Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019

Καταγγέλθηκε η μίσθωση με την εταιρεία που διαχειριζόταν το κυλικείο της ΕΡΙΑ, από την οικονομική επιτροπή του δήμου Νάουσας


Σε  καταγγελία της μίσθωσης με την εταιρεία που διαχειριζόταν το κυλικείο στον πολυχώρο της ΕΡΙΑ, προέβη, κατά πλειοψηφία, η οικονομική επιτροπή του δήμου Νάουσας, το μεσημέρι της Τρίτης 1ης Οκτωβρίου.
Ο πρόεδρος της επιτροπής, αντιδήμαρχος οικονομικών, Γιώργος Βασιλείου στην αρχική του εισήγηση τόνισε ότι ο χώρος του κυλικείου  εκμισθώθηκε με ορισμένες προϋποθέσεις, όπως
αυτόνομη ηλεκτροδότηση, θέρμανση, υδροδότηση του. «Ακόμη και σήμερα δεν έχει γίνει ηλεκτροδότηση του, σύμφωνα με σχετικό έγγραφο της υπηρεσίας του δήμου Νάουσας .Η εταιρεία που το εκμεταλλεύεται δεν πληρώνει ρεύμα, θέρμανση, ενώ υδροδότηση  από την ΔΕΥΑΝ έγινε μετά από δικές μου καταγγελίες, τον Φεβρουάριο του 2018 . Μια εταιρεία που πλήρωνε  170 ευρώ ενοίκιο το μήνα, δούλευε έναν χώρο 120 τ.μ με τον εξώστη, χωρίς να πληρώνει ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση και ύδρευση. Αν είχε αυτόνομη σύνδεση ο χώρος, ο δήμος θα είχε έσοδα από τέλη καθαριότητας. Σύμφωνα με την διακήρυξη υπάρχει παράβαση σημαντικών όρων του συμφωνητικού που επιτρέπει την καταγγελία της μίσθωσης. Ζημιώθηκε ο δήμος Νάουσας με σοβαρά ποσά» τόνισε ο κ. Βασιλείου ζητώντας από το σώμα να προτείνει στον δήμαρχο τον ορισμό επιτροπής  επαγγελματιών και όχι δημοτικών τεχνικών εμπειρογνωμόνων  για να εκτιμηθεί  η  ζημιά που έχει υποστεί. «Υπήρξαν παραβατικές συμπεριφορές και πλήρης αδιαφορία από την τέως δημοτική αρχή. Εισηγούμαι να διαβιβαστεί ο φάκελος  με όλα τα αναφερόμενα σε αυτόν  έγγραφα κάθε αρμόδια ελεγκτική αρχή, προκειμένου να ερευνηθεί αρμοδίως, αν και εφόσον έχουν διαπραχθεί και άλλες παραβάσεις, πειθαρχικές ή ποινικές» κατέληξε ο κ. Βασιλείου.
Ο Θόδωρος Δουλδούρης από την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας είπε ότι η αυτόνομη σύνδεση στο δίκτυο της ΔΕΥΑΝ έγινε στις αρχές του 2018, ενώ ζήτησε από την επιτροπή να δει αν υφίστανται ακόμη οι συγκεκριμένοι λόγοι, λύσης του εκμισθώματος, που ζήτησε ο κ. Βασιλείου, λέγοντας ότι η επικοινωνία μεταξύ των εμπλεκομένων υπηρεσιών στον τομέα του ηλεκτρισμού, είναι ιδιαίτερα αργά. «Να έρθετε σε επικοινωνία με τους μισθωτές. Για το κομμάτι της πιθανής ζημίας δεν υπάρχει εκτίμηση εμπειρογνωμόνων, αλλά ότι περιρρέεται στην ατμόσφαιρα» είπε ο κ. Δουλδούρης.
«Υπάρχει έγγραφο της υπηρεσίας μας της 13ης Σεπτεμβρίου του 2019 στο οποίο αναφέρεται  ότι δεν υπάρχει ηλεκτροδότηση και κλιματισμός.  Γιατί να έρθω σε επαφή με μια εταιρεία που ήταν εξολοκλήρου κακόπιστη» του απάντησε ο κ. Βασιλείου.
Τον πρόεδρο της «Οικονομικής» ρώτησε ο Βασίλης Τζουβάρας, αν γνωρίζει το μέγεθος της ζημιάς που υπέστη ο δήμος. «Δεν ξέρουμε πόσο είναι, για αυτό και πρότεινα την τεχνική επιτροπή εμπειρογνώμων¨» του απάντησε ο κ. Βαλσαμίδης.
Ο τέως αντιδήμαρχος πολιτισμού, Σταύρος Βαλσαμίδης, αναφέρθηκε στην προβληματικότητα του κτιρίου». Φτάσαμε να μιλάμε με τους Κινέζους που χρωστάν στον δήμο 340000 ευρώ και δεν συνεννοούμαστε με ένα μισθωτή κυλικείου που πληρώνει 170 ευρώ το μήνα. Αν υπάρχει μια ζημία μερικών εκατοντάδων ευρώ από το ρεύμα δεν υπάρχει σοβαρός λόγος για να καταγγελθεί το μίσθωμα. Υπάρχει παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας. Το κυλικείο δούλευε 4 ώρες τα απογεύματα, όταν λειτουργούσε ο κινηματογράφος ή γινόταν εκθέσεις.  Επίσης υπάρχει παράβαση της αρχής χρηστής διοίκησης. Η εταιρεία έχει προβεί σε αίτηση στον ΔΕΔΗΕ εδώ και 1 χρόνο, αλλά δεν ήρθαν να βάλουν την «χελώνα» είπε ο κ. Βαλσαμίδης.

«Θα ήθελα να είναι εδώ και ένας εκπρόσωπος της εταιρείας.. Η ΛΑ.Σ θέλει τα δημοτικά ακίνητα να διαχειρίζονται από τον δήμο.  Είναι διαφορετικά χαρακτηριστικά από την μίσθωση στο «Κιόσκι» και τον Άγιο Νικόλαο, που ήταν μακροχρόνιες και έγινα  μετά τις εκλογές, όπου και εμείς συμφωνήσουμε. Να διεκδικήσουμε την όποια βλάβη, αφού ακούσουμε την άποψη των μισθωτών και αφού οριστεί η επιτροπή τεχνικών εμπειρογνώμων. Να εισπράξουμε την όποια ζημιά, αφού καθοριστεί. Αν δεν τα πληρώσουν σε ένα μήνα τότε να προχωρήσει στην καταγγελία της μίσθωσης» είπε ο εκπρόσωπος της ΛΑΣ , Λάκης Λακηνάνος, ο οποίος ζήτησε από τον κ.Βασιλείου αναβολή μιας βδομάδας.
Για μέλος της οικονομικής επιτροπής που προκλήθηκε από παράγοντα της πόλης να μην ψηφίσει την εισήγηση του, έκανε λόγο ο κ. Βασιλείου, λέγοντας ότι δεν υπάρχει λογική εξήγηση ένα κυλικείο να μην συμμορφώνεται στους όρους του ιδιωτικού συμφωνητικού.
«Όλη η πόλη ξέρει ποιοι συμμετέχουν σε αυτή την εταιρεία. Συμφωνώ στην σύσταση επιτροπής, στο να πάνε τα έγγραφα σε κάθε αρμόδια ελεγκτική αρχή. Καλά θα είναι να ζητήσουμε από την εταιρεία να καταβάλει όσα χρωστάει και μετά να την κηρύξουμε έκπτωτη. Είμαι υπέρ των εκμισθώσεων , αλλά με σωστούς διαγωνισμούς» τοποθετήθηκε ο Σταύρος Τσέλιος από την «Δύναμη Δημιουργίας».
Τελικά η εισήγηση πέρασε με τις πέντε ψήφους της πλειοψηφίας. Δυο ψήφισαν κατά (ΚΟΙΝΟΣ ΤΟΠΟΣ) ένας «παρών» και ένας λευκό.




Ακολουθεί η εισήγηση του κ.Βασιλείου

Από τις διατάξεις των άρθρων 281, 288, 588, 672, 752 και 766 του ΑΚ, τα οποία,
εφαρμόζονται και στις εμπορικές μισθώσεις, συνάγεται Γενική Αρχή του Δικαίου, κατά την οποία επιτρέπεται σε κάθε περίπτωση να καταγγελθεί μία διαρκής έννομη σχέση, όπως είναι και η εμπορική μίσθωση, για σπουδαίο λόγο. Ως σπουδαίος λόγος θεωρείται κάθε περιστατικό που, κατά την καλή πίστη σε συνδυασμό με το σύνολο των περιστάσεων που συντρέχουν στη συγκεκριμένη περίπτωση, συντελεί ώστε να μην είναι πλέον ανεκτή η διατήρηση της ενοχικής σχέσης έως το χρόνο της λήξης της. Μη ανεκτή είναι η συνέχισή της και όταν, σύμφωνα με την καλή πίστη και τα συναλλακτικά ήθη, γίνεται υπέρμετρα δυσβάστακτη είτε για τα δύο μέρη είτε για το ένα μόνο από αυτά, όπως συμβαίνει σε περίπτωση μη συμμόρφωσης προς βασικούς όρους που έχουν συνομολογηθεί με την σχέση αυτή, και μάλιστα με αποκλειστική υπαιτιότητα τους ενός συμβαλλομένου, κατά τρόπον ώστε, να καθίσταται δυσβάσταχτη για  τον έτερο συμβαλλόμενο, διότι κανείς δεν μπορεί να αποκομίσει ωφελήματα από παράνομη ή ανήθικη συμπεριφορά που οφείλεται σε υπαιτιότητά του. Τα περιστατικά που συνιστούν σπουδαίο λόγο αφορούν συνήθως στον αποδέκτη της καταγγελίας, δεν αποκλείεται όμως να ευρίσκονται στη σφαίρα επιρροής του ίδιου του καταγγέλλοντος. Περαιτέρω, η συνδρομή ή όχι σπουδαίου λόγου αξιολογείται με κριτήρια αντικειμενικά, δεν απαιτείται δηλαδή, κατ` αρχήν, πταίσμα εκείνου προς τον οποίο απευθύνεται η καταγγελία. Ειδικά, για την πρόωρη καταγγελία της εμπορικής μίσθωσης, για την οποία ο Νόμος έχει θεσπίσει και ειδικούς προς τούτο λόγους για αμφότερους τους συμβαλλομένους, το περιεχόμενο του σπουδαίου λόγου πρέπει να προσδιορίζεται στενά. Για τη συγκεκριμενοποίηση της έννοιας του σπουδαίου λόγου μπορεί να γίνει και στάθμιση του συμφέροντος του καταγγέλλοντος για πρόωρη λύση της σύμβασης με το συμφέρον του αντισυμβαλλομένου για διατήρηση της σύμβασης μέχρι την κανονική λύση της.
  Με την υπ'αριθμ. 263/2016 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Νάουσας, αποφασίστηκε κατ' πλειοψηφία, η έγκριση των πρακτικών της δημοπρασίας που διενεργήθηκε  στις 24-11-2016 στη Νάουσα για την ανάδειξη του πλειοδότη για την εκµίσθωση του ∆ηµοτικού Καταστήµατος ΚΥΕ µε συγκρότηση επιχείρησης µαζικής εστίασης παρασκευής και διάθεσης πρόχειρου γεύµατος και επιχείρησης αναψυχής που βρίσκεται στον πολυχώρο πολιτισµού ΕΡΙΑ 2, όπως αυτό περιγράφονταν στην με αριθμό πρωτοκόλλου 28749/8-11-2016 επαναληπτική διακήρυξη του Δημάρχου Νάουσας, για χρονικό διάστημα πέντε (5) ετών, με την οποία ολοκληρώθηκε η σύνθετη διοικητική ενέργεια του διαγωνισμού της εκμίσθωσης,  που ξεκίνησε, αρχικά με την λήψη της υπ'αριθμ. 319/2016 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας, και στην συνέχεια με την λήψη των υπ'αριθμ. 222/2016 και  240/2016 αποφάσεων της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Νάουσας, και της  επί τη βάσει αυτών ερειδόμενης, με αριθμό πρωτοκόλλου 28.749/8-11-2016 επαναληπτικής διακήρυξης δημοπρασίας του Δημάρχου Νάουσας.
 Με την  προαναφερόμενη υπ'αριθμ. 263/2016 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός  εκμίσθωσης του ∆ηµοτικού Καταστήµατος ΚΥΕ µε συγκρότηση επιχείρησης µαζικής εστίασης παρασκευής και διάθεσης πρόχειρου γεύµατος και επιχείρησης αναψυχής που βρίσκεται στον πολυχώρο πολιτισµού ΕΡΙΑ 2, στην εταιρία με την επωνυμία "ΕΠΕΝ∆ΥΣΕΙΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑ∆ΟΣ ΕΠΕ, NORTH GREECE INVESTMENTS",  με μηνιαίο μίσθωμα το ποσό των 170,00 €, και για χρονικό διάστημα πέντε (5) ετών, υπογραφέντος στην συνέχεια του από 30-11-2016 και με αριθμό πρωτοκόλλου 30.694 ιδιωτικού συμφωνητικού εκμίσθωσης.
  Σύμφωνα με τους όρους της προαναφερόμενης διακήρυξης και του  προαναφερόμενου ιδιωτικού συμφωνητικού εκμίσθωσης δημοτικού καταστήματος στον Πολυχώρο Πολιτισμού "ΕΡΙΑ", η πλειοδότρια εταιρία, θα βαρύνονταν μεταξύ των άλλων και με την πληρωμή της δαπάνης για την κατανάλωση του νερού  ύδρευσης, της δαπάνης για την λειτουργία της κεντρικής θέρμανσης, τα τέλη φωτισμού και καθαριότητας, την δαπάνη σύνδεσης  του ηλεκτρικού ρεύματος και της κατανάλωσης αυτού, και κάθε άλλης σχετικής δαπάνης που θα είχε σχέση με την χρήση του μισθίου.
 Έπρεπε λοιπόν, και σύμφωνα με το άρθρο  5 παρ. 6 του ως άνω συμφωνητικού, να προβεί και στην σύνταξη των απαραίτητων μελετών, προκειμένου να γίνουν και  όλες οι ξεχωριστές συνδέσεις.  Κάτι τέτοιο δεν έγινε όμως.
 Όπως προκύπτει από τα με αριθμούς πρωτοκόλλου, 15622/16-9-2019, 15443/13-9-2019 και 15444/13-9-2019 έγγραφα  της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Νάουσας, και από το υπ'αριθμ. πρωτ. 1698/16-9-2019 έγγραφο της ΔΕΥΑ Νάουσας, α)  δεν έχει υποβληθεί από την μισθώτρια εταιρία, από τον μήνα Οκτώβριο του έτους 2016 μέχρι και την ημερομηνία σύνταξης αυτών, καμία μελέτη σχετική με την αυτόνομη ηλεκτροδότηση, β) το μίσθιο δεν έχει ηλεκτροδοτηθεί  αυτόνομα, ακόμη και μέχρι σήμερα, παρόλο που έγιναν κάποιες προσπάθειες από τον δήμο, μόλις το έτος 2018, πράγμα που σημαίνει ότι το μίσθιο ηλεκτροδοτείται από  την παροχή που έχει ο δήμος, β) ο κλιματισμός και η θέρμανση του μισθίου εξυπηρετούνται από τις κλιματιστικές μονάδες και την κεντρική θέρμανση του κτηρίου χωρίς να έχει γίνει καμία ενέργεια για αυτονομία του αναψυκτηρίου, και γ)  σχετικά με την παροχή νερού έγιναν κάποιες προσπάθειες και ενέργειες προς την ΔΕΥΑΝ, και τοποθετήθηκε μετρητής, μόλις στις 20-2-2018. Δεν προέκυψε επίσης κάποια καταβολή για τις ως άνω αναφερόμενες αιτίες, μετά από αναζήτηση της οικονομικής υπηρεσίας. 
 Συνεπώς και κατ’ ακολουθία όλων  παραπάνω, θεωρώ ότι υπάρχει από την πλευρά της μισθώτριας εταιρίας αθέτηση βασικών όρων της  όλης ενοχικής σχέσης που συνδέει αυτήν με τον δήμο Νάουσας, που έχουν ως αποτέλεσμα, ο δήμος να  έχει υποστεί σημαντική οικονομική ζημία από την πληρωμή των υποχρεώσεων αυτής. Επόμενα συντρέχουν σπουδαίοι όροι για την καταγγελία της μίσθωσης αυτής.
 Για όλους  τους παραπάνω  λόγους. 
  ΕΙΣΗΓΟΥΜΑΙ  να  γίνει καταγγελία από την πλευρά του δήμου Νάουσας, της όλης μισθωτικής σχέσης με την εταιρία "ΕΠΕΝ∆ΥΣΕΙΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑ∆ΟΣ ΕΠΕ, NORTH GREECE INVESTMENTS", για αθέτηση ουσιαστικών όρων αυτής.
 Να εξουσιοδοτηθεί ο δικηγόρος του  δήμου Νάουσας, να κινήσει κάθε νόμιμη διαδικασία, προκειμένου, αφενός μεν να  υποχρεωθεί η προαναφερόμενη εταιρία στην απόδοση του μισθίου, και β) αφετέρου να διεκδικήσει κάθε θετική και αποθετική ζημία που έχει υποστεί ο δήμος.
 ΕΙΣΗΓΟΥΜΑΙ ακόμη, να ζητηθεί από τον κ. Δήμαρχο, να ορίσει ομάδα εργασίας σύμφωνα με το άρθρο 58 παρ.1θ του Ν. 3852/2010, που θα αποτελείται από ανεξάρτητους και εξειδικευμένους επιστήμονες, οι οποίοι  και θα προβούν  στην όλη εκτίμηση της ζημίας που έχει υποστεί ο δήμος.
  Τέλος  ΕΙΣΗΓΟΥΜΑΙ η παρούσα, με όλα τα αναφερόμενα σε αυτήν έγγραφα, να διαβιβαστεί προς κάθε αρμόδια ελεγκτική αρχή, προκειμένου να ερευνηθεί αρμοδίως, αν και εφόσον έχουν διαπραχθεί και άλλες παραβάσεις, πειθαρχικές ή ποινικές.
                                                    Νάουσα 27-9-2019.

                                                        Ο Εισηγητής.
                             
                                              ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
                       
                           ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
                         ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΕΠ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου