Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018

Περπατώντας στην Βόρεια Πίνδο. Μπαλντούμης, Γομάρα , Παπαδόραχο και αλπική λίμνη Δίστρατου

Ανάμεσα σε Μακεδονία και Ήπειρο , στο σύνορο των νομών Γρεβενών και Ιωαννίνων ,και σε απόσταση που καλύπτεται σε 2 ώρες και 30΄ για να φτάσεις οδικά σε αυτά τα παραμυθένια
μέρη ( από την πόλη της Νάουσας) ,βρίσκεται η Βασιλίτσα. Απέναντι από την ομώνυμη κορυφή της και λίγο χαμηλότερα, με διαχωριστικό το διάσελο της Νεροτριβής , βρίσκονται οι κορφές που επισκέφτηκαν το Σάββατο 20 Οκτωβρίου οι συμπολίτες μας ,Κώστας Μάϊνος και Γιώργος Καισαρίδης.
   Στο κεντρικό τμήμα της οροσειράς της Βόρειας Πίνδου και με χαρακτηριστικό στην βλάστηση ,το αρχαίο , αιωνόβιο είδος πεύκου , το λεγόμενο Ρόμπολο , αυτό που διακοσμεί και ομορφαίνει σαν γλυπτό της φύσης ,με σχέδια που η φαντασία πλάθει ανάλογα σενάρια στην κάθε περίπτωση. Στις κορυφές που η Αρκούδα περιπλανιέται ελεύθερα και ο αετός ανοίγει τα φτερά του ,κόντρα στον αέρα του πολιτισμού, και του κατακερματισμού της ελεύθερης γής από τον ανθρώπο  , περιπλανήθηκαν οι δύο ορειβάτες.
  Με σημείο εκκίνησης το Παρκινγκ του χιονοδρομικού , κατεύθυνση προς την κορυφή Μπαλντούμης, στα 2027 μέτρα υψόμετρο και στην συνέχεια στην ψηλότερη Γομάρα στα 2129 μέτρα υψόμετρο , ενώ μετά από ένα υπέροχο κατηφορικό «αυχένα» , η κορυφή Παπαδόραχο στα 1919 μέτρα αποζημίωνε με την θέα της Σαμαρίνας και του Σμόλικα πάνω της . Ενώ πίσω αριστερά, η Τύμφη, έλαμπε με τις χαρακτηρίστηκες πέτρινες ορθοπλαγιές.  Ακολούθησε κυκλική πορεία με στόχο την Αλπική λίμνη της Γομάρας ή λίμνη του Δίστρατου όπως είναι αλλιώς γνωστή ,στα 1750 μ. και τέλος επιστροφή στο παρκινγκ.
 Η βόλτα στον παράδεισο τελείωσε , οι δυο συνοδοιπόροι κοιτώντας σιωπηλά τα βουνά ανανέωσαν το ραντεβού τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου