αν ένας άνθρωπος μπορεί να προσαρμόσει το ύφος του λόγου του ανάλογα με την κατάσταση και τι του ζητείται, το καλύτερο που μπορεί να κάνει είναι να εξασκήσει τη “σωστή” χρήση της γλώσσας, παρά να επαναπαύεται, λόγω της επιείκειας των συνομηλίκων του.

Μαθαίνουμε ο ένας από τον άλλο και είναι στο χέρι μας η μείωση του ποσοστού των ανθρώπων που χρησιμοποιούν greeklish. Συμπερασματικά, ο καθένας μπορεί να προσπαθήσει να έχει θετική επιρροή στους ανθρώπους με τους οποίους συναναστρέφεται, πληκτρολογώντας με ελληνικούς χαρακτήρες, βάζοντας σημεία στίξης κ.ά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου