Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020

Οι Μπουραντάδες. Γράφει ο Τάσος Καραμπατζός


 "ΟΙ ΜΠΟΥΡΑΝΤΑΔΕΣ"(ΕΤΣΙ, μέρα που είναι, ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ).


Η ΔΙΚΗ και η ΚΑΤΑΔΙΚΗ του Φασιστικού μορφώματος της "Χρυσής Αυγής", αλλά και η σημερινή ξεχωριστή μέρα για την

Ελλάδα και τη Δημοκρατία, μας θυμίζουν έντονα την Ιστορία μας. Οφείλουμε επομένως να τη θυμόμαστε, να τη μελετάμε, αλλά και να διδασκόμαστε απ' αυτήν για να μην έχουμε πισωγυρίσματα.

-----------------------------

Ήταν 27 Νοεμβρίου του 1945 λοιπόν, όταν το Β’ Δικαστήριο Δοσιλόγων απάλλαξε (!!) τον Νικόλαο Μπουραντά από όλες τις κατηγορίες εναντίον του, σκορπώντας κύμα αγανάκτησης, σε όλη τη χώρα, ακόμα και μέσα στο ίδιο το υπουργείο Δημοσίας Τάξης. Παρ' όλες τις μαρτυρίες, παρ' όλα τα αδιάσειστα στοιχεία για τη συνεργασία του με τους Γερμανούς, ο αρχηγός της μηχανοκίνητης ομάδας της Αστυνομίας Πόλεων, αθωώθηκε (!)

Περιβόητος για τον ενεργό προδοτικό του ρόλο στο "Μπλόκο της Κοκκινιάς", ο Μπουραντάς όχι μόνο θα αφηνόταν ελεύθερος, αλλά λίγα χρόνια αργότερα θα γινόταν και Αστυνομικός Διευθυντής Αθηνών (!)

Το 1950, θα εκλεγόταν μάλιστα και ....Βουλευτής Αττικοβοιωτίας με το κόμμα της "Ελληνικής Αναγέννησης" του Κωνσταντίνου Μανιαδάκη, αμετανόητου συνεργάτη του Μεταξά, που βασάνιζε τους συλληφθέντες, αναγκάζοντάς τους να πίνουν ρετσινόλαδο (!)

Ο “αρχιβασανιστής” -σύμφωνα και με τον Περικλή Κοροβέση- Νικόλαος Μπουραντάς, ήταν ο επικεφαλής του μηχανοκίνητου τμήματος της Αστυνομίας Πόλεων επί Κατοχής. Αποτελούταν από 700 άντρες, γνωστούς ως "‘Μπουραντάδες", οι οποίοι πολλοί συχνά συνεργάζονταν με τους Ταγματασφαλίτες και τους Γερμανούς για την ...“τήρηση της τάξης”(!)

Η Μονάδα του, είχε πάρει μέρος σε δεκάδες "επιχειρήσεις" εναντίον Αντιστασιακών, με τη δράση της να τρομοκρατεί κυρίως τις περιοχές Καισαριανή, Βύρωνα και Καλλιθέα. Πολλούς απ’ τους συλληφθέντες τους παρέδιδαν απευθείας στους Γερμανούς ...για εκτέλεση (!).

Στις 17 Αυγούστου του 1944, θα έπαιρνε μέρος στο γνωστό "Μπλόκο της Κοκκινιάς". Μόνο εκείνη τη μέρα εκτελέστηκαν 350 άνθρωποι (!)

Συνελήφθη με το τέλος της Κατοχής και στις 20 Νοεμβρίου 1945 ξεκίνησε η δίκη-παρωδία που θα τον επέστρεφε στην κοινωνία αμόλυντο και πατριώτη (!!!!!).


Σήμερα λοιπόν, ανήμερα του "ΟΧΙ", τα αιτήματα για Ελευθερία, Ειρήνη, Δημοκρατία, Δικαιοσύνη και Ανθρωπιά, παραμένουν πάντα επίκαιρα.

Το "ΟΧΙ" στον Φασισμό, στη Μισαλλοδοξία, στον Φανατισμό, στο Ρατσισμό, στις Δολοφονίες και στο έγκλημα κλπ. είναι ένα ..ΔΙΑΡΚΕΣ ζητούμενο.

Γιατί, η Ιστορία δυστυχώς επαναλαμβάνεται. Συμβαίνει, σε άλλους χρόνους, με άλλους πρωταγωνιστές, αλλά και με όλο πιο φανατισμένα σκοταδιστικά ιδεολογήματα.


Με άλλα λόγια, είναι όπως την είχε ορίσει ο Αντενάουερ: "Ιστορία είναι το σύνολο των πραγμάτων που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί".


ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ !



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου