Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019

Δέκα τέσσερα εκ. ευρώ στους αγρότες, για τις ζημιές του 2018. Την ερχόμενη Τετάρτη η καταβολή τους. Στα σχέδια του υπουργείου η στρεμματική αποζημίωση για το 2019;

Την ερχόμενη Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί από τον ΕΛΓΑ το υπολειπόμενο 10% των αποζημιώσεων για τις ζημιές της αγροτικής παραγωγής του 2018, όπως είχε αναφέρει στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ, ο πρόεδρος της "Κοινοπραξίας" και μέλος του δ.σ του ΕΛΓΑ, Χρήστος Γιαννακάκης.
Το ποσό αγγίζει τα 14. εκ. ευρώ και μεγάλο μέρος του θα κατευθυνθεί στους ροδακινοπαραγωγούς της Πέλλας και της Ημαθίας. Σήμερα Πέμπτη 5η Δεκεμβρίου το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί στην Μέση γενική συνέλευση του αγροτικού συλλόγου γεωργών Βέροιας. όπου θα εξεταστούν οι εξελίξεις, αναφορικά με το αίτημα των ροδακινοπαραγωγών της Πέλλας και της Ημαθίας, να δοθεί στρεμματική αποζημίωση, σε ροδάκινα (επιτραπέζια και συμπύρηνα) και νεκταρίνια για τις θεομηνίες του 2019, όπως συνέβη επί υπουργίας Καρασμάνη. Σε επικοινωνία της ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ με τον πρόεδρο του συλλόγου, Τάσο Χαλκίδη, τονίσθηκε ότι οι δηλώσεις που υποβλήθηκαν στον ΕΛΓΑ για τις ζημιές της φετινής χρονιάς αγγίζουν τις 23.000, στις δυο περιφερειακές ενότητες, ενώ τα πορίσματα θα βγουν τον Ιανουάριο του 2020. "Στο πλαίσιο αυτό ζητάμε στρεμματική αποζημίωση για επιτραπέζια και συμπύρηνα, και νεκταρίνια, λόγω μη απορρόφησης της παραγωγής μας, εξαιτίας των καιρικών φαινομένων το 2019, όπως έγινε επί υπουργίας Καρασμάνη. Στην κατεύθυνση αυτή είχαμε επαφές στην Αθήνα με τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, ο οποίος μας δήλωσε ότι θα έλθει στην Βέροια για να ανακοινώσει μέτρα"
μας είπε ο κ. Χαλκίδης. Καλά πληροφορημένες πηγές μας αναφέρουν ότι, στην πρόθεση του υπουργείου και της κυβέρνησης είναι να δοθούν στρεμματικές αποζημιώσεις, χωρίς να έχει ακόμη αποφασιστεί το ποσό ανά στρέμμα και τα είδη της παραγωγής. Επίσης στόχος του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης είναι να δοθούν πριν τα Χριστούγεννα η εξισωτική αποζημίωση και η ενιαία ενίσχυση,ενώ δόθηκε αυτές τις μέρες και η πρώτη δόση των 41 εκ. ευρώ για την βιολογική γεωργία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου