Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά για την ασφάλεια μας στην επαφή μας με το βουνό και την φύση , αλλά και για μία προσέγγιση πιο ξεκούραστη και με καλύτερη ψυχολογία,
μια που θα είμαστε προετοιμασμενοι σωστά . Εδώ θα εστιάσουμε στα βασικότερα, αυτά που αν τηρηθούν το όλο εγχείρημα θα αφήσει μια ωραία αίσθηση και μια καλή ανάμνηση.
Πριν:
Δύο με τρεις μέρες πριν την διαδρομή αυξάνουμε τις ποσότητες υγρών που πίνουμε έτσι ώστε να είμαστε καλά ενυδατωμενοι (το σωστό είναι βέβαια πάντα να πίνουμε επαρκείς ποσότητες υγρών) .
Ποντάρουμε στην καλή ποιότητα ύπνου και στην ξεκούραση (το βράδυ πριν την διαδρομή κοιμόμαστε νωρίς) .
1 με 2 μέρες πριν φορτώνουμε τον οργανισμό μας με υδατάνθρακες ( τουλάχιστον μεσημέρι - βράδυ πριν την πεζοπορία) δηλαδή μακαρόνια, ρύζι, πατάτες...
Την ημέρα της πεζοπορίας :
Για πρωινό δεν τρώμε γαλακτοκομικα, δεν τρώμε βαρύ πρωινό ούτε μένουμε νηστικοί. Αποφεύγουμε τα λιπαρά. Τρώμε πρωινό τουλάχιστον 2 ώρες πριν. Αν δεν προλαβαίνουμε 1 μπανάνα που είναι εύπεπτη. Κατάλληλο πρωινό π. χ. 2 φετουλες ψωμί μόνο με μέλι + 1 μπανάνα.
Κατά την διάρκεια :
Άνετα παπούτσια με καλή εφαρμογή που τα ξαναδενουμε 10' μετά την έναρξη της πεζοπορίας (και φυσικά καλές κάλτσες για ανάλογη χρήση...) . 2 παγουρια, το ένα με νερό το άλλο με ισοτονικο ποτό (ή 3 ανάλογα της διάρκειας της διαδρομής). Ενυδάτωση καθε 30 ' ανάλογα της θερμοκρασίας. Σνακ όπως : παστέλι, μπάρες δημητριακών, ξερά φρούτα... τρώμε μικρές ποσότητες απλώς για να έχουμε ενέργεια και να μην πέσουν τα σάκχαρα μας.
Κουβαλάμε στο σακίδιο (το καλοκαίρι) : καπέλο, δεύτερη μπλούζα, δεύτερο ζευγάρι κάλτσες, αντηλιακό, χανσαπλαστ και μίνι φαρμακείο , αντιανεμικό, καπέλο, γυαλιά ηλίου, μπατόν (πολύ σημαντικά στον εξοπλισμό) .
Σακίδιο καλά τακτοποιημένο με τα βασικά που θα χρειαστούμε επάνω για εύκολη πρόσβαση, καλή εφαρμογή στην πλάτη (χωρίς να κρέμεται)
Προσέχουμε το κινητό μας να είναι φορτισμένο στο 100 % και κάνουμε συνετή χρήση σε περίπτωση που χρειαστεί για επικοινωνία, επίσης αν δεν έχουμε GPS κατεβάζουμε εάν έχουμε ευχέρειά το ίχνος της διαδρομής.
Προσέχουμε την διαχείριση της ενέργειας μας με ρυθμό που θα μας επιτρέψει (ξέροντας τα δεδομένα) να πάμε και να γυρίσουμε με ασφάλεια...
Μετά :
Αλλαγή υποδημάτων (πιο άνετα ή πέδιλα) και καλτσας στο αμαξι, άφθονη ενυδάτωση, φαγητό στο πρώτο μισάωρο μετά την δραστηριότητα , ήπιες διατάσεις, κρυοθεραπεία (κρύο νερό στα πόδια), ξεκούραση.
Φυσικά όλα τα παραπάνω με την προϋπόθεση της καλής υγείας και μιας μέσης φυσικής κατάστασης.
Μην ξεχνάτε : Το να πάμε στο βουνό είναι προαιρετικό, το να επιστρέψουμε ασφαλείς είναι υποχρεωτικό.
Γιώργος Καισαρίδης (ορειβάτης με διαδρομές μέχρι τα 4000 μέτρα σε βουνά της Τουρκίας, Σλοβενίας, Βουλγαρίας, Αλβανίας, Σκοπίων και Ελλάδας, προπονητής, έφορος ορειβασίας, αναρριχητής, αθλητής ορειβατικού σκι, ΙΕΚ Συνοδών Βουνού)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου