Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2020

Ο Κώστας Βαϊνανίδης για τον Άλμπερτ Μπουρλά και την σχέση της μητέρας του με τη Νάουσα


 Άξιο τέκνο της γενέτειρας του ο πρόεδρος των εν Αθήναις Ναουσαίων, Κώστας Βαϊνανίδης. Εγκριτος νομικός ο κ. Βαϊνανίδης, προσφέρει τις υπηρεσίες του στην Pfizer Ελλάς και έχει στενή σχέση με τον Άλμπερτ Μπουρλά, νυν διευθύνοντα σύμβουλο του φαρμακευτικουύ κολοσσού, από την περίοδο που ο κ. Μπουρλά ήταν στην Pfizer στην Αθήνα. Στο δημοσίευμα του που ακολουθεί ο κ. Βαϊνανίδης αναφέρεται στην σχέση της μητέρας του κ. Μπουρλά τη Νάουσα, την οποία έσωσε από το πογκρόμ των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, οικογένεια της πόλης. Αξίζει να διαβάσετε τα όσα αναφέρει ο πρόεδρος, όπως και την επιβεβαιωση του ceo της Pfizer προς τον ίδιο για την μητέρα του. 



Aγαπητοί φίλοι και συμπατριώτες . Εδώ και μερικές μέρες, πολλά δημοσιεύματα αναφέρονται σε βιογραφικά στοιχεία του Άλμπερτ Μπουρλά, επικεφαλής του ομίλου

Pfizer, τον οποίο έχω την τιμή να γνωρίζω, επειδή προσφέρω νομικές υπηρεσίες στην Pfizer πάνω  40 χρόνια.  Το γεγονός ότι στο τεύχος του Ιανουαρίου-Μαρτίου 2020 του περιοδικού "ΝΙΑΟΥΣΤΑ" υπήρχε ένα εξαιρετικά τεκμηριωμένο αφιέρωμα στους Εβραίους της Νάουσας, ένα μεγάλο μέρος του οποίου αναφερόταν στην οικογένεια Μπουρλά, μου έδωσε αφορμή να παρακαλέσω τον καλό φίλο Αλέκο Οικονόμου να μου στείλει ένα ηλεκτρονικό αντίγραφο του περιοδικού ώστε να το προωθήσω στον Άλπερτ,  να τον συγχαρώ για την διαφαινόμενη μεγάλη επιτυχία της Pfizer όσον αφορά την αποτελεσματικότητα του εμβολίου που πρόκειται σύντομα να κυκλοφορήσει κατά του κορονοϊού, και τέλος να τον ρωτήσω εάν έχει η οικογένειά του κάποια σχέση με την Νάουσα. Η απάντησή του, αφού διάβασε το αφιέρωμα στους Εβραίους της "NIAOΥΣΤΑΣ", είναι συνοπτικά η ακόλουθη: H οικογένειά του ήταν  εγκατεστημένη στην Θεσσαλονίκη. Πριν από το ολοκαύτωμα  υπήρχαν πολλές  οικογένειες Μπουρλά στην Θεσσαλονίκη, αλλά και στην Βόρεια Ελλάδα γενικότερα, άσχετες μεταξύ τους. Μετά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο γνωρίζει πως επιβίωσαν μόνο δύο οικογένειες Μπουρλά στη Θεσσαλονίκη. Δεν γνώριζε ότι υπήρχε οικογένεια Μπουρλά στη Νάουσα και δεν γνωρίζει εάν έχει σχέση η δική του οικογένεια με την οικογένεια Μπουρλά της Νάουσας.  Η σχέση της οικογένειάς του με την Νάουσα έχει να κάνει με το ότι ο παππούς του, όταν οι Γερμανοί άρχισαν να στέλνουν τους Εβραίους από τη Θεσσαλονίκη στο 'Αουσβιτς κατάφερε να στείλει την κόρη του, την μητέρα του Άλμπερτ, που ήταν τότε πολύ μικρή, στη Νάουσα, όπου την έκρυψε από τους Γερμανούς στο σπίτι της η οικογένεια Κωνσταντίνου Δημάδη, με την οποία υπήρχε εξ αγχιστείας συγγένεια. Η υπόλοιπη οικογένειά του οδηγήθηκε στο Άουσβιτς όπου και πέθαναν ο παπούς και η γιαγιά του. Ο Κωνσταντίνος Δημάδης ήταν εφοριακός και υπηρετούσε στη Νάουσα. Το 1943 μετατέθηκε στην Θεσαλονίκη όπου πήγε, μαζί με την οικογένειά του, και τη μητέρα του Άλμπερτ. Κάποιος όμως την κατέδωσε, συνελήφθη από τους Γερμανούς και εμεινε φυλακισμένη μέχρι την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (30-10-1944). Γλύτωσε τη ζωή της χάρι στον Κωνσταντίνο Δημάδη που πλήρωσε λύτρα για να μην την εκτελέσουν. Το οικογενειακό όνομα της μητέρας του Αλμπερτ ήταν Saias.

Κλείνω με την ευχή να αποκτήσουμε και άλλους Άλμπερτ που θα μας κάνουν υπερήφανους όχι μόνον με την επιτυχία τους αλλά με την προσήνεια , την απλότητά τους, αλλά και την αγάπη τους 

για την Ελλάδα, αγάπη που ο δικός μας Άλμπερτ έχει εκφράσει με ποικίλους τρόπους μέχρι σήμερα.

 Εάν κάποιος από τους συμπατριώτες μας έχει κάποια τεκμηριωμένη μαρτυρία ή φωτογραφία που να σχετίζεται με την παραμονή της μητέρας του Άλμπερτ στην Νάουσα θα χαρώ να του την μεταφέρω. Αυτά προς το παρόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου