Κυριακή 17 Μαρτίου 2019

Φύλλα δάφνης.Ο Μανώλης Βαλσαμίδης για την, σημερινή, επέτειο κήρυξης της επανάστασης της Νάουσας

Σαν σήμερα, ημέρα Κυριακή της Ορθοδοξίας του 1822, κηρύχθηκε η επανάσταση της Νάουσας με πρωταγωνιστές τους πολιτικούς και στρατιωτικούς της ταγούς
και τον ενθουσιώδη λαό της σε συνεννόηση με τον Όλυμπο, τις άλλες Μακεδονικές πόλεις και το ελληνικό επαναστατικό κέντρο.

Είναι επανάσταση που καλώς σχεδιάστηκε κατά τον Δημήτριο Υψηλάντη, εκτελέστηκε όμως κακώς με συνέπεια την τραγική της εξέλιξη, το ολοκαύτωμα της Νάουσας και την παραμονή της Μακεδονίας δούλης στον Τούρκο δυνάστη για έναν ακόμη αιώνα. Ορθώθηκε η Νάουσα τότε στο ύψος των περιστάσεων, δήλωσε παρούσα στο εθνικό προσκλητήριο και ωφέλησε τα μέγιστα την  επανάσταση στον Νότο.

Ο Νικόλαος Κασομούλης μετά την αποτυχία του εκστρατευτικού σώματος στην Πιερία γράφει "όλα τα τουρκικά στρατόπεδα έπεσαν στη Νάουσα". Δεν μπορούμε να προεξοφλήσουμε την  έκβαση της επανάστασης στον Νότο, αν από την άνοιξη του 1822 ελεύθερα από περισπασμούς "όλα τα στρατόπεδα" κατέβαιναν να πνίξουν την επανάσταση στο Μοριά.

Οι ηρωικοί υπερασπιστές της πόλης μετά την ηρωική έξοδο του Πύργου του Ζαφειράκη σκόρπισαν στην περιοχή Ημαθίας, Πιερίας και συνέχισαν να απασχολούν τουρκικό στρατό, ώσπου οργανωμένοι υπό τον Καρατάσιο, τον Γάτσο και τον Διαμαντή Νικολάου έφτασαν στον Νότο και έθεσαν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στη διάθεση της Πατρίδας.

Η Πατρίδα αναγνώρισε τη θυσία της πόλης. Η Ιστορία έπλεξε αμάραντα στεφάνια στους αγέρωχους υπερασπιστές της ελευθερίας της Ελλάδας. Οι παραπάνω αδρές γραμμές ας είναι λίγα φύλλα δάφνης, σε έκφραση τιμής και ευγνωμοσύνης στη μνήμη τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου